REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Fostul adjunct de la Radionav, dat afară cu scandal, reabilitat de instanţă şi instalat director general

Fostul adjunct de la Radionav, dat afară cu scandal, reabilitat de instanţă şi instalat director general

Replica API 23 august 2014 | 00:00 1047

"Bonus"- salariile pe trei ani

"Bonus"- salariile pe trei ani

Noul director general al Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale Radionav SA este, începând cu luna august, Gheorghiţă Radu, care l-a înlocuit astfel din funcţie pe liberalul Gabriel Monea. Monea şi-a dat demisia încă din primăvara acestui an, fără a oferi vreun motiv în acest sens. Numirea lui Gheorghiţă Radu este una cât se poate de surprinzătoare, ţinând cont de faptul că vine direct pe postul de director general din ipostaza de fost director adjunct al instituţiei, dat afară cu scandal în 2011 şi cercetat penal pentru furt şi abuz în serviciu. Au urmat nu mai puţin de 3 ani de procese, în urma cărora Radu a fost repus în funcţie printr-o hotărâre judecătorească definitivă, başca salariile restante din intervalul 2011- 2014, un soi de bonus de câteva sute de milioane de lei vechi la instalarea în postul de director general. În iulie 2011, Gheorghiţă Radu a dat în judecată Radionav, contestând decizia de concediere luată împotriva sa cu o lună înainte.

Pe 5 februarie 2014, Tribunalul Constanţa admite cererea fostului adjunct şi bagă Radionav la cheltuieli: "Dispune anularea deciziei nr. 037/14.06.2011 de încetare a contractului individual de muncă al contestatorului Radu Gheorghită. Dispune reintegrarea contestatorului în funcţia deţinută anterior emiterii deciziei de concediere. Obligă pârâta să plătească reclamantului despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, începând cu data de 14.06.2011 şi până la efectiva reintegrare. Obliga pârâta să plătească reclamantului daune morale în cuantum de 4000 lei. Executorie". Radionav face recurs, dar nu are câştig de cauză decât parţial, ca un fel de consolare, întrucât Curtea de Apel nu desfiinţează decât daunele morale, printr-o hotărâre luată pe 28 mai a.c.: "Admite recursul. Modifică în parte sentinţa recurată în sensul că respinge cererea de acordare a daunelor morale ca nefondată. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei". Judecătorii au desfiinţat astfel acuzaţiile aduse lui Gheorghiţă Radu de fosta conducere, precum şi datele din dosarul de urmărire penală, deschis de anchetatori pe numele său în noiembrie 2011. Radu a fost acuzat de furt calificat, fals în acte publice, abuz în serviciu, delapidare şi deturnare de fonduri. Potrivit informaţiilor aflate la dosar, fostul adjunct a semnat acte, contracte şi facturi fără aprobarea directorului general, a atribuit direct contracte către firme ale finului său, Florentin Streinu, care-l reprezenta şi ca avocat, a vândut în nume personal şi şi-a însuşit contravaloarea deşeului metalic din centrul dezafectat de la Cumpăna al Radionav, a luat gardul metalic de la acest obiectiv şi l-a instalat la locuinţa sa din Năvodari, a folosit cantităţi impresionante de combustibil în interes personal, facturând pe numele companiei deplasări fictive în teritoriu şi cazări nejustificate la hotel. Colac peste pupăză, din 2011 i s-a pus şi poprire pe salariu, după ce s-a dispus executarea sa silită în contul unei datorii de 13.000 de euro către Eugen Marius Ciobanu, debit în contul căruia i s-a scos la licitaţie până şi casa din Năvodari. O listă impresionantă de acuzaţii, cât se poate de grave, anihilate însă de Gheorghiţă Radu după trei ani de procese. Aşa se face că de la acuzaţii de jaf şi concediere cu scandal, omul s-a ales nu numai cu un purcoi de bani, ci şi cu funcţia de director general.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102