REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

În Tomis Nord se sparg maşini, în Palas case, iar infractorii din Henri Coandă sunt peste tot

În Tomis Nord se sparg maşini, în Palas case, iar infractorii din Henri Coandă sunt peste tot

Replica API 31 martie 2016 | 00:28 457

Ce se fură şi cine fură, în funcţie de zone:

Ce se fură şi cine fură, în funcţie de zone:

Din punct de vedere infracţional, Constanţa poate fi considerat oraşul cu „de toate”. De la fapte cu violenţă, la furturi şi tâlhării - sunt elementele care pot fi întâlnite la malul mării. Dacă unele infracţiuni sunt în creştere, altele sunt în scădere, iar oamenii legii fac tot posibilul să ţină lucrurile sub control. Însă, fiecare zonă a urbei de la malul mării este cunoscută pentru o anumită cazuistică, dar de specificat este şi faptul că odată cu apariţia cartierului social Henri Coandă s-au înmulţit şi faptele penale.

„Nu cred că este ceva care să scape spectrului infracţional şi să nu se fi produs în Constanţa. Există şi infracţiuni specifice zonei de munte, dacă e să ne referim la defrişări, la infracţiunile la fondul cinegetic şi care nu ar fi caracteristice. În plus, avem şi sezonul estival, o explozie de turişti, de trafic rutier. Chiar dacă este vorba de câteva luni, toate acestea produc fluctuaţii semnificative ale situaţiei operative. Apoi vorbim şi de faptul că este un port maritime şi unul de anvergură. Prin urmare, Constanţa are de toate.

De la infracţiuni cu violenţă, la infracţiuni contra patrimoniului, la infracţionalitate rutieră, la cea ce ţine de ordinea şi liniştea publică etc. Vestea bună este că situaţia este ţinută sub control. Sigur, de la un la altul sunt nişte schimbări şi pe baza lor se acţionează. Astfel, pot spune că, pentru acest an, avem o creştere a ceea ce înseamnă furturi din locuinţe şi din buzunare. S-a lucrat intens şi cu multă dedicaţie din partea colegilor mei şi s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a unor grupări.

Tâlhăriile şi furturile din autoturisme sunt în scădere, sunt ţinute sub control”, a declarat, pentru „Replica”, Tudorel Dogaru, şeful împuternicit al Poliţiei Municipiului Constanţa. Cât despre zonele urbei noastre, fiecare şi-a cam făcut o "imagine", fiind cunoscută pentru o anumită cazuistică. Astfel, raza Secţiei 2 Poliţie, unde sunt cuprinse şi cartierele Tomis III, Tomis Nord etc., este cunoscută pentru furturile din autoturisme dar şi din locuinţe.

Raza Secţiei 3, adică zona din centru, cuprinde mai toate faptele, precum cele cu violenţă, furturile din societăţi comerciale, furturile din autoturisme, din buzunare. „Există o anumită predilecţie pentru anumite genuri de infracţiuni pe zone. Pe zona Secţiei 2 sunt furturi din auto, spre exemplu. Pentru că sunt multe blocuri, mulţi deţinători de auto. Pe Secţia 4 sunt furturile din locuinţe, pentru că e zonă de case. Pe Secţia 1, la fel, apar furturile din auto, dar sporadic. Secţia 3, fiind în centru, fiind un flux mare de populaţie, are cam de toate. Nu are un anume specific zona aceasta”, a mai spus Dogaru. Cât despre raza Secţiei 5, la fel, se pot întâlni numeroase fapte.

Cartierul social Henri Coandă, bomba cu ceas din buricul târgului?

Este cunoscut faptul că odată cu apariţia cartierului social Henri Coandă din municipiu, oamenii au început să aibă nemulţumiri, mai ales cei care locuiesc în imediata vecinătate. Pe lângă mizerie şi scandaluri, oamenii s-au plâns şi cu privire la furturi şi distrugeri. Însă, din câte se pare, indivizii nu acţionează numai în zona respectivă, ei dând iama în tot oraşul, judeţul şi chiar şi în judeţele vecine. Şi cazuri au fost multe, precum minorii din Henri Coandă care au spart maşini pe bandă rulantă pe raza Secţiei 5 Poliţie, tâlhăriile din centru şi aşa mai departe.

Cert este că toţi sunt adunaţi sub numele aceluiaşi cartier atunci când vine vorba de retragere în… „cuib”. „Hoţii nu au graniţe. E o chestiune de stil de viaţă, de oportunitate, cu ghilimelele de rigoare. Dacă acolo este locul întunecat şi poate să acţioneze, se duce. Dacă în zona respectivă sunt bătrâni, va încerca cu acte de violenţă, tâlhării. Prin urmare, nu am remarcat o predilecţie a celor din Henri Coandă să săvârşească infracţiuni doar pe raza Secţiei 2”, a declarat Tudorel Dogaru.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108