REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

„De DNA trebuie să se teamă cei care comit infracţiuni de corupţie“

„De DNA trebuie să se teamă cei care comit infracţiuni de corupţie“

Replica API 12 noiembrie 2015 | 00:09 430

Şeful procurorilor anticorupţie constănţeni, Sorin Constantinescu:

Şeful procurorilor anticorupţie constănţeni, Sorin Constantinescu:

Sorin Constantinescu

Are o vechime ca procuror de peste 15 ani. În perioada septembrie 2002 - octombrie 2008, a îndeplinit, succesiv, funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârşova, Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, după care a ajuns la DNA. Este vorba despre Sorin Constantinescu, un magistrat dedicat carierei sale. Munceşte pe brânci dar, totodată, încearcă să găsească un echilibru între muncă şi familie.

Printre dosarele instrumentate, câteodată chiar şi cu câte 200 de părţi civile şi prejudicii imense, procurorul nu uită că este, înainte de toate, om, motiv pentru care mai “apelează” la pasiunile sale, respectiv fotografia, călătoriile şi muzica. Ce mesaj are pentru fanii DNA, pentru cei se tem de Direcţia Naţională Anticorupţie, dar şi altele, veţi afla în rândurile de mai jos. Procurorul şef a acordat cotidianului Replica de Constanţa un interviu.

Reporter: De cât timp activaţi în sistem?

Sorin Constantinescu: Sunt procuror din octombrie 2002, după ce am absolvit Institutul Naţional al Magistraturii, ale cărui cursuri le-am urmat în perioada 2000 - 2002. Anterior, în perioada 1999 - 2000, am fost consilier juridic la o societate comercială cu activitate în Portul Constanţa.

Rep.: Ce v-a determinat să alegeţi acest domeniu?

S.C.: Am ales domeniul juridic întrucât formaţia mea este mai curând umanistă decât tehnică. În ceea ce priveşte funcţia de procuror, mi-am dorit să lucrez în parchet fiindcă am fost atras, încă din facultate, de dreptul public şi, în mod special, de cel penal.

Rep.: Dacă nu procuror, care era cealaltă alternativă?

S.C.: Dacă nu eram procuror, alternativele realiste ar fi depins de intrarea sau nu la Institutul Naţional al Magistraturii. Astfel, dacă nu intram, puteam fi în continuare consilier juridic şi, poate, avocat. Odată admis la Institutul Naţional al Magistraturii, în situaţia în care nu optam pentru cariera de procuror, aş fi putut fi judecător. În ceea ce priveşte alternativele mai puţin realiste, acestea ar fi putut fi legate de pasiunile mele: fotografia, sportul, călătoriile.

Rep.: Câte dosare aţi instrumentat la DNA?

S.C.: În fiecare an de când activez la DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, mai precis din luna octombrie 2008, am soluţionat în jur de 50 de dosare. Din anul 2008 până în prezent numărul cauzelor noi înregistrate de către D.N.A. - Serviciul Teritorial Constanţa a crescut permanent, aşa încât a fost necesar un efort susţinut pentru a face faţă volumului mare de lucru. Din toamna acestui an, schema de personal a fost suplimentată cu două posturi noi de procuror, lucru ce a condus la o mai bună repartizare a volumului de muncă.

Rep.: Ce speţă vi s-a părut cea mai dificilă/ laborioasă?

S.C.: Ca procuror cu funcţie de execuţie am instrumentat un dosar de înşelăciune în formă continuată cu prejudiciu de peste 5.000.000 de euro şi aproximativ 200 de părţi civile, care m-a solicitat foarte mult, atât prin prisma complexităţii, dar şi din cauza situaţiei nefericite în care au fost puşi cei prejudiciaţi. De asemenea, sunt solicitante şi unele cauze de corupţie clasică, respectiv de dare şi luare de mită, în care se realizează prinderea în flagrant a făptuitorului, această activitate fiind plină de neprevăzut, pe care, însă, un bun procuror trebuie să îl facă predictibil. Totodată, cauzele care privesc persoane cu funcţii publice importante, în general aflate în competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sunt mai dificile prin faptul că acestea suscită interes sporit din partea publicului şi a presei.

Rep.: Parchetul Judecătoriei Hârşova, Parchetul Judecătoriei Medgidia, Constanţa sau DNA? Unde aţi vrea să activaţi în continuare?

S.C.: Evident că îmi doresc să continui activitatea în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acest lucru depinzând atât de performanţele în funcţia de conducere pe care o deţin, cât şi de cele din cauzele pe care le instrumentez personal.

Rep.: Ce schimbări ar trebui aduse pentru îmbunătăţirea sistemului?

S.C.: O bună selecţie şi promovare a personalului din sistemul de justiţie, magistraţi dar şi personal auxiliar de specialitate, constituie baza unui sistem performant. De asemenea, stabilitatea cadrului legislativ în domeniul luptei împotriva corupţiei este un aspect care conduce la performanţă. Nu în ultimul rând, asigurarea unei baze materiale adecvate este importantă pentru orice activitate, deci şi pentru sistemul judiciar.

Rep.: Cum vi se pare Constanţa, din unghiul în care sunteţi în momentul de faţă, respectiv procuror DNA?

S.C.: Constanţa este oraşul unde m-am născut, am copilărit şi îmi desfăşor, în prezent, activitatea, deci sunt puţin subiectiv. Totuşi, mi-aş fi dorit ca acest oraş să fie unul turistic care să atragă mai mulţi vizitatori prin el însuşi, nu doar prin staţiunile turistice de pe litoral. Cred că şi activitatea economică ar putea fi mai intensă având în vedere proximitatea Portului Constanţa şi a litoralului.

Rep.: De-a lungul carierei dumneavoastră, aţi avut parte de ameninţări, aţi fost hărţuit?

S.C.: Nu am fost ameninţat sau hărţuit în legătură cu activitatea de procuror. De altfel, astfel de conduite sunt sancţionabile din punct de vedere penal.

Rep.: Cam cât timp lucraţi la un dosar?

S.C.: Timpul alocat unui dosar depinde, în mod esenţial, de complexitatea acestuia. Sunt cauze în care urmărirea penală se poate face într-o lună, dar şi dosare pentru a căror soluţionare sunt necesari 2 ani.

Rep.: Cum se împacă viaţa de familie cu serviciul?

S.C.: Încerc să păstrez un echilibru între serviciu şi viaţa de familie. Nu ştiu dacă se poate întotdeauna pentru că Direcţia Naţională Anticorupţie este o structură operativă unde programul de lucru nu poate fi strict de la ora 8 la ora 16. Aceleaşi eforturi, în plan personal, le fac toţi angajaţii Serviciului Teritorial Constanţa: procurori, poliţişti, grefieri şi specialişti.

Rep.: Căsătorit, copii?

S.C.: Sunt căsătorit din anul 2004 şi am doi băieţi.

Rep.: Ce pasiuni aveţi?

S.C.: Pasiunile mele sunt fotografia, muzica şi călătoriile. În copilărie, am făcut 8 ani de tenis, însă nu la nivelul care să îmi fi permis o carieră sportivă.

Rep.: Un mesaj pentru “fanii” DNA - există şi pagini pe Facebook în acest sens…

S.C.: Este plăcut să constaţi că activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, per ansamblu, este apreciată de către cetăţeni, lucru evidenţiat de sondajele de opinie, dar şi de încrederea cu care justiţiabilii apelează la structura specializată în lupta împotriva corupţiei pentru a sesiza posibile fapte de corupţie. Obiectivul meu este ca şi Serviciul Teritorial Constanţa să fie apreciat la acelaşi nivel cu al structurii specializate în combaterea corupţiei din care face parte.

Rep.: Un mesaj pentru cei ce se tem de DNA…

S.C.: Cred că de sistemul judiciar, în general, şi de D.N.A., în special, au motive să se teamă cei care comit infracţiuni de corupţie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218