REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

În atenţia buticarilor şi nu numai: dacă vă calcă hoţii, riscaţi să luaţi şi amendă de la autorităţi!

În atenţia buticarilor şi nu numai: dacă vă calcă hoţii, riscaţi să luaţi şi amendă de la autorităţi!

Replica API 20 noiembrie 2015 | 08:04 511

Doi evaluatori acreditaţi pe analiza de risc la securitatea fizică explică despre ce este vorba

Doi evaluatori acreditaţi pe analiza de risc la securitatea fizică explică despre ce este vorba

Mare atenţie, constănţeni! Au început să curgă amenzile pe bandă rulantă, iar din ianuarie 2016 situaţia va fi şi mai drastică. Este vorba despre analiza de risc la securitatea fizică, pe care toate firmele din România trebuie să o aibă! În caz contrar riscaţi să scoateţi bani frumoşi din buzunar. La malul mării se pare că deja a început forfota după cum ne-au declarat Alexandru Popa şi Alin Untaru, doi evaluatori de risc la securitatea fizică, acreditaţi. În plus, nici sancţiunile nu lipsesc din peisaj.

Alexandru Popa

Analiza de risc la securitatea fizică este obligatorie pentru toate societăţile comerciale, indiferent de natura capitalului social, care deţin bunuri sau valori cu orice titlu şi sunt obligate să asigure protecţia acestora. Obligativitatea acesteia a apărut odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 301/2012, care a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. În octombrie 2014, prevederile acestei HG au fost prorogate până la 1 ianuarie 2016 pentru firmele înfiinţate până la data de 16 iunie 2012.

În schimb, cele înfiinţate începând cu data de 17 iunie 2012 au avut ca termen limită de realizare a unei analize de risc data de 1 ianuarie 2015, potrivit avocat.net. Prin urmare, în momentul de faţă, dacă o societate înfiinţată după luna iunie 2012 este spartă şi la faţa locului ajung organele competente, vor cere dovada că această analiză de risc a fost efectuată. În caz contrar, administratorii vor primi o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 lei. Potrivit informaţiilor noastre, în Constanţa deja s-a lăsat cu sancţiuni.

Este vorba despre un magazin ce a fost spart şi care nu avea această evaluare. Însă, surpriza avea să vină când Poliţia a anunţat administratorul că va fi sancţionat. „Hoţii mi-au creat un prejudiciu de 400 de lei şi am plătit de nu mi-a venit să cred... 5.000 de lei”, ar fi spus patronul. În plus, menţionăm că orice firmă care îşi deschide sediu acum este obligată să apeleze la evaluatorii de risc la securitatea fizică.

Alin Untaru

Infracţionalitatea zonei, iluminatul şi prezenţa forţelor de ordine, pioni importanţi în analiză

Un evaluator autorizat are mai mulţi paşi de parcurs în momentul în care este solicitat. În primă fază se face constatarea la faţa locului, după care se analizează situaţia. Perioada evaluării în sine diferă de la caz la caz, în funcţie de profilul societăţii. Poate fi vorba de o singură zi sau chiar săptămâni, poate chiar luni. Însă, totul este confidenţial. „În urma analizei, un evaluator autorizat stabileşte măsurile necesare pe care trebuie să le implementeze respectiva societate pentru a avea un nivel de risc acceptabil la securitate fizică.

Acum nu se mai poate spune că ai montat o cameră şi un senzor şi, gata, eşti asigurat. Nu, acum vine un evaluator autorizat şi, conform legii, îţi spune: ai nevoie de camere pentru a oferi vizibilitate către intrare, către casierie etc, îţi trebuie un buton de panică, îţi trebuie un număr de senzori, casă de bani cu sertar şi tot aşa. Toate acestea sunt pentru a ne alinia la un standard naţional şi european. Pe de altă parte, este şi o metodă foarte bună de a descuraja acţiunile infracţionale. Pentru că înainte aveai o cameră şi Poliţia nu putea spune că nu eşti asigurat însă, din punct de vedere al siguranţei, poate că nu erai în ordine.

Şi astfel aveau loc spargeri. Acum, lucrurile se schimbă”, a declarat, pentru „Replica”, Alin Untaru, evaluator de risc din Constanţa acreditat, aflat la poziţia 559 în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică. Cât despre descurajare, putem spune că se pune foarte mare accent întrucât ar fi ideal să determinăm un infractor să renunţe la acţiune. Iar aici este vorba despre mesajele de atenţionare de pe uşile societăţilor, gratiile, sistemul de alarmă şi camerele de supraveghere. „Se pune preţ pe protecţia bunurilor şi valorilor şi pe integritatea vieţii personalului din unitatea respectivă.

Astfel, se analizează aceste riscuri: furturi, jafuri, distrugeri, tâlhării. În lege este explicat foarte clar care sunt paşii unei analize. Este vorba despre 12 categorii de unităţi, adică 11 cu cerinţe speciale, aici fiind vorba, spre exemplu, de bănci, staţii de carburanţi, case de amanet, de schimb valutar, unde sunt nişte cerinţe mai drastice întrucât şi predispunerea la mediul infracţional este mai mare”, a declarat Alexandru Popa, evaluator de risc acreditat, din Constanţa, aflat la poziţia 1065 din Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică.

Toate aceste evaluări se fac sistematic, conform unei grile, în care se ţine cont de mai mulţi factori, precum criminalitatea din judeţ, din localitate, din zonă, cât sunt de accesibile împrejurimile în sensul dacă hoţul poate fugi repede, dacă există pază în zonă, dacă este prezentă forţa de ordine, dacă este iluminată zona, dacă este intens tranzitată. Apoi se analizează interiorul spaţiului, se face un punctaj şi se hotărăşte care sunt elementele necesare, ne-au mai spus cei doi evaluatori acreditaţi. Costurile sunt diferite, în funcţie de fiecare spaţiu în parte. „Spre exemplu, la un magazin de 15 mp a costat şi 350 de lei, dar au fost cazuri unde costurile s-au ridicat şi la 2.000 de lei.

Cât despre spaţiile foarte mari, precum centre comerciale, hoteluri, silozuri, costurile sunt mai mari”, a spus Alexandru Popa. Cei doi evaluatori de risc deja au efectuat circa 200 de analize, din luna februarie a anului curent, între care se află şi centre comerciale din Constanţa, hoteluri din întreg judeţul, aqua parcuri, silozuri, cafenele, cluburi, farmacii, croitorii, magazine, case de schimb valutar, case de amanet, staţii de carburanţi etc.. „Din nefericire, multă lume nu este informată cu privire la această obligativitate. Doar cei care mai citesc legile, dar sunt mulţi care nu le citesc. Şi, da, pot spune că au început controalele şi s-au şi dat amenzi”, a completat Alexandru Popa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614