REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Executaţi silit de ANAF, în pierdere an de an şi cu verificări pe cap, clubul Goblin şi-a cerut FALIMENTUL

Executaţi silit de ANAF, în pierdere an de an şi cu verificări pe cap, clubul Goblin şi-a cerut FALIMENTUL

Replica API 10 noiembrie 2015 | 00:01 479

Probabil pentru că toate erau „în regulă”

Probabil pentru că toate erau „în regulă”

Iniţial, şi-a suspendat activitatea pentru amenajarea unei a treia ieşiri, după catastrofa de la Colectiv, din seara de 30 octombrie. Apoi, a anunţat că se mută de tot. În cele din urmă, a decis să tragă obloanele şi a cerut falimentul, la Tribunal. Este vorba despre clubul Goblin, din Constanţa, în care asociat era şi unul din cei patroni arestaţi de la Colectiv. Secţia a II-a civilă a Tribunalului Constanţa a înregistrat pe 06.11.2015 dosarul în care debitorul Goblin Club SRL solicită falimentul, magistraţii urmând să fixeze o primă înfăţişare. Fără doar şi poate, patronii clubului au decis că nu mai are sens să se agite, cu atât mai mult cu cât firma oricum mergea numai în pierdere, de la înfiinţare (cel puţin aşa declară ei la Fisc), iar ANAF-ul îi execută silit pentru datorii la stat de peste 100.000 lei.

Decizia bruscă a clubului Goblin de a-şi cere falimentul vine după două tentative ale patronilor de a-şi rezolva din mers problemele legate de siguranţa clienţilor. Astfel, imediat după tragedia de la Colectiv, clubul anunţa că se închide pentru amenajarea unei a treia ieşiri de urgenţă, reverificarea tuturor sistemelor electrice şi mărirea capacităţii de ventilaţie. Ulterior, reprezentanţii clubului anunţă că se mută de tot din locaţia actuală, întrucât proprietarii clădirii nu au fost de acord cu amenajarea măsurilor suplimentarea pentru siguranţa clienţior.

Atenţia specială alocată acestui club, precum şi ieşirile publice ale reprezentanţilor acestora se leagă de faptul că unul din fondatorii Goblin este Costin Mincu, patronul de la Colectiv arestat după ce 46 de tineri au murit din cauza incendiului izbucnit pe 30 octombrie. Actualii asociaţi, Constantin şi Alexandru Beizadea, au declarat că Mincu s-a retras din Goblin Club SRL încă din ianuarie 2014.

Iată însă că ceva s-a întâmplat pe acolo, din moment ce firma îşi cere acum direct falimentul. Goblin Club SRL a fost înfiinţată în 2011 şi are sediul social în oraşul Ovidiu. Firma a raportat pierderi an de an şi cifre de afaceri ridicol de mici: afaceri de 127.030 lei şi pierderi de 173.900 lei în anul 2012; 244.220 lei cifră afaceri în 2013 şi pierderi de 48.041 lei; cifră de afaceri de 331.250 lei şi pierderi de 31.725 lei, cu 11 angajaţi, plus datorii de 390.342 lei în anul 2014.

Practic, la cifrele declarate oficial, Goblin făcea vânzări de doar 900 lei pe zi, adică mai puţin decât o bombă insalubră de cartier. O altă problemă a clubului Goblin sunt datoriile la stat: ANAF execută silit Goblin Club SRL pentru debite la bugetele de stat de 108.438 lei. Adăugăm, la toate acestea, că, potrivit ISU Constanţa, mai toate localurile NU au autorizaţie de securitate la incendiu. Nu se precizează numele localurilor, însă, este concluzia unor controale ale pompierilor.

Controale în Constanţa: mai toate localurile NU au autorizaţie de securitate la incendiu

Aşadar, în urma tragediei din data de 30 octombrie, de la clubul Colectiv din Bucureşti, mai multe cluburi din Constanţa au anunţat că se închid pentru o perioadă pentru a fi alături de familiile celor decedaţi sau răniţi. Ulterior, în cazul unora dintre acestea s-a descoperit că, de fapt, nu aveau aviz de la ISU şi chiar de la Primărie. Între timp, pe treabă s-a pus şi ISU Dobrogea, care a controlat circa 23 de localuri. Şi, surpriză! Cele mai frecvente nereguli au fost: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu!

„În conformitate cu reglementările legislative, în perioada 5 - 8 noiembrie 2015, au fost efectuate un număr de 23 verificări inopinate la unităţile de alimentaţie publică cu aflux mare de public pe timpul nopţii care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Constanţa. Toate acţiunile de control au avut loc în cooperare cu efective ale Inspectoratelor judeţene de Poliţie şi de Jandarmi Constanţa, iar dintre acestea 21 au fost efectuate pe timpul nopţii şi doar 2 pe timpul zilei”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa.

Prin urmare, la 9 unităţi de alimentaţie publică s-a finalizat acţiunea de control, la 6 unităţi de alimentaţie publică acţiunea de control este în curs de finalizare întrucât la momentul controlului administratorii nu au putut prezenta toate documentele solicitate, la 8 unităţi acţiunea de control nu s-a putut desfăşura întrucât obiectivul era închis pentru public. În urma verificărilor efectuate au fost constatate 36 deficienţe pentru care s-au aplicat tot atâtea sancţiuni constând în avertismente şi amenzi ce însumează aproximativ 215.000 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate în timpul acţiunilor de control sunt: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, deficienţe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor. Activităţile de verificare/reverificare vor continua în perioada următoare.

Ce spune legea despre obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu

În conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul înainte de începerea lucrărilor execuţie la construcţii noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora.

Totodată, proprietarul ori beneficiarul are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri care intră sub incidenţa HGR nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, potrivit normelor actuale, spaţiul trebuie autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, în măsura în care: are destinaţia de alimentaţie publică şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp; are funcţiunea de comerţ şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp; este sală aglomerată (mai mult de 200 persoane la parter şi o suprafaţa ce revine unei persoane mai mică de 4 mp).

Totodată, potrivit prevederile art. 105 din Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin OMAI nr. 163/2007 statuează următoarele: „Art.105 (1) Folosirea flăcării: lumânări, făclii, torţe şi altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzisă. (2) Pentru durate scurte, stabilite precis, se admite folosirea flăcării în situaţiile menţionate la alin. (1), cu condiţia asigurării condiţiilor de împiedicare a iniţierii şi propagării incendiului, după cum urmează: a) evitarea amplasării în apropierea sau contactul cu materiale combustibile: decoruri, costume, haine, perdele etc.; b) folosirea unor suporturi incombustibile; c) prevenirea producerii unor incendii prin răsturnare, manevrare greşită etc.; d) stingerea obligatorie a flăcărilor la terminarea evenimentului; e) nominalizarea personalului propriu ce asigură supravegherea şi intervenţia în caz de incendiu; f) asigurarea mijloacelor tehnice adecvate de apărare împotriva incendiilor; g) anunţarea, după caz, a serviciului profesionist, voluntar sau privat, pentru situaţii de urgenţă, a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor”.

Cristian ANTON, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367