REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Începe vânătoarea în trafic, pentru depistarea celor care fumează în maşinile de serviciu

Începe vânătoarea în trafic, pentru depistarea celor care fumează în maşinile de serviciu

Replica API 18 martie 2016 | 23:53 391

Atenţie, constănţeni!

Atenţie, constănţeni!

Constănţenii s-au mutat... în stradă! Încă de la primele ore ale dimineţii de joi, 17 martie, în faţa localurilor de la malul mării era puhoi de oameni, toţi fiind cu ţigara în mână. După ce terminau, se reîntorceau la masă şi se pare că acesta va fi peisajul de acum încolo. Un alt aspect al legii, după cum apare şi în ghidul de informare privind Legea antifumat publicat pe site-ul Guvernului, se leagă şi de faptul că nu se mai fumează în maşinile de serviciu sau în taximetre. În acest sens, cel mai probabil, vor fi demarate acţiuni de verificare în trafic însă nu prea curând. La Constanţa, cel puţin, autorităţile au precizat că nu vor începe o vânătoare dar nici nu vor închide ochii la sesizări.

Inevitabilul s-a produs! Nu se mai fumează în spaţiile publice, iar localurile din Constanţa s-au şi conformat, dovadă stând oamenii care trăgeau din ţigară pe la... „porţi”. Ulterior, pe site-ul Guvernului a fost publicat ghidul privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, unde sunt precizate mai multe aspecte. Astfel, nu se mai fumează în spaţiile publice închise, inclusiv de la locul de muncă, toate mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici ţigareta electronică), autogări, gări, aeroporturi, peroane şi refugii închise, taxiuri, maşina de serviciu, ambulanţă, inclusiv în cabina şoferului, vatmanului, mecanicului de tren etc; în toate spaţiile din unităţile de învăţământ, medico-sanitare şi de protecţie a copilului, inclusiv în curtea unităţilor; locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior; spaţiile comune din clădirile de locuinţe: holuri, lift etc.

Cât despre sesizări, s-a hotărât ca acestea să se facă prin apelarea numărului de telefon al Poliţei Locale sau al reprezentanţilor locali ai MAI în localităţile în care nu există poliţie locală sau apelarea inspectoratului teritorial de muncă, în cazul în care angajatorul nu are elaborate/completate regulamentele interne conform art. 5 din Legea nr. 15/2016. Cel mai probabil că, pe viitor, vor fi demarate acţiuni pentru depistarea fumătorilor care dau curs viciului în maşinile de serviciu sau în taximetre. De aceste acţiuni ar trebui să se ocupe, potrivit ghidului de pe site-ul Guvernului, inclusiv poliţiştilor locali.

Însă, la malul mării există deficit de personal, angajaţii abia făcând faţă solicitărilor cotidiene, motiv pentru care încă nu se ştie cum va fi gestionată situaţia. Cât despre reprezentanţii ISU Dobrogea, aceştia au precizat că nu vor începe o vânătoare pe legea antifumat, dar nici nu vor închide ochii la nereguli. „Noi ne vom concentra pe controalele pe care le efectuăm la obiectivele pe care le avem în plan şi, pe timpul controalelor, vom verifica şi aspectele din legea 15.

Nu vom demara, nu vom vâna maşinile pe stradă. Nu cred că vor reprezenta o prioritate pentru noi. Prioritatea noastră va fi respectarea acestei legi în localurile pe care le vom suspune controlului, nu special pentru legea 15, ci pentru scopul pentru care noi le efectuăm în mod obişnuit. Cu maşina firmei este ceva mai complicat. Noi vom aplica legea cu echilibru, nu va începe ISU acum o vânătoare a celor care fumează, dar în nici un caz nu vom accepta încălcarea legii atunci când suntem în controale”, a declarat, pentru „Replica”, Daniel Petrov, şeful ISU Dobrogea.

Totodată, precizăm că sancţiunile vor fi aplicate de către reprezentanţii Poliţiei Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Poliţia Română, Jandarmeria, IGSU, Poliţia de Frontieră), atunci când angajaţii sau/şi cetăţenii fumează într-un spaţiu în care fumatul este interzis, de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă în cazul în care aceştia constată că sunt încălcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau dacă în regulamentul intern nu sunt cuprinse prevederi referitoare la răspunderea disciplinară a salariaţilor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218