REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Fostul şef AVAS îşi lichidează pe rând afacerile din Constanţa

Fostul şef AVAS îşi lichidează pe rând afacerile din Constanţa

Replica API 4 noiembrie 2015 | 00:00 2225

Tunuri de zeci de milioane de euro date statului

Tunuri de zeci de milioane de euro date statului

Ioan Lucian şi Rita Mureşan

Ioan Lucian Mureşan, fostul şef AVAS specializat în lichidarea fostelor combinate de stat, pare a-şi lichida pe rând toate afacerile din Constanţa. Fostul soţ al creatoarei de modă Rita Mureşan a avut dintotdeauna un portofoliu solid la malul mării, firmele controlate de el, direct sau prin intermediari, derulând afaceri din cele mai variate. Astfel, la începutul anilor 2000 livra laptele pentru elevii din judeţul Constanţa prin Limco Power SRL, firmă prin care a preluat ulterior ce mai rămăsese din combinatul Siderca, un munte de fier vechi evaluat la 50 de milioane de euro, tăiat bucată cu bucată şi vândut.

Acelaşi Mureşan, tot printr-o firmă din Constanţa, Inter Industries Management SRL, a pus mâna şi pe combinatul Solventul, vândut la fier vechi pentru 15 milioane de euro, iar anul acesta a devenit chiar subiect de scandal naţional, după ce a primit de la Combinatul Energetic Oltenia un contract pentru firma sa, de asemenea, din Constanţa, BVA Coal SRL, privind exportul a 1,2 milioane de tone de lignit în Serbia.

Beneficiind de informaţii privilegiate, ca fost şef AVAS, dar şi un spate politic incredibil de puternic, Ioan Lucian Mureşan, de 56 de ani, a pulverizat cele mai mari combinate din România, obţinând zeci de milioane de euro în dauna statului. De fiecare dată, firmele folosite de Mureşan intrau în faliment după ce îşi împlineau menirea, banii dispărând fără urmă. Limco Power SRL se află în insolvenţă încă din 2006, iar creditorii se chinuie şi acum să mai scoată câţiva lei pe vechiturile rămase în patrimoniul firmei.

La sfârşitul lunii septembrie 2015, o altă firmă din încrengătura Mureşan, Vectra Trading SRL Constanţa, şi-a cerut la tribunal insolvenţa, dar magistraţii au respins-o, pe 19 octombrie. Vectra Trading este deţinută în proporţie de 50% de Limco Power SRL, controlată de Ioan Lucian Mureşan, restul de 50% revenindu-i lui George Mălin Ilie, un vechi partener de afaceri al fostului şef AVAS. Cei doi apar împreună şi în escrocheria lignitului de la CEO care trebuia livrat Serbiei la supra-preţ, cu prejudicii de milioane de euro pentru ambele ţări. În cele din urmă, contractul a picat, iar afacerea este anchetată de DNA.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369