REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Diana Nemeş a cerut să fie extrădată de urgenţă din SUA de dragul copiilor. Soţii evazionişti lasă în urmă o avere de milioane de dolari

Diana Nemeş a cerut să fie extrădată de urgenţă din SUA de dragul copiilor. Soţii evazionişti lasă în urmă o avere de milioane de dolari

Replica API 8 mai 2014 | 00:00 1290

Yacht, restaurante, metale preţioase, arme de asalt şi un buncăr

Yacht, restaurante, metale preţioase, arme de asalt şi un buncăr

Diana Nemeş, românca de 38 de ani acuzată, alături de soţul ei, Radu, că a prejudiciat statul român cu nu mai puţin de 68 milioane de dolari, prin tranzacţionarea ilegală a 1 milion de tone de combustibili, a cerut să fie extrădată de urgenţă din SUA, unde se află arestată de pe 18 martie a.c., de dragul celor doi copii. Potrivit yelmonline.com, femeia a renunţat la drepturile sale, care îi permiteau mai multe audieri în SUA înaintea extrădării efective (prima era programată pe 22 mai) şi a cerut să fie transportată în stare de arest în România, singura condiţie fiind ca cei doi băieţi ai săi, de 6 şi 9 ani, să fie trimişi înainte sau odată cu ea. În plus, Diana Nemeş este însărcinată în şase luni, motiv pentru care a solicitat în mai multe rânduri să fie eliberată din arest, pentru că nu vrea să-şi nască al treilea copil în închisoare. Cea mai mare grijă a sa erau însă ceilalţi doi copii, aflaţi de la momentul arestării soţilor Nemeş în grija autorităţilor americane, femeia explicând judecătorilor că minorii sunt traumatizaţi, mai ales că nu există la Serviciul de Protecţie a Copilului nimeni care să le vorbească în româneşte şi să le explice ce se întâmplă. Din câte se pare, instanţele americane au ajuns la concluzia că interesele de mamă ale româncei prevalează asupra celor penale ale statelor române şi americane, motiv pentru care au aprobat extrădarea de urgenţă, Diana Nemeş fiind deja audiată ieri, la DNA Bucureşti.

Radu Nemeş, considerat de procurorii români ca fiind capul reţelei evazioniste care a fraudat statul iniţial cu 15 milioane de euro, pentru ca prejudiciul final să se ridice la 68 milioane de dolari, derula cea mai mare parte din tranzacţiile ilegale cu produse petroliere prin Constanţa, printre complicii săi aflându-se fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, şeful acestuia de cabinet, Codruţ Marta, fostul şef al vămilor, Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, Dan Secăreanu etc. Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Foarte interesant, cei doi au intrat în SUA în vara aceluiaşi an cu vizele în regulă şi s-au instalat în micuţa localitate Yelm, din statul Washington. Aproape imediat, soţii Nemeş au intrat şi în atenţia FBI, anchetatorii români şi cei americani ajungând la concluzia că aceştia şi-au continuat activitatea infracţională şi pe teritoriul SUA, unde au spălat sume de ordinul milioanelor de dolari. Conform seattlepi.com, soţii Nemeş au cheltuit în circa un an de zile peste 235.000 de dolari numai în magazine de lux şi au extras sute de mii de dolari din conturi deschise în bănci din Dubai şi SUA. Conform sursei citate, Radu Nemeş a cumpărat de un milion de dolari lingouri de aur, iar la percheziţiile efectuate de FBI la proprietatea lor din Yelm, au descoperit un buncăr dotat până în cele mai mici amănunte, în care puteau supravieţui luni de zile în condiţii de lux, 21 de cutii cu monede de argint, mai bine de 10 telefoane mobile, şapte maşini, dar şi şase arme de foc, printre care şi o puşcă de asalt AR 15, o cantitate impresionantă de materiale de construcţii şi o instalaţie de panouri solare care urma să fie ataşată buncărului.

Şi-au luat în SUA şi yachtul, scos acum la vânzare cu aproape 3 milioane de dolari

Soţii Nemeş au cumpărat, cu circa 3 milioane de dolari, zeci de hectare de teren în Yelm, mai multe case şi şi-au deschis câteva firme, în nume propriu sau prin intermediar. Mai mult, în vara lui 2012 au adus din Marea Mediterană până în Miami yachtul lor, botezat Ramaya, o bijuterie ultra-luxoasă de Azimut, fabricat în 2011 şi vândut tot în 2012 cu 2,3 milioane de dolari. În vara lui 2013, yachtul soţilor Nemeş a fost revândut cu 2,8 milioane de dolari, iar acum se află din nou la vânzare cu 2,99 milioane de dolari. Site-ul yelmonline.com publică şi numele câtorva din complicii soţilor Nemeş: Greg Simmons (fost membru al şcolii de iluminare Ramtha, situată chiar în Yelm, devenit contabil al afacerilor celor doi soţi; de altfel, şi soţii Nemeş erau membri ai Ramtha, căreia au donat sume mari de bani), Marian şi Elena Luminiţa Licxandru (originari din Braşov, dar stabiliţi în Yelm, el fiind membru al sectei Ramtha şi reprezentantul în România al acestei mişcări, ea deţinând pizzeriile La Gitana, probabil deschise cu banii soţilor Nemeş), Vasile şi Ilianuţa Micu (originari din localitatea băcăuana Hemeiuş) şi Florin Gogu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218