REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dispar maşinile înmatriculate în Bulgaria? Proiectul de lege care ar putea „înmormânta” mii de „texane”

Dispar maşinile înmatriculate în Bulgaria? Proiectul de lege care ar putea „înmormânta” mii de „texane”

Replica API 18 martie 2015 | 23:33 492

După 90 de zile se ridică certificatul de înmatriculare

După 90 de zile se ridică certificatul de înmatriculare

„Valul” maşinilor înmatriculate în Bulgaria s-ar putea sparge de ţărm! Acest lucru vine în urma unui proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Ioan Munteanu, care acum aşteaptă avizul Consiliului Legislativ. Deputatul doreşte o completare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul ca maşinile înmatriculate în ţara vecină să poată circula maxim 90 de zile pe drumurile ţării noastre, după care să le fie ridicate plăcuţele de înmatriculare. Menţionăm că, în Constanţa, sunt înregistrate peste 2.000 de astfel de autoturisme, pe când cele neînregistrate sunt, probabil, mult mai multe.

Proiectul de lege a fost iniţiat în urmă cu câteva zile şi, în circa o săptămână, va veni şi răspunsul din partea Consiliului Legislativ. “Proiectul de lege a fost iniţiat în urmă cu câteva zile. Următorul pas, l-am aflat ieri (luni, 16 martie anul curent – n.r.) în sensul că s-a mai depus acum doi ani o iniţiativă legislativă de acest fel de către Ministerul de Interne, care a primit un aviz negativ de la Consiliul Legislativ. Aşadar, primul pas este Consiliul Legislativ. Ulterior, în funcţie de avizul care vine de acolo, că e pozitiv sau negativ, proiectul înaintează sau este respins. Cred că într-o săptămână, 10 zile, vom şti răspunsul. Dacă, să presupunem că trecem de Consiliul Legislativ, vom intra în dialog cu cei de la Ministerul de Interne, cu cei de la Ministerul Transporturilor, să vină cu amendamente, întrucât ei au mai multe informaţii”, a declarat, pentru „Replica”, Ioan Munteanu, deputat PSD. Prin urmare, fenomenul „Texas” ar putea să-şi ia zborul, lucru îmbucurător şi pentru poliţiştii de la malul mării, care consideră că toate elementele ce planează în jurul acestor autoturisme îngreunează anchetele, în sensul că şoferul este mai greu de depistat în cazul unei infracţiuni. La malul mării au fost trase pe dreapta peste 2.000 de maşini înmatriculate în Bulgaria, şoferilor fiindu-le introduse datele într-o bază a Poliţiei Rutiere însă, cum ele se înmulţesc pe zi ce trece şi proprietarul se schimbă la fel de repede, este clar că lucrurile nu pot fi ţinute sub control. În concluzie, numărul autovehiculelor ce rulează în urbea de la malul mării este mult mai mare.

Deputatul Munteanu: „Iniţiativa a pornit tot de la oameni, care veneau în audienţă şi se plângeau de anumite aspecte”

Revenind la iniţiativa legislativă, se pare că aceasta a venit tot în urma plângerilor depuse de cetăţeni. „Iniţiativa a pornit, până la urmă, tot de la oameni, care veneau în audienţă şi se plângeau de anumite aspecte. Pe mine nu mă interesează în ce fel sunt înmatriculate în Bulgaria pentru că un lucru este cert: în spate stă altcineva iar proprietar e cel de la volan. S-au găsit fel de fel de forme de înmatriculare şi nu vreau să discut nici treaba asta. Noi am plecat de la faptul că sunt români care plătesc taxe şi impozite în Bulgaria, asigurările lor se decontează foarte greu atunci când se întâmplă accidente rutiere, nu mai spun că sunt situaţii foarte multe de maşini lovite în parcare… Numerele de înmatriculare sunt greoaie şi, practic, nu ştii cine te-a lovit. Trebuie să bagi mâna în buzunar şi să-ţi repari singur”, a mai spus iniţiatorul proiectului de lege. Potrivit acestuia, nu va fi vorba despre o „vânătoare” în trafic pentru a verifica aceste autovehicule, ci totul se va rezolva în funcţie de ce se va întâmpla pe şosele. “Iniţial, am trecut un termen de 6 luni, după care am redus la 3 luni tocmai în ideea de a provoca o dezbatere pe acest subiect şi să ajungem la o soluţie, care este folosită şi în Germania. Astfel, după acel termen să se ridice certificatul de înmatriculare. Nu vom sta să facem piraterie în trafic să oprim maşinile înmatriculate în Bulgaria, ci în funcţie de ce se întâmplă pe drumuri, de evenimentele rutiere”, a declarat, pentru „Replica”, Ioan Munteanu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108