REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Incredibil! Afaceri cu îngheţată pe trecerea de pietoni

Incredibil! Afaceri cu îngheţată pe trecerea de pietoni

Replica API 23 iunie 2015 | 00:30 1030

Tupeu de afacerişti

Tupeu de afacerişti

Cea mai fiţoasă staţiune de pe litoralul românesc, Mamaia, nu se dezminte nici anul ăsta! De ce să nu fie balegă de cai, de ponei şi aşa mai departe, sub nasul turiştilor care dau bani buni să spună că au ales “crema cremelor”, ori moloz lăsat pe spaţiul verde de şmecheraşii care construiesc după cum îi taie capul fără nici un fel de aviz de la autorităţi? N-ar mai fi “distracţie”, ba mai rău, în peisajul staţiunii şi-a făcut apariţia încă o afacere care nu dă deloc bine cu restul lucrurilor care păreau să intre pe făgaşul normal: autorulota (maşină) cu îngheţată! În cazul în care cei care ar trebui să se îngrijească de respectarea legilor, mai cu seamă de cele privind sănătatea publică, nu se vor simţi revoltaţi de situaţia pe care urmează să o descriem, atunci înseamnă că ne merităm soarta: un bâlci, nu o staţiune de fiţe, comerţ de cea mai joasă speţă, nu condiţii mai mult decât decente pentru turiştii de pe litoral.

Orice turist venit la mare simte nevoia să se răcorească, ba cu o bere rece, ba cu o îngheţată pentru copii. De magazine şi restaurante nu duce lipsă staţiunea, însă, chiar şi aşa, în vestita staţiune Mamaia au apărut şi autorulotele cu îngheţată. Cu toate că un astfel de comerţ ar trebui să aibă puncte fixe de desfăşurare, în Mamaia escrocii sfidează orice normă de bun simţ, plimbând de colo-colo rulota, poluând aerul şi încurcând circulaţia. Exemplul ne-a fost dat să îl urmărim în toată “splendoarea” sa zilele trecute, când o maşină cu îngheţată s-a proptit fix în dreptul unei treceri de pietoni, încurcând circulaţia, bulversând turiştii care nu ştiau dacă urmează să fie izbiţi în plin de maşină sau dacă sunt înscrişi într-o cursă cu obstacole! Başca, îngheţata la care visau toţi copiii că o vor primi de la mami şi tati căpăta o inconfundabilă aromă de noxe, “din partea casei”. Imaginile erau de-a dreptul revoltătoare! Ce să caute o autoutilitară acolo şi cum să mai poţi respira dacă maşina de îngheţată staţiona cu motorul pornit, gata de o nouă cursă nebună prin staţiune?! Dincolo de faptul că maşina cu pricina nu avea ce să caute pe trecerea de pietoni, de mirare este şi lipsa de atitudine a autorităţilor. Sau, poate că nu au aflat până acum în ce hal se poate manifesta comerţul pe litoral. Dacă nu ştiau, sperăm să afle acum şi totodată să ia măsurile care se impun pe latura de încălcare a normelor de desfăşurare a comerţului stradal, de încălcare a regulilor de circulaţie, precum şi a celor de igienă în alimentaţia publică – probabil că cel mai important aspect dintre toate. Pe lângă toate acestea, în cazul comerţului descris mai-sus vorbim şi de concurenţa neloială pe care o fac celorlalţi agenţi economici, plătitori de taxe şi impozite pentru proprietatea pe care îşi desfăşoară activitatea, în timp ce vânzătorul ambulant de îngheţată se opreşte unde are el chef, eventual în mijlocul staţiunii, pe trecerea de pietoni. Modul acesta de a face afaceri nu este însă o noutate în Constanţa. De circa doi ani, autoutilitara cu pricina este plimbată ba prin parcul Tăbăcărie, ba pe la City Mall. Este o afacere pe care nici un funcţionar public întreg la cap nu ar autoriza-o în municipiul Constanţa, şi asta pentru că legea permite un astfel de comerţ ambulant doar în zone în care nu există magazine, chioşcuri, tonete, adică sunt permise doar în zona oboarelor ocazionale, în mediul rural, pe la târguri ori la Pavilionul Expoziţional, atunci când sunt organizate evenimente.

Ce zic autorităţile? Deocamdată, mai nimic!

Pentru mai multe informații cu privire la regulamentul de funcționare a acestei activități, dar și în ce condiții se acordă autorizațiile de funcționare, am cerut un punct de vedere angajaţilor Primăriei Constanța. Răspunsul a fost, însă, blocat de birocrația românească. Camelia Dudaș, șeful Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat din Constanța, ne-a adus la cunoștință faptul că în Constanța există doar două tonete mobile de înghețată, iar locația în care acestea își desfășoară activitatea este fixă, însă, pentru mai multe informații ne-a comunicat să facem o solicitare scrisă, timp în care își va pregăti și documentația. Pentru că de la administrația locală nu am aflat prea multe detalii, ne-am îndreptat atenţia către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța. Nici aici nu am fost prea lămuriți. „Punctele mobile de vânzare ale înghețatei se înregistrează sanitar veterinar, se supun legislației sanitar veterinare“, ne-a spus Corina Ivașcu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Constanța. Bun, însă, controale au existat? „ Dacă echipa de control ajunge pe o anumită zonă sau o anumită locație, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, și acolo în zonă este anumitul obiectiv, se opresc și la acela. Deocamdată, nu știm dacă aceste obiective au fost controlate. Primele raportări se fac după prima săptămână de comandament. Anul trecut, nu mi-aduc aminte să fi fost ceva marcant“, a mai spus Ivașcu.

Vom reveni.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369