REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Haosul din Portul Constanţa îţi dă aripi! Cum a ajuns fostul şef de la Red Bull la conducerea companiei

Haosul din Portul Constanţa îţi dă aripi! Cum a ajuns fostul şef de la Red Bull la conducerea companiei

Replica API 28 martie 2016 | 23:48 1237

Fineţuri româneşti: administrator suspendat şi repus în funcţie la aceeaşi AGA

Fineţuri româneşti: administrator suspendat şi repus în funcţie la aceeaşi AGA

Mihuţ Constantin Crăciun

Chiar dacă, din punct de vedere economic, Portul Constanţa merge pe profit şi nu ar întâmpina dificultăţile financiare ale altor companii de stat, managementul parcă a intrat în vrie. Rememorând vremurile din 2011- 2012, sindicaliştii şi patronii protestează la braţ, având ca unică revendicare demiterea conducerii, în timp ce şefii companiei au ajuns să fie daţi jos din funcţii de către judecători, iar reprezentanţii ministerului Transporturilor bifează performanţe absurde, precum aceea de a lua act de suspendarea unui administrator, în urma unei decizii a instanţei şi repunerea acestuia în funcţie, în cadrul aceleiaşi şedinţe AGA.

Una peste alta, în amintita şedinţă AGA, de pe 21 martie a.c., s-a votat numirea a patru noi administratori al companiei portuare de stat. Pare a fi o tentativă disperată a Guvernului de a face ordine în port, ţinând cont de faptul că un administrator este consilierul primului ministru Dacian Cioloş, iar altul este consilierul ministrului Transporturilor, Dan Marian Costescu. Ca fapt divers, sfătuitorul lui Cioloş din noua conducere a portului a fost, ani de zile, manager de succes pentru România şi ţările vecine a unor branduri precum Coca Cola, Red Bull şi Kandia.

Tribunalul Constanţa a decis pe 7 martie a.c. suspendarea hotărârilor AGA de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA privind numirea în CA-ul companiei a patru persoane: Marcela Frigioiu (în aprilie 2013), Tudor Baltă, Ion Viorel Onea (ambii, în decembrie 2014) şi Adrian Cighi (martie 2012).

Tribunalul a dat astfel câştig de cauză reclamantului Comvex SA în defavoarea pârâtei APC, având ca intervenient accesoriu Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar”, în acţiunea înregistrată la instanţă pe 09.02.2016. În treacăt fie spus, Comvex, operatorul portuar care a reuşit să obţină în instanţă schimbarea a patru administratori ai companiei, a avut şi el, până nu de mult, un reprezentant în CA, respectiv chiar managerul său, Viorel Panait.

În AGA de pe 21 martie, reprezentanţii Ministerului Transporturilor au luat act de decizia tribunalului privind suspendarea celor patru administratori şi au numit în loc alte patru persoane: Mihuţ Constantin Crăciun, Liviu Ionuţ Moşteanu, Ioana Cristina Cuc şi Adrian Cighi. Adică acelaşi Adrian Cighi pe care îl suspendase instanţa. Motivul neînţelegerilor dintre patronii din port şi minister pe seama lui Cighi trebuie să fie simple animozităţi personale, fără implicaţii profesionale sau de competenţă, din moment ce Adrian Cighi este reprezentantul Fondului Proprietatea, acţionar minoritar în compania portuară, deci fără putere de decizie.

O primă parte bună: nici unul nu e atârnător politic, cum erau administratorii de până acum

Revenind la noii administratori, toţi la început de carieră în funcţii publice, Ioana Cristina Cuc este o avocată din Bucureşti care mai reprezintă Ministerul Transporturilor în Administraţia Canalelor Navigabile, Liviu Ionuţ Moşteanu, de 40 de ani, este consilierul ministrului de profil, Dan Marian Costescu, iar Mihuţ Constantin Crăciun, de 53 de ani, este din decembrie 2015 consilierul pe teme de Economie şi Transporturi al premierului Dacian Cioloş.

Ca o primă remarcă, trebuie apreciat un factor de normalitate ignorat până acum de guvernanţi, şi anume că nici unul din noii administratori nu este înregimentat şi dator politic. Liviu Moşteanu este expert în marketing, comunicare şi management şi vine administrator în Portul Constanţa din postura de general manager la Total Branding Partners SRL, firmă prin care a derulat de comunicare pentru clienţi precum BMW, KRUK, Romexpo, Coca Cola, Vodafone, Opel, Petrom etc. Anterior, a ocupat diverse funcţii de conducere la Leo Burnett & Target, Cohn & Jansen, Western Union România, Mobifon/Connex etc.

Mihuţ Crăciun, trimis de premierul Cioloş să facă ordine în viespăria din port, vine din funcţia de manager pe România şi Bulgaria al holdingului polonez Selena, specializat în construcţii, iar anterior, în perioada 2011- 2013, a fost general manager la Kandia, cunoscuta marcă de dulciuri româneşti. Între 2004 şi 2010, Crăciun a fost general manager la Red Bull pentru România, Bulgaria, Albania şi Republica Moldova, în perioada 2003- 2004 a fost director de distribuţie la JTI România, unul din liderii mondiali ai industriei tutunului, iar din 1991 până în 2001 a fost director de vânzări la Coca Cola, pentru România şi Ucraina.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108