REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Judeţul Constanţa rămâne fără primari! Reacţia lui Micu: „Nu mă sperie! Merg în instanţă şi candidez şi în 2016”

Judeţul Constanţa rămâne fără primari! Reacţia lui Micu: „Nu mă sperie! Merg în instanţă şi candidez şi în 2016”

Replica API 11 septembrie 2015 | 00:00 340

Prefectul semnează ordine de încetare a mandatelor pentru edilii din Tuzla şi Oltina

Prefectul semnează ordine de încetare a mandatelor pentru edilii din Tuzla şi Oltina

Constantin Micu

Prefectul Ion Constantin va semna, vineri, ordinul de încetare a mandatelor primarilor din Tuzla şi Oltina, ca urmare a unor decizii definitive de condamnare. Primarul din Tuzla, Constantin Forian Micu a fost condamnat cu suspendare, în 2013, după ce s-a descoperit că s-a folosit de cardurile primăriei pentru a alimenta cu combustibil autoturismele ce nu se aflau în proprietatea administraţiei locale.

Împreună cu un consilier de-al său, Gheorghe Samoilă, Constantin Micu a alimentat maşinile în repetate rânduri, producând astfel un prejudiciu primăriei în valoare de 5.000 de lei, potrivit anchetatorilor. Din aceste motive, procurorii au început urmărirea penală împotriva celor doi, iar ulterior au fost trimişi în judecată, la Judecătoria Mangalia, pentru delapidare. Iniţial, sentinţa instanţei de fond l-a scăpat de pedeapsă, obligându-l doar la plata unei amenzi administrative, în valoare de 1.000 de lei, întrucât fapta lui nu constituie gradul de pericol social al unei infracţiuni, şi-a motivat instanţa decizia achitării.

Numai că, la recurs, instanţa nu a mai fost aşa de indulgentă. Curtea de Apel i-a dat lui Micu, în 2014, 1 an şi şase luni cu suspendare pentru delapidare. Contactat de „Replica” de Constanţa, Constantin Micu a dat de înţeles că şi alţi primari din judeţ sunt în situaţia lui, dar că nu se sperie. „Nu mă sperie! am fost anunţat de la Prefectură că se semnează ordinul, dar nu mă sperii eu. Alţii, care chiar fac prostii, ar trebui să fie speriaţi”, a comentat Constantin Micu. Edilul a adăugat că va contesta în instanţă ordinul prefectului, iar în plus, „ca să facă în ciudă duşmanilor”, va candida şi în 2016. „Candidez, de ce să nu candidez?”, a reacţionat Micu.

Chirciu: A trecut perioada de încercare de doi ani, am cazierul curat; o să contest ordinul

Şi primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, a fost condamnat, în 2013, la 2 luni de închisoare în dosarul de uz de armă letală fără drept, cu suspendare. La fel, s-a dispus suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare. Gheorghe Chirciu, edilul din Oltina, este acuzat că, în 2012, ar fi tras cu arma de vânătoare pe o mirişte de la marginea comunei. În plus, a refuzat să se legitimeze când a fost prins în flagrant. Alesul local din Oltina spune că ordinul, dacă va fi semnat, nu va fi legal, întrucât termenul de înceracre impus de instanţă a expirat.

„E vorba despre hotărârea de acum doi ani. Nu ştiu de ce nu şi-a făcut efectul de atunci. De fapt, ştiu de ce! Atunci când s-a dat hotărârea, pe lângă faptul că s-a suspendat pedeapsa, s-a suspendat pedeapsa care prevede interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică şi de a fi ales. Instanţa a suspendat pedeapsa accesorie. La vremea respectivă, domnul Eugen Bola, care era prefect, mi-a spus că trebuie să mă suspende. Ori eu, i-am dat hotărârea judecătorească, a văzut-o şi a renunţat.

Acum o lună a făcut adresă la primărie, solicitând secretarului să întocmească raportul de demisie. I-am spus secretarului să facă ce trebuie să facă. Prefectul are nevoie de raportul secretarului. A menţionat că a trecut perioada de încercare de doi ani şi că am cazierul curat“, a precizat Chirciu. „O să contest ordinul, bineînţeles. E mâna cuiva, că aşa se înţelege. Cineva care nu mă mai suportă primar“, a încheiat primarul.

Mirela Sorina PASCAL, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614