REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Femeile provoacă rar accidente, dar se panichează repede, accelerează în loc să frâneze şi pun mâinile la ochi în sensul giratoriu!

Femeile provoacă rar accidente, dar se panichează repede, accelerează în loc să frâneze şi pun mâinile la ochi în sensul giratoriu!

Replica API 9 martie 2015 | 00:00 262

Că tot celebrăm femeia…

Că tot celebrăm femeia…

„Şoferiţele vs şoferii” reprezintă un subiect controversat, fiecare reprezentant apărându-şi categoria din care face parte, aşa cum este şi normal de altfel. Însă, în urma unei statistici, în Constanţa, femeile nu prea produc accidente rutiere şi nici nu sunt depistate băute la volan atât de des precum bărbaţii. Însă ele sunt cele care produc gafe precum: accelerează în loc să frâneze, dau drumul la ştergătoare înainte să lovească un pieton sau pun mâinile la ochi când intră în sensul giratoriu. Cazurile sunt individuale, cu menţiunea că există şi şoferiţe de excepţie, aşa cum există şi în categoria bărbaţilor.

În Constanţa, potrivit poliţiştilor rutieri, sub 5% din accidentele rutiere sunt provocate de către femei. Însă, trebuie menţionat şi faptul că şoferiţele sunt mult mai puţine ca număr faţă de bărbaţi. De asemenea, foarte puţine dintre femeile aflate la volan au fost depistate sub influenţa băuturilor alcoolice, iar cazuri de consum de droguri nu au fost în judeţul de la malul mării.

„Dacă este să facem un procent, doamnele şi domnişoarele au o implicare foarte mică în infracţionalitatea rutieră. Cât despre consumul de băuturi alcoolice, au fost cazuri întâlnite foarte rar. Spre exemplu, o găseşti pe doamnă la volan, iar în dreapta se află un el. Scuza este: am condus eu pentru că el era mai băut. Nu funcţionează şi aici se aleg amândoi cu dosar de cercetare. El pentru încredinţarea unui autoturism unei persoane aflate în stare de ebrietate, ea pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice”, au precizat poliţiştii rutieri constănţeni.

Dar, trebuie să menţionăm şi cealaltă parte, care se referă la faptul că gafele cele mai mari în trafic sunt comise de reprezentantele sexului frumos. Doamnele nu suferă de lipsă de sinceritate, recunosc tot dacă este cazul dar, totodată, ele sunt cele care apasă pedala de acceleraţie în loc de frână sau dau drumul la ştergătoare înainte de a lovi un pieton.

Percepţia femeilor la volan este influenţată mai mult decât cea a bărbaţilor: a dat drumul la ştergătoare în loc să frâneze

Poliţiştii rutieri au specificat faptul că, în trafic, fenomenul condusului implică 3 etape: percepţia, decizia şi execuţia. Aceste elemente pot fi distorsionate în funcţie de caz. Spre exemplu, percepţia se referă la a înţelege ce este în jurul nostru. Dacă şoferul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, automat auzul se reduce, reflexele nu mai sunt, punctul vizual devine neclar. În ceea ce priveşte femeile la volan, starea emoţională este un factor care îşi pune puternic amprenta. De exemplu, în momentul în care realizează că sunt pe punctul de a produce un lucru nedorit, se sperie şi iau decizii greşite.

„După ce culeg informaţia din jur, trebuie să iau o decizie. Dacă percepţia este afectată de alcool, drog, emoţii, decizia va fi una viciată. Exact cum fac unele doamne când pornesc ştegătoarele în loc să frâneze... Aici avem un caz concret, un accident înregistrat în Constanţa, când pietonul a văzut cum au pornit ştegătoarele înainte să fie lovit. Ultima fază este execuţia: virez dreapta în loc de stânga, accelerez în loc să frânez etc.”, au mai spus poliţiştii rutieri. Despre aceste lucruri, un participant la trafic ne-a declarat că a fost martor la un asemenea eveniment.

„Am văzut cum a intrat cu maşina în sensul giratoriu, a văzut cum se apropie alte maşini şi atunci s-a blocat şi a pus mâinile la ochi”, a spus Marius, de 31 de ani. Cât despre a apăsa pedala de acceleraţie în loc de frână, un astfel de eveniment s-a petrecut în data de 12.11.2014, în jurul orelor 13.48, când Ecaterina P., de 51 ani din Constanţa, a condus autoturismul marca Honda Civic în parcarea dintre blocurile A7 şi A8, a pătruns în strada Traian fără să se asigure, nu a acordat prioritate şi a intrat în coliziune cu o bicicletă condusă de Alin Daniel M., de 32 ani din Valu lui Traian, care circula pe strada Traian din direcţia Gară către Consiliul Judeţean, din dreapta conducătorului auto, după care a traversat strada Traian şi a căzut circa 10 metri în gol, pe valea portului. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală uşoară a celor doi, dar şi a pasagerului din Honda, respectiv Mihai Vlad, de 57 de ani. „Am auzit că i s-a blocat pedala de acceleraţie, sau că ar fi confundat acceleraţia cu frâna”, a spus un martor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102