REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Firmă de stat, fără activitate din 2012, raportează: unicul director şi singurul subaltern se împacă bine!

Firmă de stat, fără activitate din 2012, raportează: unicul director şi singurul subaltern se împacă bine!

Replica API 21 august 2015 | 00:00 338

Litoral SA a ajuns de râsul curcilor!

Litoral SA a ajuns de râsul curcilor!

Procedura birocratică pe care o societate comercială pe acţiuni trebuie s-o urmeze pentru a se lista pe un sistem alternativ de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) poate da naştere la situaţii absurde şi amuzante, în acelaşi timp. Este cazul Litoral SA, firmă de stat din Constanţa, care e emis un memorandum pentru admiterea acţiunilor sale pe piaţa AeRo a BVB, a cărui lectură, departe de a fi plictisitoare, este de un haz nebun.

Aflăm, astfel, adresa de e-mail a firmei de stat- sclitoralsa@gmail.com şi răsuflăm uşuraţi la informaţia că nu există stări conflictuale între angajaţi şi conducere, în condiţiile în care Litoral SA are fix un director general şi fix un angajat. Foarte important: angajatul nu şi-a făcut sindicat, după cum ne anunţă serios societatea.

Litoral SA este o agenţie de turism deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei, fără nici o activitate desfăşurată din 2012, dar care continuă să existe şi să plătească salarii din dobânzile încasate de pe urma banilor blocaţi de ani de zile în conturi, în loc să fie investiţi în ceva productiv. Memorandumul întocmit de SSIF Interfinbrook SA (deţinută de fostul consilier judeţean Iancu Stavrositu, soţul fostei deputate Maria Stavrositu) este de un umor involuntar savuros. „Mamaia a fost supusă în ultimii ani unui amplu proces de modernizare.

Palmieri, fântâni arteziene, evenimente mondene şi spectacole de senzaţie, restaurante şi cluburi luxoase, terase şi grădini liniştite (ce-o fi fumat autorul acestor rânduri?- n.red.), zone de promenadă, parc acvatic, telegondolă şi centre de agrement, toate aceste facilităţi fac din Mamaia o staţiune destinată distracţiei şi relaxării în perioada sezonului estival. Prin valorificarea potenţialului zonei, Societatea Litoral SA îşi propune relansarea activităţilor de turism în conformitate cu obiectul său de activitate”, se arată în memorandumul adresat BVB.

Pe lângă descrierea idilică a staţiunii Mamaia, menită să stârnească zâmbete, emoţionează până la lacrimi angajamentul Litoral SA de a-şi relansa activitate. Are toate şansele: agenţii de turism abia găseşti, deci genialii din minister au unde să se desfăşoare pentru a rupe piaţa, iar o firmă fără activitate de 3 ani, fără angajaţi şi fără vreun plan de management este predestinată a atinge cele mai înalte culmi de succes. Tot din memorandumul întocmit de Interfinbrook, cu materialul clientului, aflăm că Litoral SA e atât de pusă pe treabă că nu mai are nici Consiliu de Administraţie.

Litoral SA nu mai are administratori din aprilie

În primăvara şi vara lui 2014, Litoral SA a angajat ca administratori pe Marcel Ionescu, Laura Cristina Stanislav Bogdan şi Rodica Olivia Mazere, ultima demisionând în ianuarie 2015, iar ceilalţi doi în aprilie. Să pleci de bunăvoie de la o firmă de stat, de unde luai bani fără să faci absolut nimic, arată cât de competitiv e mediul de muncă la Litoral SA, sub oblăduirea acestui genial manager care este statul. Nebunia însă abia începe: societatea raportează solemn că are un director general şi un angajat între care nu au existat stări conflictuale, iar angajatul nu şi-a făcut sindicat: „Societatea are la data de 31.12.2014 un număr total de 2 persoane (sic!), inclusiv directorul general.

La sfârşitul anului 2014 societatea avea un angajat cu timp normal de lucru şi un director general, cu contract de mandat. Nivelul de pregătire al salariaţilor este superior, cei doi angajaţi ai societăţii având studii superioare. Salariaţii societăţii nu sunt organizaţi în cadrul unui sindicat. Nu au existat elemente conflictuale între manageri şi salariaţi”. Potrivit documentului, directorul general este, începând cu data de 04.10.2012, cu un mandat de 4 ani, Septimiu Bourceanu.

Din păcate, autorul memorandumului n-a vrut să ne facă cunoştinţă şi cu vajnicul angajat fără sindicat şi care nu s-a certat niciodată cu şefu’. Cu atâta timp liber la dispoziţie, molcomul angajat măcar e de o sinceritate dezarmantă, că nu putem suspecta directorul general să recunoască faptul că freacă menta: „Referitor la cifra de afaceri sau linii de business, în ultimii trei ani societatea nu are realizate venituri raportate la obiectul principal de activitate”.

De la atâta sinceritate, se indică şi vinovatul pentru situaţia Litoral SA, adică statul: „Măsurile de reorganizare succesivă la nivel de conducere a societăţii nu au creat cadrul propice activităţii de contractare de noi clienţi, fapt ce se reflectă în cifra de afaceri a societăţii”.

Preocupări permanente pentru relansare - din 2012, activitatea e ZERO

Cât despre activitatea economică, ultima zvâcnire a fost în 2012, când Litoral SA a vândut o clădire dezafectată din Mamaia cu 1.033.152 lei. De atunci, nu mai produce absolut nimic şi trăieşte exclusiv din dobânzile stoarse din această sumă, care nu-i ajung însă pentru salarii şi celelalte cheltuieli, astfel încât, pentru 2014, a raportat venituri din dobânzi de 35.316 lei şi pierderi de 106.803 lei.

Directorul şi angajatul cel cuminte, fără sindicat şi chef de ceartă, sau mai degrabă talentaţii scriitori de la Interfinbrook au şi două glume de final, de unde constatăm cât de mult le plac cuvintele „preocupare” şi „permanent”: „Membrii CA (care nu există- n.red.) şi conducerea executivă a Litoral SA au o preocupare permanentă în vederea relansării activităţii societăţii”; „Conducerea Litoral SA se preocupă permanent pentru creşterea performanţelor societăţii, în condiţii de transparenţă şi vizibilitate, pentru a fi mai atractivă pe piaţa de capital”. Nu ştim de alţii, dar noi suntem siguri că investitorii vor da năvală. Nu de alta, dar poate aşa mai angajează Litoral SA pe încă unul, să-şi poată face lupul ăla singuratic, în sfârşit, un sindicat.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614