REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Iulian Teşeleanu, director executiv adjunct la Vama Braşov. Şeful său, un vameş pe pile, i-a fost subaltern la Agigea

Iulian Teşeleanu, director executiv adjunct la Vama Braşov. Şeful său, un vameş pe pile, i-a fost subaltern la Agigea

Replica API 28 aprilie 2014 | 00:00 2429

Gruparea vameşilor moare, dar nu se predă

Gruparea vameşilor moare, dar nu se predă

Pentru cei care se întreabă ce mai face celebrul vameş constănţean Iulian Teşeleanu, ieşit de câţiva ani din atenţia publică, trebuie spus că omul se află în continuare, bine mersi, în sistem, ba e chiar şef de vamă, deşi a trebuit să schimbe briza mării cu aerul tare al munţilor. Teşeleanu este de mai bine de un an de zile director executiv adjunct al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Braşov, ironia sorţii şi caraghioslâcurile unui sistem în care orice e posibil făcând ca actualul lui şef să fie un fost subaltern de-al său, din perioada în care Teşe era şeful Biroului Vamal Constanţa Sud- Agigea. Este vorba despre Cătălin Teodor Mînzatu, fost consilier parlamentar şi soţ de fost consilier judeţean şi subprefect al Braşovului, ajuns vameş pe pile cultivate atât în regimul PSD, cât şi PDL. În septembrie 2011, Mânzatu era paraşutat din funcţia de asistent al Primăriei Ghimbav direct în Biroul Vamal Constanţa Sud- Agigea, pentru ca o lună mai târziu, în octombrie 2011, să fie transferat la DRAOV Braşov.

De pe 07.02.2013, Cătălin Mânzatu, în vârstă de 37 de ani, a devenit director executiv al DRAOV Braşov (care cuprinde judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna), în timp ce Iulian Teşeleanu a fost numit director executiv adjunct. Fidel prietenilor şi asociaţilor săi, Teşeleanu se află în continuare pe statul de plată al unui operator portuar deţinut de Octavian Raica, Marius Făinarea şi Aurelian Cătălin Pilcă, alături de care a constituit deja legendara "grupare a vameşilor". Potrivit unei declaraţii de avere datată 11.03.2013, Teşeleanu a încasat în 2012 suma de 30.000 de lei printr-un contract de consiliere încheiat cu SCS Constanţa, una din firmele controlate de celebra "grupare a vameşilor". Potrivit ultimelor raportări, Sea Containers Services SRL îi are ca asociaţi pe Octavian Raica (socrul fostului director din Portul Constanţa, Eugen Bogatu), Marius Făinărea şi Aurelian Cătălin Pilcă, în timp ce administrator este Sorin Budăi, un alt vameş, unul din cele 30 de persoane trimise în judecată, în 2012, în dosarul corupţiei din port, care i-a vizat, printre alţii, pe fostul deputat PDL şi secretar general al MAI, Lurenşiu Mironescu, dar şi pe actualul senator PC Mircea Banias. Potrivit rechizitoriului DNA, Budăi se angajase, în octombrie 2010, să-i ducă lui Eugen Bogatu o sumă de bani atât de mare, din partea inculpatului Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, încât nu putea încăpea într-un plic. În paranteză fie spus, Budăi l-a înlocuit la conducerea SCS Constanţa pe Dumitru Ion, fost şef al Zonei Libere Agigea, membru al "grupării vameşilor", dar şi asociat al liderului PNL Dan Radu Ruşanu (în prezent, arestat pentru corupţie), care a părăsit operatorul portuar pentru că fusese numit administrator al Nuclearelectrica, funcţie pe care a păstrat-o până în aprilie 2013. Revenind la Teşeleanu şi funcţia sa de la DRAOV Braşov, merită menţionată şi relaţia cordială pe care o are cu tatăl său de 75 de ani, Dumitru Teşeleanu, prezent în mai toate firmele din "gruparea vameşilor". În aceeaşi declaraţie de avere, directorul adjunct al Vămii Braşov spune că a împrumutat în 2007 de la tatăl său suma de 200.000 lei, pe care trebuie s-o returneze anul acesta, 2014. Fără doar şi poate, Teşeleanu senior îşi va păsui din nou fiul, ţinând cont de faptul că, în perioada când era şeful Biroului Vamal Constanţa Sud- Agigea, acesta scria în declaraţia de avere datată 16.05.2011 că împrumutul trebuia returnat în 2012.

Cum a ajuns şef de vamă un slujbaş al partidelor aflate la putere

Una peste alta, Iulian Teşeleanu a schimbat în ultimii patru ani cel puţin patru posturi, după informaţiile oficiale disponibile în acest sens. Astfel, de la şefia Biroului Vamal Constanţa Sud- Agigea a fost trimis în mai 2010 la Vama Galaţi, iar de aici detaşat la Vama Mihail Kogălniceanu, pentru ca, ulterior, să revină la Agigea, ca să ajungă în cele din urmă la Vama Braşov. Dacă despre Teşeleanu se poate spune orice, mai puţin că n-ar avea experienţă profesională, nu acelaşi lucru e valabil şi pentru actualul lui şef, pesedistul Cătălin Teodor Mînzatu. Consilierul fostului deputat PSD de Braşov Gabriel Tiţa Nicolescu, trecut pe final de mandat la PDL, în 2012, a fost pe hârtie angajatul Vămii Constanţa Sud- Agigea, după ce a fost paraşutat de fostul şef PDL al vămilor, Viorel Comăniţa (cercetat şi el pentru corupţie), în subordinea lui Teşeleanu direct din Primăria Ghimbav, în perioada septembrie- octombrie 2011, ulterior fiind transferat la DRAOV Braşov. Mînzatu însuşi recunoştea cu nonşalanţă, potrivit presei locale, că nu a petrecut nici o oră la Primăria Ghimbav, fiind într-un permanent concediu fără plată, doar pentru a acumula experienţa necesară în administraţie accederii într-un post la vamă. Mînzatu a mai fost şi în 2009 director executiv la Vama Braşov, numit în funcţie de PSD, în timp ce soţia sa, Roxana Mînzatu era subprefect de Braşov. Odată cu ieşirea de la guvernare a social-democraţilor, soţii Mînzatu au pierdut funcţiile la stat, dar au revenit pe cai mari în sistem, el la şefia Vămii Braşov, ea la conducerea organizaţiei judeţene de femei a PSD Braşov, la un moment dat fiind vorba să intre şi în lupta pentru europarlamentare.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367