REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

După ce a concediat 200 de oameni, ISU Dobrogea face angajări. Culmea, la concurs s-au prezentat şi cei daţi afară!

După ce a concediat 200 de oameni, ISU Dobrogea face angajări. Culmea, la concurs s-au prezentat şi cei daţi afară!

Replica API 9 iulie 2015 | 23:36 1355

Stop şi de la capăt!

Stop şi de la capăt!

S-au lămurit lucrurile cu privire la cele 84 de posturi scoase la concurs de către ISU Dobrogea, în martie anul curent. Din câte se pare, cum anunţul specifica în mod clar că se pot înscrie şi cei trecuţi în rezervă, printre persoanele care şi-au depus dosarele au fost şi cele date afară la începutul anului 2014, fiind vorba de scandalul din 2007, cu încadrarea frauduloasă. Ulterior, inspectoratul a revenit cu precizări şi concursul a fost amânat pentru începutul lunii aprilie, când cei menţionaţi mai sus nu au avut voie să candideze. Între timp, aceştia au pierdut pe capele procesele aflate pe rolul Tribunalului Constanţa.

Încă din anul 2007 apele au devenit tot mai tulburi la ISU Dobrogea, fiind vorba despre persoanele care au fost încadrate urmare a unui concurs fraudat. A urmat un proces, prima decizie fiind dată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 18 mai 2012. Însă, soluţia a rămas definitivă, în dosarul penal nr. 6130/1/2009, pe 24 ianuarie 2014, tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Astfel, generalul în rezervă Petre Trandafir, fostul şef ISU Dobrogea, fostul său prim-adjunct, Neculai Coman, un colonel şi un maior, dar nu numai, au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare. De asemenea, judecătorii ICCJ au menţinut şi decizia privind anularea a 205 foi de concurs falsificate pe numele candidaţilor. Cu alte cuvinte, persoanele pentru care instanţa a constatat că se falsificaseră lucrările, pentru a fi angajate, au fost trecute în rezervă, la Constanţa fiind vorba de aproximativ 192 de angajaţi, dintre care 30 deja ieşiseră din sistem. Ulterior, pe 29 ianuarie 2014, aproximativ 130 de pompieri au venit pentru a primi înştiinţările prin care sunt trecuţi în rezervă. Toţi au fost conduşi în clădirea din curtea ISU Dobrogea, de pe strada Mircea cel Bătrân, acolo unde li s-au înmânat documentele. La ieşire, oamenii nu au ezitat să-şi spună necazul, menţionând că nici nu au fost prezenţi la proces, motiv pentru care vor contesta în instanţă. Şi aşa au făcut, numai că au pierdut pe capete.

Cereri respinse în instanţe: „Ştiau că vor pierde...”

Printre cei care au contestat decizia în instanţă se află şi Ninel Marian Victor Tipirig, care a dat în judecată ISU Dobrogea în iulie 2014, după ce a fost trecut în rezervă, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanţa, cu obiectul: anulare act administrativ. Pe 12 decembrie 2014, magistraţii i-au respins ca nefondată acţiunea, însă acesta a depus apel. Pe 29 aprilie, Curtea de Apel Constanţa i-a respis apelul, decizia fiind definitivă. La fel şi în cazul lui Lucian Dima, căruia magistraţii i-au respins acţiunea formulată de anulare a actului administrativ, pe 9 aprilie 2015. În aceeaşi situaţie se află şi Daniel Toma, care a depus apel în mai, aşteptând acum decizia Curţii de Apel Constanţa. Nici Rodinel Velicu nu a avut mai mult noroc, acţiunea fiindu-i respinsă în ianuarie anul curent. Gheorghe Bolan a primit şi el decizia definitivă, în martie anul curent, din partea Curţii de Apel Constanţa, care i-a respins recursul. Şi situaţia este aceeaşi în cazul tuturor celor trecuţi în rezervă, fiind vorba desăre Tudorel Marian Dadalau, care a şi renunţat la recurs după ce s-a lovit de respingerea Tribunalului, Gabriel Foamete, Gheorghe Cojocaru, Cristian Marian Bezede, Mihai Nicoară, Marian Popescu, Gabriel Emilian Iacob, Daniel Stanciu, Alexandru Năstase etc. Potrivit unui fost angajat al ISU Dobrogea, situaţia era ştiută încă de dinainte. „Da, procesele s-au pierdut. Pe capete, da. Era de aşteptat încă de dinainte de a depune cererile în instanţă. Ştiau, dar au încercat”, a declarat acesta pentru „Replica”.

Concediaţii se înscriau la concurs într-o veselie până s-a spus: STOP!

După ce lucrurile se liniştiseră pe partea cu frauda din 2007, ISU Dobrogea se confrunta cu efectele produse de lipsa angajaţilor. Astfel, în martie anul curent, a fost lansat anunţul cu concursul de angajare. „În conformitate cu prevederile legale Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa a demarat desfăşurarea etapelor pentru organizarea concursului/ examenului pentru ocuparea unor posturi vacante de execuţie, cu recrutare din rândul cadrelor militare în rezervă”. Dosarele au început a fi depuse pe bandă rulantă până ce, potrivit informaţiilor noastre, cineva de la Bucureşti a sesizat că printre candidaţi se află şi dintre cei ce au fost trecuţi în rezervă prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Atunci totul a fost pus pe „stop”, ISU Dobrogea venind cu explicaţii: „Urmare a constatării de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a unor posibile cazuri de neîndeplinire, în totalitate, a condiţiilor de participare în vederea ocupării posturilor scoase la concurs, s-a dispus măsura încetării procedurilor pentru efectuarea verificărilor în ceea ce priveşte clarificarea unor aspecte de natură juridică în legătură cu persoanele înscrise la concurs. Demersul este determinat de necesitatea verificării modului în care a fost dobândit statutul de subofiţer în rezervă de către unii dintre candidaţi, raportat la aplicarea, în totalitate, a Sentinţei penale nr. 808 din 18.05.2012, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul penal nr. 6130/1/2009 şi care a rămas definitivă prin Decizia penală nr. 12 din 24.01.2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”. După ce s-au făcut verificări, concursul a fost planificat pentru începutul lunii aprilie. De data aceasta, cei daţi afară nu s-au mai putut înscrie. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, au fost scoase la concurs 84 de posturi şi candidaţi înscrişi 34. Dintre aceştia, doar 26 au promovat examenul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614