REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Dreptul la viaţă, încălcat FLAGRANT! Copii expuşi la hepatită, pentru că nu există vaccin

Dreptul la viaţă, încălcat FLAGRANT! Copii expuşi la hepatită, pentru că nu există vaccin

Replica API 14 aprilie 2016 | 00:00 249

Autorităţile ridică din umeri!

Autorităţile ridică din umeri!

sursa foto magicmaman.com

Sistemul românesc de sănătate s-a dovedit, de-a lungul timpului, a avea numeroase hibe care au făcut obiectul mai multor controverse la nivel local, regional şi naţional. Problema intervine atunci când acest sistem defectuos îşi pune amprenta asupra sănătăţii populaţiei. Astfel, de multe ori se întâmplă ca birocraţia să genereze nemulţumiri şi agravări ale unor situaţii care oricum necesită toată atenţia sistemului medical.

Aşa se face că cetăţenii ajung în situaţii uneori disperate, neştiind cum să le gestioneze, pentru că autorităţile nu îşi fac treaba. Ei bine, din cauza faptului că reprezentanţii din sectorul de sănătate ridică din umeri la problemele viitoarelor mămici care sunt purtătoare de virusul hepatic B, copiii acestora riscă să se îmbolnăvească de hepatită pentru că nimeni nu este în stare să răspundă la o întrebare simplă: de unde îşi pot procura vaccinul cu imunoglobulină, atât de necesar pentru nou născut?

Mai multe viitoare mămici ne-au adus la cunoştinţă faptul că, în cazul celor care sunt purtătoare de virusul hepatic B, nu reuşesc să facă rost de vaccinul cu imunoglobulină care trebuie administrat copilului în primele 12 ore de la naştere pentru a nu se îmbolnăvi. Acestea spun că nu ştiu cui să se mai adreseze pentru că în spital nu se găseşte şi sunt nevoite să meargă la tot felul de farmacii şi uneori chiar să comande vaccinul de pe internet, vaccin care este foarte scump, în jur de 5-7 milioane, spun mămicile.

Ele sunt cu atât mai îngrijorate cu cât de acest vaccin depinde sănătatea micuţului pe care îl vor naşte. În toată această situaţie, autorităţile locale nu fac decât să ridice din umeri la întrebările reporterilor „Replica” şi să-i trimită dintr-o parte în alta pentru a afla cum trebuie procedat într-o situaţie atât de delicată. Reprezentanţii de la Direcţia de Sănătate Publică spun că vaccinul este distribuit de Ministerul Sănătăţii către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, care la rândul lor îl dau mai departe la spitale şi medici de familie, iar că la nivelul Constanţei încă nu există pe stoc.

„Există programe speciale în acest sens şi dacă există vaccin pe stoc, se face distribuţia prin medicii de familie. Ele nu pot să intre în activitate decât dacă Ministerul Sănătăţii dă această decizie. Mămica vorbeşte cu medicul de familie, vorbeşte şi la neonatologie unde a născut şi este anunţată Direcţia de Sănătate Publică care este în contact cu Ministerul Sănătăţii şi acesta, atunci când are fonduri şi achiziţionează vaccinurile, le distribuie Direcţiei de Sănătate Publică. În momentul ăsta nu ştiu să fi venit.

La nivel naţional se vorbeşte despre comandă, dar la noi încă nu a venit”, a declarat, pentru „Replica” Loti Popescu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa. Bun, problema este alta: imunoglobulina anti hepatită trebuie administrat nou născutului la cel mult 12 ore de la naştere. În cazul acesta, mămica este sfătuită să îşi procure singură vaccinul, pentru că nimeni nu poate spune cât durează întregul demers de anunţare a medicului de familie, neonatologului, a reprezentanţilor DSP şi în cele din urmă Ministerul Sănătăţii.

„Nu ştiu să vă spun cât durează acest proces. Nu ţine de noi. O mamă nu poate face o solicitare dinainte pentru că vaccinul nu vine personal, individual. Acesta vine în funcţie de ce distribuie Ministerul Sănătăţii”, spune Loti Popescu. Dar adevărata faţetă a sistemului defectuos de sănătate din ţara noastră iese la iveală mult mai greu.

Declarații în contradictoriu: cui ne adresăm până la urmă?

Dacă Direcția de Sănătate Publică spune că totul pornește de la Minister, reprezentanții de la București spun că nici nu se pune problema de așa ceva și că nu este treaba Ministerului să procure astfel de vaccinuri. Prin urmare, ele nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Întrebați cum poate totuși proceda o persoană în cauză pentru a achiziționa acest tip de tratament esențial pentru sănătatea copiilor, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică au spus, pur și simplu, că nu au idee:

”Dacă există acest vaccin trebuie să știe Agenția Națională a Medicamentului. Vaccinul nu este asigurat de Ministerul Sănătății. Pentru mămicile care au virusul hepatic, vaccinul nu este achiziționat de Minister și nu este decontat de către Casa de Asigurări de Sănătate. Ori și-l cumpără mămica, ori anunță unitatea sanitară, iar în momentul în care va naște, dacă instituția are fonduri, îl poate achiziționa. Din câte cunosc eu, acest vaccin nu e decontat de casă. Ori îl ia de la farmacie, ori, dacă are posibilitatea, unitatea sanitară îl achiziționează.

Nu știu, se face licitație, sau, nu am idee”, au declarat reprezentanții de la biroul de Direcție Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății. Așadar, unde este problema de fapt? De unde pornește lipsa aceasta de interes și implicare a autorităților? Pentru că între timp, cetățenii care se confruntă cu tot felul de situații de acest gen sunt nevoiți să se descurce cum pot, cu toate că își plătesc contribuțiile la sistemul de sănătate, iar spitalele, medicii, Direcțiile de Sănătate Publică și chiar Ministerul au rolul de a veghea la bunăstarea și sănătatea pacienților români.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369