REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DRDP Constanţa, acuzată că organizează licitaţia pentru paza Autostrăzii Soarelui cu dedicaţie pentru ginerele lui Blaga

DRDP Constanţa, acuzată că organizează licitaţia pentru paza Autostrăzii Soarelui cu dedicaţie pentru ginerele lui Blaga

Replica API 12 septembrie 2014 | 00:00 909

Contestaţie în lucru la CNSC

Contestaţie în lucru la CNSC

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa este acuzată că organizează licitaţia pentru paza Autostrăzii Soarelui cu dedicaţie pentru firma lui Ioan Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, firmă care asigură în prezent aceste servicii. Este vorba despre Axis Corporate Security, care a câştigat în aprilie 2013, în asociere cu multinaţionala G4S Security Solutions, cinci contracte de asigurare a pazei pe autostrăzile din sudul României, în valoare totală 15,7 milioane lei, fără TVA. Trei dintre aceste contracte se referă la tronsoanele A2 Lehliu- Cernavodă km 64+020- km 160+980 (5.099.961,24 lei), A2 Cernavodă- Constanţa km 160+980- km 215+950 şi A4 Ovidiu- Agigea km 0+000- km 21+870 (3.704.295,03 lei). În acest moment, la DRDP se derulează o nouă licitaţie pentru atribuirea serviciilor de pază pe A2 şi A4, dar, potrivit unei firme înscrise în cursă, condiţiile impuse prin caietul de sarcini sunt ilegale şi discriminatorii, fiind redactate în aşa fel încât favorizează clar societatea care prestează deja serviciile de pază, respective Axis Corporate Security. Acuzaţiile şi argumentarea acestora se află în cele două contestaţii depuse de Armor Security SRL pe 20 şi 22 august a.c. la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Armor Security SRL cere CNSC anularea caietului de sarcini impus de DRDP Constanţa şi refacerea acestuia, oferind şi clauzele pe care le consideră ilegale şi discriminatorii. Astfel, firma din comuna hunedoreană Crişcior, reprezentată de administratorul Dragoş Pungulescu, reclamă faptul că DRDP cere ca ofertantul să facă dovada că deţine cel puţin 10 autoturisme "concepute şi construite pentru transportul de pasageri sau autovehicule de teren cu tracţiune integrală". În opinia Armor Security, clauza este discriminatorie întrucât o asemenea dotare nu poate avea decât firma care prestează şi în acest moment servicii de patrulare pe autostradă. În plus, nu este corect să ceri unei firme să aibă un asemenea parc auto pentru un contract de doar trei luni de zile, contestatoarea apreciind că este incorect şi să ceri maşini de teren şi de transport persoane în condiţiile în care patrularea se face oricum, pe toate autostrăzile, cu autoturisme obişnuite. În paranteză fie spus, din prezentarea pe care şi-o face Axis Corporate Security reiese că are în dotare chiar aceste tipuri de autoturisme solicitate de DRDP, adică maşini de teren şi de transport persoane. Un alt aspect interesant sesizat de Armor Security este solicitarea DRDP "ca ofertantul să facă dovada că are angajaţi agenţii ce vor efectua serviciile de patrulare respectiv 51 de agenţi calificaţi din care 30 să aibă permis de conducere şi un număr de 30 agenţi să deţină permis de port armă (în caietul de sarcini cerut la licitaţia pentru tronsonul A2 Lehliu- Cernavodă, în cel de la licitaţia pentru tronsoanele A2 Cernavodă- Constanţa şi A4 Ovidiu Agigea fiind vorba despre 90 de agenţi calificaţi, din care 30 cu permis de conducere şi 40 cu permis de port armă- n.red.)", cerinţă pe care contestatorul o consideră discriminatorie şi "cu ţintă directă spre societăţile care efectuează sau au efectuat servicii de patrulare pe autostradă".

DRDP cere permis de port armă, care nu se poate elibera decât pe baza unui contract în derulare

"Atenţie, permisul de port armă se obţine pe baza unui set de documente printre care prioritar este contractul de prestări servicii, cu alte cuvinte nu există posibilitatea de a face dovada îndeplinirii acestei cerinţe decât de către societatea sau societăţile care au în prezent încheiat contract pentru prestări servicii cu achizitorul. Din cele de mai sus, în opinia noastră, rezultă clar caracterul discriminatoriu al cerinţelor din caietul de sarcini, acestea putând fi îndeplinite doar de societăţile care prestează în prezent sau încă mai au contract pentru prestarea serviciilor", se arată în documentul lăsat în judecata CNSC. Armor Security mai spune că valoarea contractului estimată de DRDP nu are cum să asigure toate cheltuielile unei firme care să presteze servicii de pază pe autostrăzi, decât dacă aceasta are deja efectuate o serie de investiţii, o nouă trimitere directă către cazul firmei prestatoare Axis Corporate Security. Rămâne de văzut ce poziţie va adopta CNSC în acest caz, cert este că observaţiile înaintate de Armor Security sunt foarte interesante şi sugerează o licitaţie pe care şefii DRDP o aranjează prin clasica metodă a caietului de sarcini întocmit exact pe profilul firmei care trebui să iasă câştigătoare. În vârstă de 30 de ani, Ioan Andrei Rudeanu deţine Axis Corporate Security SRL din deva alături de mama sa, Aurora Mariana Rudeanu, cei doi fiind membrii unei familii foarte influente în Hunedoara, de baroni PSD. În 2008, tânărul de profesie medic stomatolog s-a căsătorit cu Agathe Blaga, fiica preşedintelui PDL Vasile Blaga. Pasionat de maşini, Ioan Rudeanu este multiplu campion la raliuri, dar şi angajat la cabinetul senatorului PSD Cosmin Nicula, pentru a a evidenţia astfel personalitatea complexă a ginerelui lui Blaga.

Bătălie hunedoreană pentru autostrăzile din Constanţa: firma contestatoare e la al treilea nume în doi ani şi are sediul în Deva

După apariţia informaţiilor despre contractele de milioane de euro primite de ginerele său de la guvernarea PSD, Blaga a spus că se dezice de soţul fiicei sale. O coincidenţă inedită face ca şi firma contestatoare, Armor Security, să fie tot din Hunedoara, având sediul administrator în Deva, acolo unde funcţionează şi Axis Corporate Security. În vârstă de 42 de ani, bucureşteanul Dragoş Pungulescu a înregistrat Armor Security pe 30.01.2014, dar firma are un istoric destul de încărcat. Până în august 2012, avea sediul în Sibiu şi se numea Super Star Investigations SRL, fiind deţinută de fraţii Radu şi Ovidiu Horia Gligor. Cel mai tânăr dintre ei, Radu Gligor, în vârstă de doar 27 de ani, tocmai ce redenumise firma în mai 2012, când se chema Bioronic SRL, tot atunci introducând şi domeniul de activitate din prezent, de activităţi de protecţie şi gardă. Revenind la Dragoş Pungulescu, acesta mai deţine Security Consulting SRL din Bucureşti, alături de Florin Nicolae Ciobotaru, dar şi Colegiul Civitas SRL din Deva, împreună cu Ion Băjenaru şi Valentina Margareta Alaaraj, iar până în anul 2010 a fost unic asociat şi la Sphera Cars SRL din Orăştie.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102