REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Gata, a început BÂLCIUL la Constanţa! Aveţi grijă pe cine primiţi în casă

Gata, a început BÂLCIUL la Constanţa! Aveţi grijă pe cine primiţi în casă

Replica API 17 decembrie 2016 | 09:46 370

Video

Video

Gata, s-a dat startul, a început bâlciul! Zgomotul este la el acasă, oamenii sunt prinși în forfota cotidiană cu gândul să se încadreze în timp pentru a fi pregătiți "cum se cuvine" de sărbători, iar toate acestea reprezintă șansa la care hoții visează încă din timpul verii, atunci când pândesc oamenii ce pleacă prin țări exotice. Numai că acum, iarna, profită și de faptul că pe străzi și scări de bloc umblă colindătorii. Așa că se amestecă printre ei și "operează" în voie.

În zona Far din municipiul Constanța s-a instalat tămbălăul. Deghizați în fel de fel de animale și cu tobele la purtător, niște indivizi ceva mai colorați au luat cartierul la pas în ideea de a face un ban. Că de muncit au alții grijă. Și dă-i cu bubuiala până când vreun locuitor mai ieșea la geam și arunca o bancnotă. Și nu oricum, ci legată cu ață și cu un cârlig prins să nu care cumva să o ia vântul. Și bubuiala continua și continua de băga copiii în sperieți, câinii o luau la sănătoasa, sau începeau să latre pe ritm – în funcție de temperament, iar pe fundal se mai auzea câte o voce gâuită: "Ia gata, mă! 'ți-ar voi să fiți...". Dar nimic nu i-a pus pe fugă până la apariția camerei foto. În acel moment, mai că s-au teleportat? De ce? Mister. Cert este că aceasta va fi atmosfera până la anul. De nici copiii, care chiar sunt bucuroși că merg la colindat, nu mai au curaj să umble singuri pe străzi. Însă, ce este cu adevărat periculos se leagă de faptul că în anii trecuți s-au înregistrat mai multe fapte infracționale, fiind vorba de furturi, iar autorii erau exact acești tuciurii care mai au obiceiul de a merge pe stilul lui Jon Snow, cu blana în spinare. Spre exemplu, anul trecut au fost înregistrate în a doua zi de Crăciun, într-un interval de 24 de ore, 7 spargeri de locuințe, iar oamenii legii nu au exclus varianta ca hoții să se fi "deghizat" în conlindători. Anul acesta, furturile sunt în scădere și asta pentru că o gașcă de găinari, cu zeci de spargeri la activ, a fost destructurată de polițiști, iar indivizii au ajuns după gratii. Dar oamenii legii ne recomandă să avem mare grijă în continuare, mai ales la persoanele necunoste pe care le băgăm în locuințe. De ținut minte este și faptul că, inclusiv dacă sunteţi în casă, încuiaţi uşa de acces şi să nu lăsaţi geamurile deschise dacă locuiţi la parter. Este important să montaţi gratii la geamuri dacă staţi la parter sau la case, care sunt montate în perete, fără a se putea acţiona asupra acestora pentru demontare. În cazul în care locuiţi la casă montaţi o uşă de acces special concepută cu sistem security by design, uşi foarte solide cu sisteme multiple de încuietori. Dacă plecați de la domiciliu pentru mai multă vreme, lăsați o lumină aprinsă sau un radio și rugați un vecin să apese pe clanța de la ușă măcar o dată pe zi! De ce? Au existat cazuri în care infractorii s-au prins că s-ar putea să nu fie nimeni acasă și au lăsat semn pe clanță (o bucată de hârtie etc) pentru a se convinge dacă umblă cineva la ușă.

Liliana CHIRU

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614