REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fabrica ilegală a lui Pufleanu funcţiona cu „binecuvântarea” unui vameş şi a doi controlori

Fabrica ilegală a lui Pufleanu funcţiona cu „binecuvântarea” unui vameş şi a doi controlori

Replica API 17 decembrie 2014 | 00:24 1546

Trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Dosarul fabricii clandestine, administrată de afaceristul constănţean Gheorghe Pufleanu, prinde „tentacule”! Descinderi, mascaţi, nereguli, evaziune fiscală, spălare de bani - toate acestea au fost depistate în urma unei laborioase anchete, fiind aplicate sigilii pe instalaţiile fabricii de alcool etilic. Însă, doi controlori vamali şi un inspector, respectiv Costel Leţcanu, Cătălin Brădulescu şi Costel Simion, au mers „pe burtă” cu privire la controalele asupra societăţii din Constanţa, spunând că totul este în regulă, chiar dacă nu era nici pe departe aşa. Au fost şi ei filaţi şi acum au fost trimişi în judecată pentru fapte corupţie de către procurorii DNA Constanţa.

Toţi, la data faptelor, erau angajaţi la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Biroul Supraveghere Produse Accizabile, Compartiment Echipe Mobile. Astfel, pe 1 februarie 2010 şi 23 aprilie 2010, au efectuat controale la respectiva societate care era autorizată ca antrepozit fiscal de producţie alcool etilic, dar nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu ce le reveneau. Mai exact, nu au procedat la verificarea stocurilor de materii prime şi produse şi a integrităţii sigiliilor vamale aplicate asupra unor instalaţii de producere a alcoolului etilic. Mai exact, respectiva fabrică mai fusese controlată, iar instalaţia fusese sigilată, fiind declarată inactivă. Este vorba despre Myt Dan Impex, fabrica funcţionând pe strada Celulozei numărul 6, condusă de afaceristul Gheorghe Pufleanu. Prin urmare, inspectorul şi controlorii vamali nu au constatat situaţia de fapt reală, spunând că acolo nu se mai producea alcool etilic, deşi firma fucţiona în continuare. Aceasta a produs o cantitate de 63.973 litri alcool etilic rafinat ce a fost comercializat pe piaţa internă în condiţii de clandestinitate, fiind produs un prejudiciu la bugetul statului de 2.424.568 lei. Cei trei au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi obţinerea de foloase pentru alţii, fiind vorba de 12 incidente. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa pe 15 decembrie, primul termen fiind stabilit pentru data de 9 februarie 2015.

Percheziţii la fabrica ilegală de alcool de pe Celulozei

La scurt timp, pe 29 aprilie 2010, poliţiştii din judeţele Argeş, Prahova şi Constanţa, sub coordonarea IGPR şi cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă au efectuat mai multe percheziţii, vizaţi fiind mai mulţi contrabandişti de alcool, între care şi Pufleanu. Totul a plecat din Argeş, unde a fost descoperită o uriaşă cantitate de alcool, oamenii legii trecând la filaje. Astfel, în urma unor interceptări ale convorbirilor telefonice a fost descoperit că întreaga reţea era coordonată din Constanţa. La malul mării au avut loc 6 percheziţii, moment în care a fost depistată şi fabrica respectivă, care funcţiona în zona Industrială, pe strada Celulozei numărul 6, administrată de Gheorghe Pufleanu. Aceasta producea alcool care nu era înregistrat în evidenţele contabile, fiind distribuit în judeţele Argeş şi Prahova, prejudiciul ridicându-se la 535.000 de euro. Chiar şi atunci, Pufleanu a declarat că fabrica nu mai funcţiona, doar că mai punea în funcţiune instalaţia pentru a nu se strica. Lucru pe care l-au susţinut şi lucrătorii vamali, de altfel. Dar Pufleanu nu a fost la prima abatere de acest gen, el mai având probleme cu legea şi în 2007, existând suspiciuni că era implicat tot în activităţi de producere şi comercializare a alcoolului etilic fără autorizaţie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218