REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Flota română, faţă în faţă cu realităţile. Ministrul Duşa recunoaşte că e nevoie de reparaţii în şantier

Flota română, faţă în faţă cu realităţile. Ministrul Duşa recunoaşte că e nevoie de reparaţii în şantier

Replica API 23 martie 2015 | 10:03 229

Săptămâna trecută, a avut loc un exerciţiu comun, la care au participat 12 nave, 6 româneşti şi 6 din cadrul NATO, în largul Mării Negre. Pe parcursul exerciţiului, un avion al Armatei Ruse, IL - 20, a survolat spaţiul de desfăşurare, la 3.000 m altitudine, însă militarii români şi-au păstrat calmul, fiind obişnuiţi cu astfel de „întâlniri” în cadrul aplicaţiilor pe care le desfăşoară.

Pe de altă parte, este obligatoriu ca MApN să treacă la soluţionări rapide, altminteri flota română ar putea să tragă cu praştia! Exerciţiul de săptămâna trecută nu a fost lipsit de incidente, toate acestea în faţa ministrului Apărării, Mircea Duşa. Ulterior, contactat de „Replica” de Constanţa, ministrul Apărării, Mircea Duşa, nu a negat starea de supărare pe care a avut-o la aplicaţia de săptămâna trecută şi a preferat să ţină „sub preş” aspectele din culisele Flotei Române: birocraţie multă, finalitate eficientă zero.

„Le-am solicitat să procedeze la actele pentru intrare în şantier. Mai multe nu pot să discut despre aşa ceva pe telefon, sunt şi la o aplicaţie acum. Va intra (fregata – n.r.) în faza a doua de modernizare, de reparaţii şi verificări”, a spus Duşa, pentru „Replica”.

Planificări pentru reparaţii

Fregata „Regina Maria” este componentă a Flotilei 56 din cadrul Forţelor Navale Române. Cunoscută drept „Careul de aşi” al Forţelor Navale, Flotila înfiinţată în 1920 este compusă din fregatele „Regina Maria”, „Ferdinand” şi Mărăşeşti, alături de grupul de elicoptere Puma Naval. Anul acesta, pentru navele „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria” sunt programate reparaţii capitale. Sistemele folosite de militarii români au fost schimbate de alte state în urmă cu 20 de ani, ceea ce înseamnă că navele noastre au urgentă nevoie de sisteme de senzori, de comandă şi de schimbare a rachetelor, sistemul P-15 Termit fiind depăşit, ceea ce înseamnă că, într-un război, navele nu ar face faţă unei lupte directe.

Anul trecut, Duşa declara că cele două fregate vor intra în şantierul Midia. „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria” au fost cumpărate de România în 2003 şi, la momentul achiziţiei, navele aveau o vechime de 16, respectiv 15 ani şi fuseseră scoase din uz de către Royal Navy, marina britanică.

Bombardierele ruseşti cu rază mare de acţiune, Tu-22M3, vor fi redislocate în Crimeea, iar complexele operativ-strategice de rachete „Iskander” vor fi bazate în regiunea Kalinin. Mai mult, la sud de Kaliningrad, în Marea Baltică, vor fi dislocate avioane de luptă. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat săptămâna trecută să fie puse în stare de luptă Flota militară de Nord, anumite subdiviziuni din cadrul Districtului militar de Vest, precum şi trupele aeropurtate, în cadrul unor verificări inopinate. Ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, a declarat într-un interviu pentru presa daneză că toate statele care participă la instalarea sistemului NATO în Europa vor fi ţinte ale rachetelor balistice ale Rusiei. Oficialul rus a spus că nu sfătuieşte autorităţile daneze să participe la acţiunile Alianţei Nord Atlantice deoarece se supun unui mare risc. Şi anume acela ca navele militare să fie atacate de rachete ruse. „Toate ţările care se vor alătura sistemului antirachetă NATO în viitor vor fi ţinte ale rachetelor balistice ruseşti”, a declarat ambasadorul rus la Copenhaga. Danemarca a acceptat, în august 2014, să participe cu cel puţin o fregată la sistemul antirachetă NATO din Europa, care va include elemente terestre, staţionate în România şi Polonia, şi instalaţii navale. Ministrul român de externe Bogdan Aurescu şi-a exprimat sâmbătă seară, într-o postare pe Twitter, deplina solidaritate cu Danemarca în contextul afirmaţiilor ambasadorului rus la Copenhaga privind consecinţele unei eventuale participări a statului scandinav la sistemul antirachetă al NATO, şi a subliniat că ameninţarea de a utiliza forţa împotriva unui stat NATO este inadmisibilă.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Starea si capacitatea flotei este public cunoscuta dar nu intelegem cum acesti 'ministrii' tin adevarul sub pres ?? Santierele din Romania pot constru sub licenta nave moderne capabile sa satisfaca c erintele de aparare ale tari si sa inlocuiasca fierul vechi cumparat de la Englezi
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218