REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

HALUCINANT! Poliţia Locală ARUNCĂ BOMBA: „Nu avem personal pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice”

HALUCINANT! Poliţia Locală ARUNCĂ BOMBA: „Nu avem personal pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice”

Replica API 16 iunie 2016 | 16:55 224

În timp ce oamenii sunt UCIŞI în plină stradă,

În timp ce oamenii sunt UCIŞI în plină stradă,

Mai multe evenimente petrecute în ultima perioadă i-au făcut pe constănţeni să se întrebe pentru ce mai plătesc anumite taxe dacă nu li se asigură măcar un minim de siguranţă. Şi aici facem referire inclusiv la tragedia de la Delfinariu, când o tânără a fost ucisă în timp ce se afla la serviciu. În condiţiile date, spiritele s-au cam încins, iar oamenii au continuat să se adreseze Poliţiei Locale cu diverse probleme. Una este legată de strada Atelierelor, acolo unde persoanele de etnie romă se strâng în fiecare seară şi fac scandal. Răspunsul angajaţilor Primăriei este unul strigător la cer: „Nu dispunem de personal suficient care sa constate şi să ia măsuri cu privire la menţinerea ordinii şi liniştii publice”…

Problema lipsei de personal din cadrul Poliţiei Locale este una mai veche, iar reprezentanţii Primăriei au tot precizat că se lucrează la remediere. Şi se lucrează. Şi, nu, vina nu este a angajatului, a poliţistului local sau a şefilor acestuia, ci a celor care coordonează întreaga structură, instituţia în subordinea cărei se află. Dar până la stabili a cui este vina, nenorociri se petrec în oraşul de la malul mării. În timp ce familiile îndoliate îşi plâng morţii, cum a fost şi cazul de la Delfinariu, când Adriana Farcaş a fost omorâtă pentru un pachet de ţigări, într-un chioşc din zona Delfinariu, autorităţile susţin, în continuare, că nu există personal. Spre exemplu, Sorin M. s-a adresat reprezentanţilor Primăriei, susţinând că nu se simte în siguranţă pe stradă. „În zona centru, pe strada Atelierelor colţ cu Constantin Brătescu, noaptea, după ora 22.00, se strâng multe persoane de etnie romă, care fac scandal. Sunt mari probleme pe această stradă din cauza romilor care tulbură ordinea şi liniştea publică. Sunt foarte periculoşi, umblă în gaşcă şi stau numai la colţuri. Poate reuşiţi să faceţi ceva în această zonă. Nimeni de la Poliţia Locală nu patrulează în această zonă. Este o stradă a nimănui? Vă rugăm să luaţi o măsură de siguranţă, mai ales noaptea”, a scris constănţeanul în sesizare.

În loc să liniştească populaţia, se agită spiritele: „Nu avem personal suficient”

Şi, în loc de a se veni cu un răspuns demn de a linişti cetăţeanul, prin care să fie înştiinţat, spre exemplu, că se vor anunţa alte structuri pentru a se ocupa de problemă, reprezentanţii administraţiei locale aruncă bomba şi pasează pisica: „În momentul de faţă Poliţia Locală Constanţa nu dispune de personal suficient care să constate şi să ia măsuri cu privire la menţinerea ordinii şi liniştii publice sau referitoare la faptele antisociale săvârşite pe raza teritorială de competenţă. Pe cale de consecinţă, în momentul când constataţi astfel de fapte puteţi contacta telefonic secţia de poliţie pe a cărei raza teritorială de competenţă susţineţi că se petrec faptele sau apela numărul unic de urgenţă 112”.

Şi, gata, caz închis. Între timp, oamenii au și lansat petiții cu privire la reorganizarea Poliției Locale. "Având în vedere nenumăratele cazuri de infracţionalitate care pun în pericol viaţa şi integritatea persoanei, avutul public şi privat, drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor, înregistrate la nivelul municipiului Constanţa, solicităm Consiliului Local al Municipiului Constanţa să reevalueze situaţia privind elementele care stau la baza bunei funcţionari a serviciilor abilitate în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, prin abordarea prioritară a ordinii şi siguranţei publice stradale. Cu alte cuvinte, în momentul de faţă siguranţa cetăţeanului este aproape inexistentă, oraşul este plin de cerşetori în toate intersecţiile, nu există agenţi de pază sau angajaţi ai Poliţiei Locale, aşa-zişi poliţişti de proximitate care să patruleze permanent în toate cartierele municipiului. Acest serviciu este deja achitat de către cetăţeni prin taxele locale şi de către persoanele juridice înregistrate pe rază municipiului Constanţa (taxa de linişte), însă nu beneficiază de el deoarece în prezent Poliţia Locală protejează câteva instituţii publice (Primăria, Prefectura)”, se arată în Petiție. De cealaltă parte, Poliția Locală susține că se află într-un moment de impas, din pricina problemei legate de lipsa angajaților. "Noi încercăm să fim cât se poate de operativi dar avem în jur de 20 - 30 de sesizări pe zi şi este un singur lucrător care se ocupă de ele şi trebuie să se împartă în toate direcţiile. Pentru că sunt şi alte acţiuni. Vedeţi, sunt avarii RAJA, bulevardele sunt în reconstrucții, suntem solicitaţi pentru stâlpi, pentru diverse situaţii. Şi, cu cei 5 - 6 poliţişti locali pe care îi avem pe tură trebuie să ne descurcăm, unul fiind repartizat pe sesizări”, a spus un reprezentant al Poliției Locale, la mijlocul lunii martie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614