REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Evazionista Mănăilescu a intrat pe mâna procurorilor DNA: prejudiciu de peste 1 milion de euro!

Evazionista Mănăilescu a intrat pe mâna procurorilor DNA: prejudiciu de peste 1 milion de euro!

Replica API 9 decembrie 2015 | 11:04 1255

Recidivistă!

Recidivistă!

Eugenia Doina Mănăilescu a intrat pe „mâna” DNA Constanţa. Aşa cum cotidianul „Replica” relata pe 14 noiembrie anul curent, individa a fost condamnată pentru înşelăciune, dar şi pentru evaziune fiscală, aflându-se în momentul de faţă în penitenciar. În timp ce tot depune cereri de revizuire penală sau de redeschidere a procesului penal, dar şi contestaţii la executare, ea s-a ales cu o nouă trimitere în judecată alături de Mihaela Dumitraş pentru evaziune fiscală în formă continuată (3 infracţiuni), transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia şi spălare a banilor în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie 2009 - iunie 2010, inculpatele Eugenia Doina Mănăilescu şi Mihaela Dumitraş, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale, nu au evidenţiat, în totalitate, în actele contabile ori în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate. De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceeaşi calitate, cele două inculpate au înregistrat în contabilitatea şi în evidenţa fiscală a firmei pe care o administrau cheltuieli nereale şi operaţiuni fictive prin majorarea artificială a achiziţiilor şi a deducerii fără drept a taxei pe valoarea adăugată aferentă, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor încasate prin diminuarea bazei impozabile la calculul impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată pentru veniturile încasate.

Mai mult, femeile s-au sustras de la efectuarea verificărilor fiscale, prin declararea fictivă a sediului social, cu ocazia depunerii cererii de înmatriculare a firmei la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în condiţiile în care societatea respectivă a derulat operaţiuni comerciale cu cereale, însă: nu a funcţionat la sediul declarat, nu a condus evidenţele fiscale şi contabile conform legii, nu a depus declaraţii fiscale, deconturi de TVA şi situaţiile financiare anuale şi raportările contabile obligatorii la termenele prevăzute de lege pentru întreaga perioadă în care a desfăşurat tranzacţii economice cu acele produse. Prejudiciul total produs bugetului consolidat al statului de către firma respectivă, prin acţiunile sau inacţiunile expuse anterior este în sumă totală de 5. 587.040,00 lei echivalent a 1.314.079 euro, constituit din următoarele surse: TVA de plată - 3.032.965 lei (echivalent a 713.357 euro) şi impozit pe profit - 2.554.075 lei (echivalent a 600.722 euro).

La data de 1 iunie 2010, Mihaela Dumitraş, în calitate de asociat unic al firmei respective, determinată de cealaltă inculpată, a dispus în mod fictiv, printr-o hotărâre, cesionarea părților sociale, în cote egale, către două persoane precum și numirea acestora în funcția de administratori. Scopul urmărit prin această acţiune a fost sustragerea de la urmărirea penală şi îngreunarea cercetărilor ce se desfăşurau faţă de acestea pentru infracțiunile de evaziune fiscală.

În perioada iunie 2009 – iunie 2010, cele două inculpate au retras în mai multe rânduri din contul firmei pe care o administrau, suma totală de 18.901.942,93 lei, justificând retragerile în baza unor borderouri de achiziții fictive, cunoscând că această sumă, reprezintă o parte din produsul infracțiunilor de evaziune fiscală descrise anterior, evaluat la suma de 5.587.040,00 lei. În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 5.587.040 lei reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Trecut tumultuos: condamnări pentru evaziune şi înşelăciune

Eugenia Doina Mănăilescu, fostă Dimcea, fostă Porumbăceanu, a ajuns în atenţia oamenilor legii de mai multe ori, cercetată fiind pentru evaziune fiscală dar şi pentru înşelăciune. Anul acesta a fost condamnată la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, însă, în trecut, a primit şi condamnări cu suspendare pentru înşelăciune.

Spre exemplu, potrivit procurorilor DNA, prin decizia penală nr. 1 din 03.02.2015, Curtea de Apel Constanţa a hotărât condamnarea inculpatei, asociat şi administrator al SC Bastion Grup SRL, la data săvârşirii faptelor, la o pedeapsă de 5 ani închisoare şi interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât şi pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a administra o societate comercială, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Totodată, aceasta a fost obligată la plata sumei de 6.525.655,75 lei reprezentând impozit pe profit şi TVA şi la plata obligaţiilor accesorii (dobânzi şi penalităţi de întârziere) până la data achitării integrale a sumei către Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi. Decizia a fost definitivă. Însă, iată că, pe 12 noiembrie anul curent, un alt dosar a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa, cu obiectul: infracţiuni de evaziune fiscală, inculpate fiind Mănăilescu şi Mihaela Dumitraş, pe când parte responsabilă civilmente este SC Tenace SRL Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367