REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Exclusiv! Cum ar fi încercat comisionarul vamal şpăgar Moldoveanu să implice în dosar şi vameşi: „Am să-ţi dau bani pentru un export...”

Exclusiv! Cum ar fi încercat comisionarul vamal şpăgar Moldoveanu să implice în dosar şi vameşi: „Am să-ţi dau bani pentru un export...”

Replica API 15 septembrie 2015 | 12:59 1450

Vameşul Naziru, ancorat într-o situaţie dubioasă!

Vameşul Naziru, ancorat într-o situaţie dubioasă!

Nicolae Nazâru

La finele săptămânii trecute, Adrian Moldoveanu, comisionar vamal, era arestat la domiciliu după ce fusese denunţat de către George Karam, cu privire la exportul unui container cu mere către Egipt pentru care inculpatul a cerut mită în vederea falsificării actelor. Însă, înainte de a fi luată măsura preventivă, au fost filaje, flagrant şi percheziţii. În tot acest vârtej a ajuns, aparent fără nici o legătură, şi vameşul Nicolae Naziru, pe care, potrivit surselor noastre, Moldoveanu ar fi încercată să-l “înfunde”. Astfel, întrucât Naziru activează la Compartimentul Containere – Control Documentar, Adrian Moldoveanu ar fi încercat să-i însceneze o implicare în calitate de complice.

“Afacerile” din cadrul Vămii Constanţa au ajuns în presa locală şi nu numai, detalii picante ieşind la iveală. De-a lungul timpului, angajaţii au picat pe capete, fiind cercetaţi penal, unii deja condamnaţi. Şi, din câte se pare, apele nu s-au liniştit. La începutul săptămânii trecute, un comisionar vamal era “vânat” de oamenii legii din cadrul DGA, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, fiind prins în flagrant în timp ce primea mită în valoare de 1.000 de euro.

Denunţător este George Karam, patronul restaurantului Beirut, local ce a ars în aprilie 2014, trei tinere pierzându-şi viaţa. Însă, lucrurile au fost mult mai complicate, la mijloc ajungând şi Nicolae Nazâru, controlor vamal superior în cadrul Biroului Vamal Constanţa Port, după cum apare şi pe portalul instanţelor în minuta arestării la domiciliu a lui Moldoveanu: “Să nu comunice cu Karan George şi Naziru Nicolae, sau membrii de familie ai acestora”. Potrivit informaţiilor noastre, se pare că acesta nu ar fi avut nici o legătura cu speţa, lucru demonstrat şi de rezultatul percheziţiilor ce s-au desfăşurat la domiciliul acestuia.

Mai exact, luând evenimentele în ordine cronologică, oamenii legii au demarat o anchetă în baza unor informaţii cu privire la un individ care intra în legătură cu anumite firme şi le promitea că le poate ajuta cu actele pentru export, menţionând, totodată, că are cunoştinţe sus puse. Astfel, miercuri, 9 septembrie, achetatorii l-au prins pe Adrian Moldoveanu în flagrant, în timp ce primea mită suma de 1.000 de euro, de la o firmă căreia îi promisese că-i falsifică actele în vederea unui export către Egipt, fiind vorba despre un container cu mere.

Moldoveanu a încercat să-i dea bani lui Naziru pentru a primi circumstanţe atenuante?

De aici lucrurile au luat o altă întorsătură, în sensul că vameşul Naziru ar fi fost ancorat într-o situaţie dubioasă. Potrivit unor surse, pe 9 septembrie, în jurul orei 10.00, acesta ar fi primit un apel telefonic de la Adrian Moldoveanu, pe care-l cunoştea întrucât a stat de vorbă cu el de mai multe ori, şi care i-a cerut să se întâlnească la ora 15.00, în parcarea de la Poarta 5, cu pretextul că are să-i spună ceva. Zis şi făcut. S-a prezentat la locul indicat în jurul orei 15.05 – 15.10, ulterior apărând şi Moldoveanu, care i-ar fi spus că a fost reţinut de Poliţie, împreună cu un arab şi contabila acestuia pentru nişte cherestea, lucruri inventate, bineînţeles, după cum reiese şi din situaţia de fapt.

Discuţia ar fi continuat, potrivit aceloraşi surse, cu plângerile lui Moldoveanu că a fost ţinut la audieri până la 3 dimineaţa şi că trebuie să-i dea banii pentru exportul unui container. Se pare că tot insista ca Nicolae Naziru să primească banii, iar acesta nu ştia despre ce este vorba. De aici s-au născut suspiciunile cum că la mijloc se ascunde ceva necurat şi că inculpatul vrea să-l atragă într-un dosar penal.

Percheziţii la domiciliu şi în garaj

Cum nu s-a ajuns la nici un rezultat la faţa locului, în aceeaşi zi, pe 9 septembrie, în jurul orei 19.00, DGA a organizat percheziţii la domiciliul lui Naziru, dar şi la garajul tatălui acestuia. S-au căutat documente care să aibă legătură cu speţa de faţă şi o ştampilă. După aproximativ 2 ore de scormonit, oamenii legii nu au identificat bunuri care să le folosească în anchetă. Însă, percheziţii au avut loc şi la domiciliul comisionarului vamal, Adrian Moldoveanu, după care acesta a fost propus spre arest la domiciliu.

Vineri, 11 septembrie, magistraţii Tribunalului au dispus măsura preventivă anterior menţionată pe numele lui Moldoveanu, interzicându-i totodată să ia legătura cu George Karam (denunţător în cauză) şi Nicolae Naziru. Prin urmare, a fost vorba despre o încercare de a atrage în dosarul penal şi vameşii care, poate, stau “în coasta” anumitor persoane sau doar ca inculpatul să se aleagă cu circumstanţe atenuante? Toate aceste detalii vor fi stabilite de oamenii legii la finele anchetei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614