REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Finul preşedintelui Asociaţiei Musulmanilor din România candidează la funcţia de Muftiu

Finul preşedintelui Asociaţiei Musulmanilor din România candidează la funcţia de Muftiu

Replica API 10 martie 2015 | 00:06 703

Alegeri la Cultul Musulman

Alegeri la Cultul Musulman

Pe data de 19 martie a.c., ora 10:00, va avea loc Adunarea Generală a Imamilor în cadrul căreia vor fi aleşi noii membri ai Consiliului Sinodal (Şura-i Islam), iar pe 26 martie Consiliul ales va alege, prin vot secret, noul Muftiu al Cultului Musulman din România. Luni a fost ultima zi pentru depunerea candidaturilor la secretariatul Muftiatului din Constanţa. În cursa pentru această funcţie s-a înscris actualul Muftiu, Iusuf Muurat. El are şi un contracandidat, în persoana lui Nurla Ozghin, imam la Cumpăna.

Consiliul Sinodal, organul suprem care ia decizii privind organizarea şi funcţionarea Cultului Musulman din România, este alcătuit în prezent din: Muftiul în funcţie, Iusuf Muurat, care este totodată şi preşedintele Şura-i Islam, plus 15 imami cărora li se adaugă câte patru reprezentanţi din partea U.D.T.T.M.R şi U.D.T.R şi directorul Colegiului Naţional „Kemal Ataturk” din Medgidia. Dacă în privinţa actualului Muftiu nu este nici o surpriză că şi-a depus candidatura pentru încă un mandat, în privinţa lui Nurla Ozghin se poate comenta că reprezintă o surpriză, în contextul actual al sensibilităţilor legate de persoane care fac parte sau sunt apropiate unor asociaţii cultural-religioase. De ce candidează Nurla Ozghin? „Am dreptul acesta. Nu am mai candidat, este pentru prima oară. Îmi doresc o mai bună funcţionare, gestionare a problemelor din cadrul administraţiei instituţiei”, a declarat imanul, care a adăugat o serie întreagă de nemulţumiri legate de actualul Muftiu, lansând totodată şi promisiuni. Pe de altă parte, trebuie precizat faptul că Nurla Ozghin este finul preşedintelui Asociaţiei Musulmanilor din România (AMR), Kerim Enghin iar acesta, la rândul lui, este coleg de asociaţie cu Nerdin Bari, acesta din urmă ocupând funcţia de vicepreşedinte în cadrul AMR. Cine este Nerdin Bari? Bari a ajuns în atenţia procurorilor DIICOT în anul 2011, în cadrul unei anchete declanşate pentru infracţiuni privind prevenirea şi combaterea terorismului. Anchetatorii au desfăşurat percheziţii la Centrul Cultural Islamic „IslamulAzi”, condus, la acea perioadă, de Bari. Potrivit procurorilor DIICOT, suspecţii cercetaţi ar fi fost implicaţi în acţiuni „cu potenţial de radicalizare şi prozelitism islamic radical, respectiv în susţinerea unor canale de finanţare a acestor activităţi”. Percheziţii au avut loc şi la asociaţia TAIBA, de unde au fost ridicate unităţi centrale şi actele fundaţiei, documente legate de contabilitate, iar de la domiciliul lui Bari a fost ridicate o unitatea şi un laptop. Procurorii au declanşat cercetările respective, care nu au vizat numai Constanţa, ca urmare a unei cereri de asistenţă judiciară internaţională formulată de către autorităţile din Germania, privind un cetăţean german de origine egipteană care s-a aflat pe teritoriul României, condamnat în Egipt, în lipsă, la o pedeapsă de 10 ani închisoare pentru spălare de bani în folosul unei entităţi teroriste de sorginte islamică. Revenind la Nurla Ozghin, adăugăm că acesta este asociat, împreună cu naşul său (Nerdin Bari), în societatea Golden Print din Constanţa şi a făcut parte, până la sfârşitul anului trecut, din Asociaţia Musulmanilor din România. „În momentul de faţă nu mai fac parte din asociaţie, am făcut parte din Asociaţia Musulmanilor din România. Naşul meu, din câte ştiu eu, mai face parte”, a mai spus Ozghin. Întrebat dacă Asociaţia Musulmanilor din România are legătură cu TAIBA, Ozghin a susţinut că nu.

Vom reveni.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614