REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

DNA cere din nou arestarea Elenei Udrea: ar fi cumpărat la jumătate de preţ o vilă din Eforie. De dosar se leagă nume sonore!

DNA cere din nou arestarea Elenei Udrea: ar fi cumpărat la jumătate de preţ o vilă din Eforie. De dosar se leagă nume sonore!

Replica API 21 octombrie 2015 | 10:52 1360

Martori surprinzători

Martori surprinzători

DNA cere din nou arestarea Elenei Udrea, fostul ministru fiind acuzat, printre altele, că a intrat ilegal în posesia vilei Săbărel, din Eforie Sud, fapte comise în intervalul 2009- 2012. Procurorii susţin că Vila Săbărel a fost scoasă din patrimoniul firmei de stat Carmen Silva 2000 SA Eforie şi trecută apoi în proprietatea Romlit Spectrum SRL Bucureşti, pe care Elena Udrea o controla indirect.

Unic asociat al Romlit Spectrum SRL în acea perioadă era nimeni altul decât Tudor Liberiu Breazu, apropiatul Elenei Udrea, arestat şi el în dosarul Gala Bute, în timp ce la Carmen Silva 2000 SA, preşedintele Consiliului de Administraţie era prietena de atunci, denunţătoarea de acum Ana Maria Topoliceanu. Până la preluarea Romlit Spectrum SRL de către Tudor Breazu, firma şi-a schimbat proprietarii în mai multe rânduri. Printre aceştia se află personaje implicate în afaceri imobiliare de proporţii, inclusiv asociaţi ai celebrilor „rechini” Alexandru Bittner şi Adrian Petrache. De altfel, două dintre fostele asociate din Romlit Spectrum SRL sunt martori în dosarul Elenei Udrea.

Romlit Spectrum SRL, firma controlată de Elena Udrea, prin intermediul căreia fostul ministru a preluat Vila Săbărel din Eforie Sud, după cum arată DNA, este, culmea imobiliarelor, o editură din Bucureşti, înfiinţată în 2005. În perioada în care clădirea şi terenul aferent au fost trecute ilegal din proprietatea firmei de stat Carmen Silva 2000 SRL în patrimoniul editurii menţionate, unic asociat al societăţii bucureştene era Tudor Liberiu Breazu, de 40 de ani, folosit, din câte se pare, de Elena Udrea ca intermediar al afacerilor sale. Ca dublă acoperire, împuternicit pentru semnarea tuturor actelor firmei era o oarecare Ionela Gurău, acum în vârstă de 28 de ani, din Bucureşti.

În acelaşi timp, la conducerea Carmen Silva 2000 SA era prietena de atunci a Elenei Udrea, denunţătoarea de acum Ana Maria Topoliceanu. În istoricul misterioasei edituri Romlit Spectrum apar câteva nume extrem de interesante. Tudor Breazu a intrat în Romlit Spectrum SRL în 2006, când a preluat firma de fostul asociat, Cristina Podaru, de 42 de ani, din Bucureşti. La rândul ei, Cristina Podaru era unic asociat al Romlit Spectrum din 2005, când a primit firma de la Nina Andrei, de 46 de ani, de asemenea din Capitală. În fine, Nina Andrei devenea unic asociat al firmei după ce a primit toate păţile sociale de la Gabriela Sucioaia, de 40 de ani, respectiv Mărioara Racz, de 44 de ani, ambele din Bucureşti, cea din urmă fiind şi fondatoarea Romlit Spectrum SRL, în octombrie 2005.

Avocata firmei care a luat Vila Săbărel, implicată în tranzacţii imobiliare uriaşe şi martoră în dosarul Udrea

Foarte interesant este faptul că avocata firmei în tot acest interval a fost Laura Elena Vrabie, cunoscută pentru tranzacţiile imobiliare importante pe care le intermediază.

La fel de interesant este şi faptul că atât avocata Laura Elena Vrabie, cât şi fosta asociată din Romlit Spectrum SRL, Gabriela Sucioaia, sunt martori în dosarul Elenei Udrea. Iar lucrurile devin de-a dreptul spectaculoase în cazul martorei Gabriela Sucioaia: fosta asociată din firma paravan a Elenei Udrea a fost unul din acţionarii defunctei societăţi comerciale Cinestar SA Bucureşti, alături de aceeaşi Mărioara Racz din Romlit Spectrum, Alexandrina Matei, Ecaterina Ţubultoc, Liliana Andreescu şi Cosmina Roşoga, de 37 de ani, din Capitală.

Aici se văd de acum şi aripioarele legendarilor „rechini” imobiliari Alexandru Bittner şi Adrian Petrache: Cosmina Roşoga este soţia altui controversat afacerist specializat în tunuri imobiliare şi unul din cei mai bogaţi oameni din Românai, Mihai Cuptor. Cuptor, Bittner şi Petrache au fost mulţi ani parteneri de afaceri, dar în cele din urmă primul a ajuns să fie dat în judecată de către cei din urmă pentru mize de milioane de euro. Este a doua oară când cuplul Bittner- Petrache se intersectează, într-un fel sau altul, cu afacerile din anturajul Elenei Udrea, după ce relaţiile lor cu Dorin Cocoş, fostul soţ al demnitarei, deveniseră oricum de notorietate. Între timp, până şi fostul soţ a devenit denunţător al Elenei Udrea.

„Cu privire la infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere, fapte în legătură cu scoaterea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrările de renovare la imobilul Vila Săbărel, cumpărarea şi intabularea activului Vila Săbărel şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare.

- A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziționată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi;

- L-a constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare – cumpărare a activului „Vila Săbărel”, în condiţii nelegale (respectiv cu încălcarea hotărârii AGA şi a condiţiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcţiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea în proprietate a imobilului; aceasta, deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată;

- Şi-a exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ sub valoarea de piaţă (aproximativ 50% din valoarea pieţei);

- A pretins şi primit foloase necuvenite în cuantum de cca. 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii comerciale (societate ce avea în derulare mai multe contracte cu C.N.I. - Compania Naţională de Investiţii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale și Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.

- A achiziţionat imobilul Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului „Vila Săbărel”, al terenului aferent şi al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menţionate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcţiei, în scopul disimulării proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând şi faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală.

- A încheiat tranzacţiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărelu (cu o suprafaţă utilă de 700 mp) şi terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla şi căreia îi asigura finanţarea necesară, utilizând informaţii obţinute în exercitarea funcţiei”, se arată în documentul DNA.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272