REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Din mărturisirile unei constănţence cu salariul minim pe economie: s-a împrumutat la bancă, să-şi plătească analizele!

Din mărturisirile unei constănţence cu salariul minim pe economie: s-a împrumutat la bancă, să-şi plătească analizele!

Replica API 23 mai 2016 | 00:37 428

Aceasta este România reală:

Aceasta este România reală:

Deja nu mai este nimic ieşit din comun când auzim că după ce au aşteptat la cozi interminabile încă de la primele ore ale dimineţii, constănţenii nu au mai găsit plafon disponibil pentru a-şi face analizele şi că multe medicamente esenţiale pentru majoritatea pacienţilor sunt foarte scumpe şi desigur, nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

La fel este şi cu serviciile medicale fără de care constănţenii nu mai pot, din păcate, să-şi ducă traiul de zi cu zi. Iar aceste cheltuieli, pentru că nu sunt decontate de CNAS, îi ustură la buzunare atât de rău, încât unii dintre ei se văd nevoiţi să se împrumute de la bancă pentru a-şi face analizele atât de necesare. Acesta este şi cazul unei femei din localitate, care de 3 luni se chinuie să afle un diagnostic pentru suferinţa ei, iar între timp, a cheltuit sume exorbitante pe analize şi medicamente.

În vreme ce multe cadre medicale învinuiesc pacienţii pentru că se prezintă prea târziu la specialist, nimeni nu a pus problema bugetului care trebuie împărţit şi calculat foarte clar, astfel încât constănţenii să îşi poată permite în continuare să-şi plătească dările către stat, utilităţile, să îşi întreţină copiii ş.a.m.d. Şi unde mai punem că acest lucru este cu atât mai dificil cu cât mulţi părinţi singuri se confruntă cu o situaţie teribilă din punct de vedere financiar. Pentru o constănţeancă, pe 7 martie a început calvarul din acest punct de vedere.

„De 3 luni merg la doctor din cauză că mă doare stomacul. Am fost la 7 mii de medici, cu trimitere şi am plătit o grămadă de bani. Am pe card minus 15 milioane pe care i-am dat numai de pe analize şi medicamente. Am luat în plus 3 salarii pentru că nu îmi permiteam să plătesc tot”, ne-a relatat Ioana M., o constănţeancă ce câştigă salariul minim pe economie şi care deşi a făcut un morman de analize, tot nu a aflat nimic concret legat de afecţiunea de care suferă.

Ulterior a fost nevoită să meargă la un spital privat şi să mai dea şi acolo 1 milion pe consultaţie şi a mai făcut o analiză de calprotectină care i-a ieşit de 5 ori peste limita normală, iar doctorii i-au spus că ar avea o boală inflamatorie, dar pentru a-i oferi un diagnostic sigur au trimis-o să mai facă alte două analize, respectiv o endoscopie şi o colonoscopie, care costă în jur de 800 de lei, cu tot cu anestezia.

„De ce sunt ineficienţi la stat şi eficienţi la privat?”

În tot acest timp, adică în 3 luni în care a dat bani în stânga şi în dreapta pentru a afla de ce boală suferă, nu a putut să mănânce decât covrigi şi să bea apă plată, ca nu cumva să-i revină durerile de stomac. „Până ajungi să faci un tratament, înnebuneşti. Şi m-am şi umflat cu pastile aiurea. Am dat 15 milioane lei vechi pe analize şi medicamente, că unele sunt compensate, altele nu.

Iar când ţi-e rău nu mai mergi la medic să-ţi dea compensat. Plus că la 12 noaptea, când ţi se face rău şi iei un taxi, dai şi acolo nişte bani. Toate, ca să te jupoaie de bani, şi dacă au chef, te vindeci, dar pe banii tăi pentru că tot la privat mergi. De ce sunt ineficienţi la stat şi eficienţi la privat? Dacă ai şi „norocul” să fii părinte singur... Pe mine mă mai ajută mama, dar sunt alţii care au situaţii mai grele”, spune constănţeanca.

Totodată, ea ne-a relatat că este foarte greu să se descurce în această perioadă cu toate cheltuielile survenite subit, mai ales pentru că este mamă singură şi trebuie să achite şi dările către stat. Lunile trecute, întreţinerea a costat-o în jur de 3-4 milioane pe lună, plus că mai avea şi o restanţă de 11 milioane: „Noroc că a luat mama pensia şi am plătit restanţa de la întreţinere. Mi-e şi ruşine, dar nu am avut ce să fac”, ne-a mai spus Ioana.

Geanina DRĂGOI

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/constantenii-acuzati-ca-merg-la-medic-prea-tarziu-dar-de-partea-financiara-nu-vorbeste-nimeni-268255/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108