REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

FERIŢI-VĂ DE ACEST MINOR DACĂ LOCUIŢI ÎN CONSTANŢA!

FERIŢI-VĂ DE ACEST MINOR DACĂ LOCUIŢI ÎN CONSTANŢA!

Replica API 20 mai 2017 | 00:00 1665

Ce părere aveţi? Este vina lui că FURĂ??

Ce părere aveţi? Este vina lui că FURĂ??

Problema minorilor din familii dezorganizate care ajung infractori nu este una nouă. Din contră: ia amploare. Legea îi favorizează și polițiștii nu preau au ce face - toate aceste elemente nu fac decât să încurajeze fenomenul. De data aceasta, în prim plan este un minor de 13 ani, de etnie romă, care a ajuns spaima micilor afaceriști. Filează bine zonele și fură din magazine. Ultima dată a luat 1.650 de lei din casa de marcat a unui magazin de la Casa de Cultură. Și, chiar și așa, există și păreri care îi dau credit pe motivul că sistemul este de vină. Voi ce părere aveți? Este vina lui că fură? Are șanse să se reintegreze în societate?

" În atenţia comercianţilor din Constanţa! Acest mic infractor are doar 13 ani. La 13 ani el fură din magazine, farmacii şi face chiar şi tâlhării pe stradă. În acest moment (13 mai – n.r.) este reţinut de poliţia de la Secţia 3 pentru un furt dintr-un magazin alimentar. A furat suma de 1.650 de lei din casa de marcat. Acesta fiind minor este foarte posibil să fie eliberat în cel mult 48 de ore . Aşa că mare grijă!! Share, vă rog!!", a scris pe Facebook Ionuț C.. Și, da, are dreptate în ceea ce privește măsura arestului preventiv.

Pentru că legea este oarecum de partea lor și asta pentru că nu au răspundere penală până la vârsta de 14 ani. De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, ei răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi şi-au dat seama de consecinţele lui. Aici intervine şi gravitatea faptei, cât şi alte elemente, ceea ce-i obligă pe oamenii legii,de multe ori, să-i cerceteze în libertate, acesta fiind și motivul pentru care infractorii "veterani" aleg să-i bage la înaintare.

Așa a fost și cazul lui Nicușor, un puști care a tot spart mașini în Constanța încă de pe la vârsta de 13 – 14 ani și ajunsese la un record de circa 80 de vehicule. Și era cercetat în libertate. Totodată, cunoscute sunt și cazurile minorilor care au tot săvârșit infracțiuni iar când au împlinit 16 ani, polițiștii le-au bătut la ușă și i-au propus spre arestare. Și sunt arestați, condamnați, dar cei mai mulți recidivează. Este drept că foarte puțini sunt cei care se reabilitează în penitenciare sau în centrele de reeducare. Prin urmare, care ar fi soluția?

Dezbateri acide pe internet: "Toți am plecat de jos. Hai să nu dăm cu biciul în bietul copil!"

Revenind strict la cazul minorului de 13 ani, părerile au început să curgă. În timp ce unii spuneau că legea este prea blândă și că ar trebui să fie băgat într-o școală de corecție, au fost prezenți și cei care au analizat situația mult mai în profunzime, specificând că vina aparține familiei și a sistemului. " Copilul are 13 ani. Ce ar putea să muncească la vârstă lui? Nu sunt de partea lucrurilor de genul, nu mi se pare normal furtul, violul, omorul..s.a.m.d. Dar, totuşi, eu sunt de părere că voi nu ştiţi ce probabil e la el în familie.

Dacă are o familie, are doar 13 ani, nu poate munci, probabil are de crescut acasă o surioară mai mică fiindcă probabil părinţii i-au abandonat. Voi la 13 ani nu făceaţi asta fiindcă majoritatea aveaţi nişte părinţi care să le aducă necesarul acasă sau dacă eraţi tot singuri poate că aţi avut alt noroc să va descurcaţi încât să nu ajungeţi la asta. Haideţi să nu fim atât de răi şi să acuzăm fiindcă, mă repet, de bine nu ar fi făcut asta. Și el ar fi fericit să aibă tot ce are un copil la vârstă lui sau să crească într-o familie normală.." a scris o femeie. Răspunsul la această părere a fost unul tranșant:

" Majoritatea îl cunoaştem şi pe el şi pe familia lui. Sunt o familie de țigani care fac treaba asta. Şi poate să aibă 10 ani, nu mă interesează pe mine problemele nimănui. Acei bani pe care îi fură de la mine sunt munciţi de mine pentru mine, nu pentru nişte c…i borâte fără chef de muncă!!". Dar prima femeie a continuat: " Ştiu, poate că nu are părinţii micuţul şi oricum la cum arată nici o bună creştere din partea lor nu are chiar dacă i-ar avea pe acei părinţi!

El este crescut în sărăcie şi mizerie mai mult ca sigur. Îmi pare rău că i s-a întâmplat ce i s-a întâmplat propietarului. Nu este corect pentru el şi pentru nimeni altcineva. Putea să i se întâmple oricărui dintre noi asta, nu este exclus, dar pot să spun că s-a întâmplat deja şi numai poate da înapoi. Faptul este consumat, dar acum nici să dăm în bietul copil cu biciul că nu are nici el vină sau în ochii mei cel puţin nu este vinovat fiindcă s-a născut sărac şi ajunge să facă lucruri de genul.

Și eu aş fi fost nervoasă să mi se întâmple asta sau o altă nenorocire dar aş fi încercat să înţeleg.... Știi cum e la un moment dat bine faci, bine găseşti. Dumnezeu e sus..", " Să spui Doamne Fereşte că micuţul ăsta cum îl numeşti tu să te prindă pe undeva să-ţi tragă geanta din gât şi să-ţi mai arate şi cuţitul. Gândeşti aşa doar pentru că nu eşti păţită! Nu le mai lua apărarea că sunt toţi o apă şi-un pământ.", i-a răspuns cineva. Și părerile au continuat, la un moment dat un tânăr precizând că… "toți plecăm de jos" și că la feol a făcut și el și acum e bine mersi în Madrid și are bani pentru orice. În concluzie, este adevărat: sistemul are partea lui de vină. Dar ce e de făcut?

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta va e viitorul, cioret, jidanet, alogeni, cioret amestecat in mutatie cu tatari urati, turcaleti borati,machedoni care se fut tata cu fiica, asta vreti ? spargetile dintii cu fiecare ocazie, cand aveti sansa, taxatii la orice! lucrezi la ghiseu si vine cu acte? trimite la plimbare ca ii lipseste una alta, esti politist? rupe l cu amenzi, esti primat? anuleaza-le asistarile sociale, esti om de rand? nu ii baga in seama , esti roman adevarat? unestete cu romanii tai cand ii vezi la ananghie vs astfel de creaturi, nu iti lasa romanii tai sa fie singuri vs aveste minoritati criminale si rele!
4
0
Acest copil este trimis de parinti la furat , stiind ca nu va pati nimic .. Ei cunosc foarte bine Legea si profita . Asta este adevarul . Trebuie luate masuri dure cu asa numiti " MICI HOTI ". In curand vor ajunge " Mari Infractori " daca nu se actioneaza foarte hotarat ..
6
1
Hai sa dam cu moarte in toti tiganii astia imputiti care ne paraziteaza de atata vreme. Da, sistemul e de vina ca ii ajuta pe toti cacatii astia imputiti si incurajeaza hotia. Lagare de exterminare sunt singura solutie pt nemernicii astia, a devenit sport national statul la puscarie cu trei mese pe zi si loc de dormit pt tigani.
12
0
Fata i-a fost blurata pentru ca este minor si asa prevede legea aflata in vigoare.
4
0
Pai de ce nu lasti sa i se vada mecla ca sa stiu pe cine trebuie sa rup cu bataia?!
11
0
Ce e sa faca ma rasilor daca moare de foame avem un trai in romania de mare finete de mare drag mergi sa si muncesti pe 70 de lei trb cu Ue da stiu sa faca preturile ca in europa salarile cand le mai fac si ei ca in europa sa poti merge la munca sa numai iti trebuiasca sa furi sau sa faci altele
1
12
Sa fure cat poate de la toata lumea ca suntem acelasi compost rasuflat cu totii sper sa va creasca negi
1
18
SAPUN ii dam sa se spele, tinut cu forta in scoala, daca nu jupuim cioara si o lasam in puscarie pe viata, pusa sa sparga pietre
15
0
Bataie crunta,sa stie ca poate sa-l doara mai mult decat atunci cand il bat cei care-l trimit la furat. Pe bune,bataie ca la balamuc si schingiuit pana spune cine este ,,bossul'' lui,apoi luat si ala la trosneala pana la lesin .Abia dupa aia chemata politia.
21
0
Este vina lui ca fura, fara doar si poate, insa nu este vina lui ca a ajuns sa fure.
16
3
Scoala de corectie nu mai exista? Dava legile-s permisive. Ia sa faci ca in tarile arabe, ai violat, ti-a taiat-o , ai furat, ti-a taiat mana, ai vorbit urat, iti taie limba . Numai asa se educa romanul , cu teroare !
27
0
Asa e drepturile romului , mancati-as !
20
0
Cum sa nu aiba discernamint? De ce nu se da cu capul de pereti? Legea este aiurea si vad ca nu se vrea imbunatatita. Ca sa fim terorizati noi.Ca de-aia platim raxe si impozite.
19
2
Prins si futut in cur cu fierul incins pana ii ies ochii ca la melc.Am ajuns acum sa ne ferim de un derbedeu facut de niste javre ordinare intre doua partide de betie
40
1
Bravo ,Mitica Zarzavat!Asa as face si eu!Nu mai bine sa il facem sa se fereasca el de noi decat noi de el?E minor...si ce daca!Cati minori nu au o viata mult mai grea si muncesc...deci muncesc!
27
0
Cum dracu sa te feresti de el daca nu-i aratati fata...?
27
0
Nu e vina lui ca s-a nascut in familia respectiva, dar nici vina mea. Eu daca-l prind ca baga mana il bat pana se pisa pe el ca a doua oara sa stie sa nu mai vina
46
4
Astia au ,,spirit'' antreprenorial.Degeaba au fost indrumate foarte multe familii sa-si faca diverse activitati de comert.Admirabil!Pai si cum,si cat sa dureze daca au ajuns se se fure si sa-si dea tepe si intre ei?au ajuns la parnaie Pentru copiii care nu merg la scoala trebuie gandit alt program de ,,corn si lapte'' ca sa nu ajunga sa fure ptr hrana
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108