REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Depăşit de situaţie, prefectul Constanţei primeşte ajutor de la Corpul de Control al premierului

Depăşit de situaţie, prefectul Constanţei primeşte ajutor de la Corpul de Control al premierului

Replica API 24 noiembrie 2015 | 00:00 379

Secretarii mai multor primării, în Comisia de Disciplină

Secretarii mai multor primării, în Comisia de Disciplină

Corpul de Control al fostului premier Victor Ponta a detaşat un specialist la Prefectura Constanţa pentru a administra judeţul, urmare a unui audit efectuat în judeţ de către reprezentanţii Ministerului Administrației și Internelor (MAI). În urma auditului s-au constatat deficiențe în activitatea aleşilor locali. Prefectul Ion Constantin spune că instituţia pe care o reprezintă nu avea un şef juridic. “Eu am solicitat prezenţa doamnei Marinela Ion pentru că Serviciul Juridic nu avea un coordonator, un şef juridic, iar eu trebuia să lucrez cu 10 oameni în acelaşi timp, ceea ce mi se pare absurd. Este destul de complicat. Dumneavoastră puteţi comunica cu 10 persoane în acelaşi timp? Eu le fac singur pe toate sau cum?”, se întreabă reprezentantul Guvernului în teritoriu. Depăşit de situaţie sau nu, prefectul a primit “ajutorul” solicitat. Astfel, Marilena Ion a fost detaşată în luna octombrie 2015 pentru o perioadă de şase luni, cu drept de prelungire.

Consilierul Corpului de Control a fost prezentat primarilor şi şefilor de deconcentrate abia în cursul zilei de luni, 23 noiembrie a.c., în cadrul unei şedinţe susţinută de prefectul Ion Constantin. Cu această ocazie, reprezentantul Guvernului în teritoriu a prezentat proiectul de reorganizare a Instituţiei Prefectului. Serviciul Juridic a fost reorganizat prin comasarea a două compartimente. “Am reorganizat instituţia şi toţi cei 10 jurişti vor avea atribuţii egale asupra activităţii din cadrul Serviciul Juridic. Prin această reorganizare am stabilit şi funcţia de şef Serviciu Juridic.

Este vorba despre doamna Marilena Ion. Ea a fost detaşată pentru şase luni de la Corpul de Control al premierului la Prefectura Constanţa”, a spus prefectul de la malul mării. Şeful Serviciului Juridic din Prefectura Constanţa are o experienţă de peste 10 ani în administraţia publică locală. “Sunt detaşată de la Corpul de Control al premierului şi în activitatea mea am desfăşurat acţiuni de control în Dolj, Timiş, Călăraş. Cele mai recente controale au fost efectuate la Petroşani, Buşteni”, a declarat Marinela Ion. Secretarii a patru primării din judeţul Constanţa riscă sancţiuni pentru necomunicarea la timp a hotărârilor adoptate în consiliile locale.

În acest sens s-a solicitat sesizarea Comisiei de Disciplină pentru secretarii localităţilor Eforie, Limanu, Deleni şi Pantelimon. Termenul legal de transmitere a documentelor este de 10 zile de la data la care au fost adoptate în şedinţele de consiliu local. Delegatul Corpului de Control, Marilena Ion, a precizat că la Constanţa a constatat o practică de a organiza şedinţa într-o lună da şi în alta nu. “Acolo unde au fost constatate nereguli de formă sau de fond am solicitat prezenţa dumnealor şi am cerut să le revoce (hotărârile –n.r.) singuri pentru a nu fi nevoiţi să le atacăm în contencios administrativ. Acolo unde nu am găsit înţelegere am făcut sesizări.

MAI ne solicită sesizarea Comisiei de Disciplină în cazul secretarilor din patru localităţi. Sunt patru primării care în mod constant întârzie transmiterea hotărârilor şi a dispoziţiilor de primar. În condiţiile acestea, juriştii din Prefectură recepţionează şedinţele de consiliu local cu întârziere şi atunci efectele pe care le produc aceste hotărâri s-ar putea să nu mai poată fi refăcute, pentru că ele intră în vigoare de când sunt emise, iar noi, cu mare rapiditate, trebuie să verificăm dacă încalcă vreun act normativ pentru a nu produce neplăceri. Voi solicita ca secretarii de la primăriile Eforie, Deleni, Pantelimon şi Limanu să intre în Comisia de Disciplină.

Vor primi o sancţiune în baza Legii 188, iar primarii trebuie să aplice acea sancţiune”, a explicat prefectul. Din 210 hotărâri 127 au fost comunicate cu întârziere. În cazul a 86 de hotărâri nu au fost invocate sau ataşate avizele comisiilor de specialitate, rapoartele compartimentelor de resort şi expunerile de motive. “Am rugămintea ca pe viitor să le transmiteţi şi în format electronic”, a mai spus prefectul. Fiecare consilier juridic din cadrul Instituţiei Prefectului va răspunde de câte șapte localități din cele 70 ale județului Constanţa.

Astfel, problemele privind fondul funciar, controlul legalității actelor și controalele în teritoriu vor putea fi rezolvate cu celaritate. “Fiecare consilier juridic va asigura îndrumarea reprezentanţilor administraţiilor locale şi judeţene prin dispoziţia dumnevoastră pentru emiterea de opinii sau puncte de vedere în ceea ce priveşte aplicarea şi interpretarea actelor normative”, a conchis Marilena Ion.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367