REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Escrocii se deghizează în orice! O constănţeancă a fost jefuită de 2.900 lei de doi inşi care se dădeau de la deratizare

Escrocii se deghizează în orice! O constănţeancă a fost jefuită de 2.900 lei de doi inşi care se dădeau de la deratizare

Replica API 8 mai 2015 | 23:42 224

Cum să ne apărăm!

Cum să ne apărăm!

Metodele de înşelăciune sunt în continuă „dezvoltare” la malul mării! Escrocii apelează la fel de fel de tertipuri pentru a face rost de bani. Aceştia pot fi şi prezentabili, având cuvintele la ei şi dându-se drept avocaţi, poliţişti sau procurori, sau pot veni îmbrăcaţi ca şi reprezentanţi ai unor firme pentru a presta servicii. Cel mai recent caz a fost înregistrat pe 27 aprilie când o femeie de 56 de ani a rămas fără suma de 2.900 de lei după ce a primit în locuinţă doi bărbaţi care au susţinut că vor să deratizeze apartamentul.

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţiştii de proximitate din cadrul I.P.J. Constanţa continuă seria de acţiuni informativ-preventive a infracţiunilor contra patrimoniului şi înşelăciunilor. Astfel, cetăţenii sunt informaţi şi atenţionaţi cu privire la existenţa unor fapte şi tentative ale unor persoane rău intenţionate, de a comite înşelăciuni şi furturi de bunuri din locuinţe, prin diverse moduri de operare. Au fost vizate categoriile de persoane predispuse a deveni victime, în special persoanele vârstnice cărora li s-au făcut recomandări. Aceştia sunt sfătuiţi să nu invite în locuinţă persoane necunoscute, chiar dacă pretind a fi de la diferite firme de gaz, electricitate, cablu, s.a.m.d., să nu dea bani sau diferite date personale acestora fără să îşi consulte membrii familiei, să nu dea curs solicitărilor venite din partea persoanelor cunoscute doar prin intermediul telefonului sau să depună sume de bani prin poştă sau la bancă, să ajute rude care sunt implicate în accidente rutiere sau pentru ridicarea unor premii până nu verifică aceste informaţii. Asigurarea securităţii cetăţenilor şi a proprietăţii, a liniştii şi ordinii publice constituie o preocupare permanentă pentru poliţiştii constănţeni dar şi cetăţenii trebuie să acorde constant o atenţie deosebită în ceea ce priveşte propriul patrimoniu. De obicei, infractorii profită de ocazia oferită pentru a sustrage bunuri şi evită să pătrundă acolo unde locatarii dispun de măsuri vizibile de siguranţă. Atunci când trec la „acţiune”, infractorii se află în competiţie cu timpul şi acţionează rapid pentru a nu fi surprinşi în imobil. Recomandările oferite de către poliţişti vin pentru a preîntâmpina victimizarea cetăţenilor.

Învăţaţi copiii să nu dea informaţii persoanelor necunoscute

Copiii trebuie să fie învăţaţi să evite discuţiile cu necunoscuţii, chiar dacă spun că vin din partea părinţilor, să refuze ofertele tentante ale acestora şi să păstreze cu grijă cheia de la locuinţă. Să evite oferirea unor informaţii persoanelor necunoscute, despre ocupaţie sau program de lucru, atunci când o persoană pretinde că reprezintă o instituţie (gaze, apă, cablu, telefonie, deratizare, curierat etc), să-i solicite legitimaţia de serviciu sau documentul de identitate înainte de a intra în locuinţă. Dacă persoana devine grăbită sau agitată, atunci ceva nu este în regulă, solicitaţi sprijinul vecinilor, reţineţi cât mai multe semnalmente pentru a le furniza de urgenţă poliţiei. Nu cumpăraţi produse de la diferiţi comercianţi ambulanţi care sună la uşa dumneavoastră, evitaţi să ţineţi sume mari de bani sau bijuterii la domiciliu, acestea trebuie ţinute în bancă sau în casetele de valori, în locuri greu accesibile şi asiguraţi-vă că aţi închis uşa de la intrare, ferestrele şi toate căile de acces în locuinţă, iar dacă locuiţi la etaje inferioare încercaţi să vă montaţi grilaje metalice. În cazul în care aţi fost victima sau martorul unei unei infracţiuni sunaţi la 112!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102