REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fraude cu fonduri europene, anchetate de DNA: APIA Tulcea, o gaşcă de semianalfabeţi penali

Fraude cu fonduri europene, anchetate de DNA: APIA Tulcea, o gaşcă de semianalfabeţi penali

Replica API 3 aprilie 2015 | 23:38 19461

Descinderi în trei judeţe, între care şi Constanţa

Descinderi în trei judeţe, între care şi Constanţa

Una din cele mai corupte filiale APIA din ţară, cea la de la Tulcea, a fost călcată ieri de DNA, în urma unor descinderi de proporţii, care au vizat şi primării din judeţele Tulcea, Constanţa şi Galaţi. Despre ilegalităţile comise de funcţionarii APIA Tulcea se ştie de ani de zile, unul din şefii instituţiei, domiciliat în Constanţa, reuşind performanţa de a-şi acorda singur subvenţii, printr-o jonglerie în care erau implicaţi atât soţia, cât şi socrul, fost director general adjunct al structurii centrale APIA. O scurtă parcurgere a profilurilor principalilor factori de decizie din cadrul agenţiei tulcene ne relevă, dincolo de încrengăturile penale de familie, şi evidenţe de-a dreptul scandaloase. Lectura aleatorie a câtorva declaraţii de avere ne arată că mai multe persoane din conducere, inclusiv directorul executiv al APIA Tulcea, sunt pur şi simplu, semianalfabete. Cu toate acestea, sunt şefi la stat de ani de zile.

Alexe Gavrilă

Georgeta Gavrilă

Directorul executiv al APIA Tulcea, instituţie călcată ieri de procurorii anticorupţie, este Ioan Gosav, de 56 de ani, aflat în funcţii de conducere la Direcţia Agricolă şi APIA de mai bine de 10 ani. Nu avem nici cea mai vagă idée cum a putut coordona atâta amar de timp instituţii de stat prin care s-au rulat fonduri europene de zeci de miloane de euro, dar suntem absolut convinşi că ori Ioan Gosav, ori cei din anturajul său, ori chiar toţi, sunt semianalfabeţi. Dovezile sunt publice de ani de zile, iar şeful APIA Tulcea putea oricând corecta situţia, dacă i se părea anormală. Astfel, în toate declaraţiile sale de avere, Gosav reuşeşte isprava de a nu scrie corect nici măcar o dată denumirile propriilor firme. Toplact SRL apare mereu ca Top Lact SRL, în timp ce GSG Intermed Chemical e peste tot G & G Intermed Chemical. În aceleaşi documente publice, Ion Gosav scrie peste tot Raiffaisen în loc de Raiffeisen, dar cireaşa de pe tort e marca uneia dintre maşinile sale, care apare în toate declaraţiile ca Reno în loc de, evident, Renault. Colegul Iancu Anagnoste, şef al centrului local Baia din cadrul APIA, domiciliat în Constanţa, pare la fel de cult: în declaraţiile sale aminteşte peste tot de Palazul Mare, în loc de Palazu, din Constanţa, nu e decis dacă posedă Dacia papuc sau Pikup (în loc de Pick-up, logic) dar e foarte mândru de maşina marca Hunday, aşa cum scrie peste tot, în loc de Hyundai. Câte ceva şi despre afacerile celor, asta pentru că Gosav şi Anagnoste par şi cei mai notorii în gaşca APIA Tulcea. Directorul executiv posesor de limuzină Reno, Ioan Gosan, deţine Toplact SRL din Topolog alături de Alexe Gavrilă, de 57 de ani, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), soţul Georgetei Gavrilă, fost secretar de stat MApN şi prefect al Bucureştiului din partea PNL. Administrator al Toplact SRL este Iulian Geambazu, de 27 de ani, atlet în cadrul clubului Farul.

Nicolae Sterghiu

Afacerile penale ale famigliei Anagnoste

Cealaltă firmă a şefului APIA Tulcea, GSG Intermed Chemical SRL, se ocupă cu vânzarea de îngrăşăminte chimice, partenerii lui Ioan Goasv de aici fiind Cristian Gheorghe, de 33 de ani şi Romeo Stănescu, de 64 de ani, cel din urmă fiind şi coleg de muncă al asociatului Gosav, din moment ce este angajat pe un post de consilier în APIA Tulcea. Anagnoste cel mândru proprietar de Hunday are şi cele mai încâlcite afaceri, cu numeroase ramificaţii şi la Constanţa. Şeful centrului local din Baia al APIA Tulcea deţine mai multe terenuri, case şi apartamente în judeţele Tulcea şi Constanţa, împreună cu soţia Ecaterina, fostă angajată APIA Constanţa, în prezent patroana firmei de familie prin care soţul şi-a aprobat singur subvenţii europene. Ecaterina Anagnoste, fostă Sterghiu, este fiica lui Nicolae Sterghiu, fost director general adjunct al structurii centrale APIA, iar alături şi de mama Chiriţa şi soţul ei constituie o familie fericită cu fonduri europene aprobate tot de ei. În iunie 2013, ANI sesiza Parchetul Curţii de Apel Constanţa cu privire la conflictul penal de interese al lui Iancu Anagnoste, care a aprobat, prin propria semnătură de şef APIA, subvenţii pentru Agronis 2000 SRL, firmă deţinută de soacră şi soţie, dar şi pentru fermierul Nicolae Sterghiu, adică socrul său. Socru care, în 2006, pe când era director general APIA Tulcea, îl numise pe Iancu Anagnoste la şefia centrului local din Baia al APIA.

Cristian ANTON

Declaraţia de avere a lui Iancu Anagnoste

Declaraţia de avere a lui Ioan Gosav

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Din moment ce timp de atatia ani , domnul director Ioan Gosav , a reusit sa coordoneze aceasta institutie de stat, extraordinar de bine , toate cuvintele sj comentariile sunt de prisos. Pe langa faptul ca se comporta minunat cu toti angajatii, de la femeie de service, la oricare alt om, asta spune multe despre dumnealui.
1
0
si cate spagi au luat de la oameni care au primit fonduri cand ne spuneti?
6
0
Au acaparat machidonii tot . Peste tot unde te duci , numai machidoni
5
2
La Peceneaga
6
8
Muie georgeta
4
3
Am scris de astia la DNA de acum 5 ani HAHAHAHAHA ... ce panarame,ei acum fac cercetari.
7
0
De ce nu-ti scrii numele cu adevarat? Analfabeta este Mata si tu javra ordinara.Jegosi santeti voi cu fam. Voastra.
8
6
Dar jegul de Sterica Pasata, nu il vede nimeni.... Ca asteapta post de primar la Beidaud....maicasa se lauda, baiatul e este facut pt primar, au furat tot ce au putut, vor functii.... Cand nu aveau ce sa manance si ca este un analfabet.... Acum o sa il puna primar ca trag sforile, nevastasa este educatoare, din proasta cu 4 clase.... Rusine.... Asta e romania!!!... Analfabeti si hotii ne conduc.
12
14

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108