REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

ENEL îş bate joc de locatarii unui cartier de vile din municipiul Constanţa: îi va racorda din clipă în clipă... de 6 ani

ENEL îş bate joc de locatarii unui cartier de vile din municipiul Constanţa: îi va racorda din clipă în clipă... de 6 ani

Replica API 13 ianuarie 2014 | 00:00 233

Regim de ÅŸantier etern

Regim de ÅŸantier etern

Faptul că ENEL şi-a creat un renume sinonim cu nesimţirea nu mai este un secret pentru nimeni. Cu "speranţa să se rărească penele de curent", facturi care duc la infarct şi o mulţime de alte gafe şi bâlbâieli, ENEL îşi tratează clienţii cu cea mai profundă lipsă de respect. Şi nu doar pe ei, ci şi pe cei care încă nu sunt clienţi. Este cazul locuitorilor de lângă complexul Eden, de pe străzile Muscel şi Alexandru Alexandridi, care au "invadat" în ultimii ani zona, împânzind-o cu case. În ciuda dorinţei de evita aglomeraţia şi zgomotele traiului la bloc, locuitorii nu scapă de veşnica problemă: racordările. ENEL a tranşat încă de la început simplu problema: regim de şantier. Atâta timp cât există proiecte de construcţii, compania garantează curentul electric, provizoriu.

Cum nimeni nu poate construi la infinit şi ideea de a prelungi la nesfârşit racordarea provizorie este deranjantă pentru oricine, mulţi dintre locuitorii zonei şi-au găsit singuri soluţia: au dezgropat mai mulţi stâlpi, au tras cabluri şi astfel îşi asigură furnizarea. Numai că, ENEL a sărit "ca ars" şi i-a bombardat pe aceştia cu somaţii, prin care le solicitau să dea stâlpii jos. Toţi susţin că problema ENEL este o chestiune mai veche şi nu văd vreo soluţionare rapidă a situaţiei. Mai mult, ENEL dă vina pe Primărie, iar Primăria pe ENEL. Mai mult, nici Armata nu a scăpat din această încleştare, aşa cum a declarat N.C., pentru "Replica" de Constanţa: "Este o problemă cu ENEL la noi aici. Suntem în regim de şantier. Noi am făcut demersurile, ne-au dat o soluţie, să apelăm la Armată, care e în zonă. Armata nu a fost de acord. Armata a zis că pe teritoriul ei nu ne dă voie, aşa ne-a spus Statul General al Armatei. Am făcut iar demersuri şi ne-au dat o altă soluţie care nu înseamnă altceva decât plata de către noi a vreo trei miliarde de lei vechi, pentru noi cei aflaţi în colaborare, vreo 14 vecini. Avem înştiinţări şi la Primărie, iar acolo au spus că o să rezolve, mai au aici de făcut asfaltări, canalizări. E poveste lungă. Şi pe strada cealaltă, oamenii s-au descurcat cum au putut", a menţionat N.C.

Unii au renunţat la case din cauza utilităţilor

Pe de altă parte, un alt locuitor susţine că traiul lor este "mai rău ca la ţară": "Mai întâi, se dă organizare de şantier, aşa se numeşte. Provizoriu, până când se construieşte şi, după ce expiră, trebuie să treci pe permanent. S-au făcut şi contracte, toate modalităţile. Am făcut nişte demersuri pentru reţele şi au zis să plătim noi. Cum a făcut vecinul, şi-a tras singur. Pentru 400 de metri, l-a ajuns pe undeva pe la 500 de milioane de lei vechi. Nu e ceva clar. Cei de la ENEL nu zic nimic. Spuneau să vină Primăria să dea proiectul, iar Primăria zice că are alte priorităţi. Drumurile sunt făcute tot pe banii noştri. Plătim într-o veselie. O ducem greu aici. Mai rău ca la ţară. Sunt unii şi care au renunţat, nu au mai terminat de construit casele. Dacă ar alinia drumurile, poate că ar veni şi ENEL să facă, dar toată lumea dă vina pe toată lumea. Primăria dă vina pe ENEL şi tot aşa. Ne-au trimis aviz, cică să dărâmăm stâlpii. Avem vreo 4-5 înştiinţări de la ENEL. Păi, noi după aceea ce mai facem? Au propus să fie subteran. Poţi să-i strângi pe toţi? Nu toţi oamenii sunt de un fel. Eu poate dau 20 de milioane, dar altul poate nu are. Iar eu nici nu am pe unde să sap. Vecinul şi-a făcut proiectul pentru garaj. Are curent, pe regim de şantier şi poate prelungi, dar până când? Eu am făcut şi garaj şi tot. Ce să mai construiesc? Ne descurcăm cum putem. Ăştia cinci stâlpi i-am găsit aici! Erau îngropaţi, acum vreo patru ani. Am adus o macara şi am rezolvat problema. Am dat o grămadă de bani şi acum cică să dăm stâlpii jos. Toată zona e aşa. Apa am tras-o tot noi, prin 2007 sau 2008. Eram vreo 26 de inşi şi RAJA a branşat totul", a declarat acesta, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu stiu de capul lor. Pentru ei respectul pentru client nu exista. Nu ai cu cine discuta. Fugiti de ei cat puteti.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108