REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Firmele milionarului Ion Grecu se prăbuşesc în faliment, una după alta

Firmele milionarului Ion Grecu se prăbuşesc în faliment, una după alta

Replica API 1 mai 2017 | 00:02 1739

Datorii de zeci de milioane de euro

Datorii de zeci de milioane de euro

Camelia si Ion Grecu (sursa foto: Capital)

La câteva zile după ce Elcomex IEA a intrat oficial în insolvenţă, magistraţii constănţeni au decis acelaşi lucru şi pentru cealaltă firmă reprezentativă a milionarului Ion Grecu. Elcomex Agroindustrial SA, afacerea din agricultură a unuia din cei mai bogaţi constănţeni a fost declarată insolventă, iar trei bănci s-au înscris deja la masa credală. Dacă firmele Elcomex nu vor supravieţui procesului de insolvenţă, cu un plan de reorganizare (şi practica arată că foarte puţini reuşesc asta), ar fi unul din cele mai spectaculoase falimente din economia constănţeană.

Tribunalul Constanţa a decis pe 27.04.2017 intrarea în insolvenţă a Elcomex Agroindustrial SA, iar trei bănci s-au înscris imediat la masa credală, după ce, anterior, cereau chiar ele insolvenţa firmei. „Admite cererea formulată de debitoarea S.C. ELCOMEX AGROINDUSTRIAL S.A. În temeiul art. 65 alin. 1 coroborat cu art. 38 alin. 1, art. 71 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă: Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei S.C. ELCOMEX AGROINDUSTRIAL S.A., cu sediul în comuna Nicolae Bălcescu. În temeiul art.66 alin.7 din Legea 85/2014, califică cererile de deschidere a procedurii formulate de creditorii S.C. UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN S.A., BANCA COMERCIALĂ INTESA SANPAOLO ROMANIA SA şi BANCA TRANSILVANIA S.A. ca fiind declaraţii de creanţă. În temeiul art. 73 şi 45 alin. 1 lit. d coroborat cu art. 57 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, desemnează provizoriu, la cererea creditoarei Banca Transilvania SA, pe societatea profesională BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 din lege, cu o retribuţie fixă de 3.000 lei, fără TVA, precum şi o cotă variabilă de 10% din fondurile obţinute în beneficiul creditorilor, fără TVA”, se arată în minuta Tribunalului Constanţa.

Pe 7 aprilie, Tribunalul Constanţa declara insolventă şi Elcomex IEA, perla coroanei afacerilor derulate de milionarul Ion Grecu. Şi în acest caz, firma şi-a cerut singură falimentul, dar existau deja creditori care solicitau acelaşi lucru, astfel încât Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania SA, Eco Swiss SRL, Automatica SA şi Banca Transilvania au devenit imediat creditori. Elcomex IEA SA Cernavodă este una din cele mai vechi şi mai cunoscute firme de construcţii din judeţul Constanţa. Firma lui Ion Grecu era unul din colaboratorii fideli ai Nuclearelectrica, Elcomex prestând aproape non-stop diverse servicii pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă. Şi alte mari companii de stat, precum Transelectrica şi Metrorex, au angajat Elcomex IEA pentru variate servicii, valoarea totală a contractelor din bani publici depăşind 210 milioane de euro, în ultimii 10 ani. Interesant este că, pentru o perioadă, în afacerea acum falimentară a lui Grecu s-a aflat până şi Biserica Ortodoxă, acţionară în Elcomex IEA SA prin intermediul unei societăţi comerciale deţinute de Mitropolia Olteniei. Una peste alta, este de neînţeles prăbuşirea Elcomex IEA, în condiţiile în care firma primeşte cu regularitate contracte de milioane de la stat, iar în 2010 un grup eleveţian cumpăra o companie energetică din grup cu 15 milioane de euro, bani care ar fi trebuit să asigure o dezvoltare sănătoasă a afacerilor. Mai mult, Elcomex IEA a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 98.699.053 lei şi un profit net impresionant, de 2.036.469 lei, cu 573 de angajaţi, dar şi datorii de 66.599.646 lei.

Elcomex Agroindustrial şi eşecul unui record mondial

Revenind la Elcomex Agroindustrial SA, firma milionarilor Grecu voia să ajungă să deţină cea mai mare fermă de capre din lume, ambiţie pentru care a înghiţit investiţii uriaşe, de zeci de milioane de euro. În 2016, societatea cu afaceri în producția de lactate obținute din lapte de capră, controlată de Ion și Camelia Grecu, a decis prelungirea cu un an de zile a liniei de credit în valoare de 12,5 milioane de lei, contractată de la CEC Bank. Compania constănțeană a fost înființată în 2004 și funcționează ca un business integrat, având în portofoliu 1.600 de hectare de teren arabil, un depozit de 16.000 de tone de cereale, situat în Constanța, o fabrică de nutrețuri concentrate și o fermă, pe care au inaugurat-o în 2012, cu un efectiv de peste 6.000 de capre din rasa Alpine, dar care urma să fie dublat în acest an şi să devină, astfel, cea mai mare fermă de capre din lume. Investiția în agricultură, prin intermediul Elcomex Agroindustrial, s-a ridicat, în timp, la peste 30 de milioane de euro. În 2014, Elcomex Agroindustrial şi Elcomex IEA luau împreună un credit de 10 milioane de euro şi de la BRD, pentru finanţarea businessului agricol. Se pare, iată, că zecile şi sutele de milioane de euro care parcă uneori cad din cer nu sunt de ajuns pentru a performa într-o afacere. Ba chiar o pot falimenta, dacă nu sunt bine manageriaţi. Elcomex Agrondustrial SA a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 26.799.004 şi pierderi de 19.579.993 lei, cu 208 angajaţi. Firma care derulează activităţi în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor) a înregistrat însă şi datorii totale uriaşe, de 132.256.783 lei. Soţii Ion şi Camelia Grecu apar în topul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată între 44 şi 46 milioane de euro.

Rocsana CRISTEA

Vezi și:

https://www.replicaonline.ro/lovitura-de-teatru-una-din-cele-mai-cunoscute-firme-din-constanta-a-intrat-in-faliment-314163/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Grecu?! UN HOT ORDINAR DE CEA MAI JOASA SPETA! A NENOROCIT O MULTIME DE FERMIERI CRESCATORI DE CAPRINE...LE A LUAT LAPTELE SI A UITAT SA L MAI PKATEASCA! PRAFU...PULBEREA SI PULBEREA SA SE ALEAGA DE TOATA FAMILIA LUI !!!
0
1
Legislatia romaneasca nu prea are de a face cu dezvoltarea unui capitalism de tip occidental,cu economia reala de piata.Pe de alta parte,asa zisii oameni de afaceri vor sa aiba in maxim doi -trei ani, averile comparative cu ale capitalistilor imbogatiti in decursul multor generatii din occident,asta insemnand si demotivarea completa a lucratorilor,numiti generic puturosi ca nu accepta salarii simbolice.E bine ca dau faliment asa zisii afaceristi,de fapt niste nemernici tupeisti .E bine ca romanii pleaca afara,asta aratand ca ei stiu sa-si pretuiasca munca,indiferent de baloseli si critici.
10
1
Vrei sa ne spui ca,Grecu Ion nu are dreptate?...Valoarea unei vile sew ridica undeva la 85.000 de euro inmultit cu 5-6 case cat costa?.Sa vi le ia sa le vanda sa iasa societatea din faliment.Eu muncesc constit in aceasta societate si nu am primit niciun beneficiu pentru ca nu sunt nu am fost catelusul sau lingaul in cur al lui Grecu.Afara cu lichelele care au distrus aceasta firma.
8
3
Iar ii scoateti pe astia la interval.Vedete de Oscar, le lipseste covorul rosu! Dar n-am inteles ce rol joaca cucoana??
7
2
Asadar hotia si golania sunt puse in niste vile dar, aia cinstitii daca n-au si ei vile,traiesc cu impresia ca ei nu sunt golani si hoti.Prrrosti functionali,se numesc.
6
6
Trebuie sa iesim din insolventa sa vanda vilele toti acei care noi societatea Elcomex i am ajutat precum Ilie Marin,Bocoi Aurel,Zainea Lutu,Comandasu Gabriel.Aceste persoane au primit materiale de constructie,ajutor financiar si in ultimul rand firme de constructie pe care noi i am platit.Sa dus cu hotia si golania la aceasta firma.Avem deja pe lista persoane care vor parasi societatea cat de curand precum familii Moroianu,Bocoi,Serban,Zaharia si altii.M am saturat de trantori si hoti.
16
4

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920