REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

LA UN PAS DE TRAGEDIE! DE CE S-A PRĂBUȘIT AVIONUL MILITAR?

LA UN PAS DE TRAGEDIE! DE CE S-A PRĂBUȘIT AVIONUL MILITAR?

Replica API 13 iunie 2017 | 00:42 616

Oamenii sunt îngroziţi: dacă pica peste comuna noastră??

Oamenii sunt îngroziţi: dacă pica peste comuna noastră??

S-a dat alarma la Constanța! Un avion militar MIG 21, aflat într-un zbor de antrenament, s-a prăbușit pe câmp, la 8 kilometri de Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Pilotul, Adrian Stancu, în vârstă de 35 de ani, a sesizat o problemă gravă la motor și s-a catapultat, însă a suferit un traumatism de coloană lombară, fiind transferat, în cele din urmă, la o unitate spitalicească din București. Organele competente au declanșat o anchetă, dar oamenii au rămas cu întrebarea: dar dacă se prăbușea peste comuna noastră??

Alerta s-a dat luni, 12 iunie, în jurul 11.20, informația referindu-se la faptul că un avion MIG 21 s-a prăbușit la 8 kilometri de Aeroportul Mihail Kogălniceanu, pe câmpul dintre Culmea și Nazarcea. Autoritățile competente, între care și ISU, Ambulanță, SMURD, Poliție, MApN, prefectul Adrian Nicolaescu și reprezentanții Aeroportului s-au mobilizat și au intervenit la fața locului, pilotul fiind transportat de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cu elicopterul SMURD, după care transferat la o unitate spitalicească din București.

"Pacientul este conștient, colaborant, echilibrat hemodinamic și respirator. În urma investigațiilor în regim de urgență s-au constatat leziuni la nivelul coloanei vertebrale și s-a decis de căte Ministerul Apărării Naționale transferul cu ambulanța la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, de unde va fi transportat de un elicopter specializat la București, la Spitalul Militar Central. El ar fi putut fi tratat și la Constanța, numai că așa s-a luat decizia de către Minister", a declarat dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Reprezentanții Aeroportului au activat planul roșu!

" Un avion de tip Mig Lancer 21 s-a prăbușit în câmp. Pilotul s-a catapultat și este în aceste momente transportat la spital cu fracturi la ambele picioare. Se va porni o investigație să vedem cauza. Nu avem prea multe detalii acum. Pilotul este român. La fața locului sunt autoritățiile, ISU, Șeful Poliției”, a declarat, pentru "Replica", Adrian Nicolaescu, prefectul Constanței.

Ulterior, reprezentanții Aeroportului Mihail Kogălniceanu au anunțat că au activat planul roșu: „Aeroportul Constanța, la 11:14 ora locală, a declanșat planul de urgență la nivelul aeroportului în urma informației că o aeronavă MIG-21 s-a prăbușit la o distanță de 8 kilometri față de aeroport. Aeronava aparține de Forțele Aeriene Române, de MApN, și din informația noastră pilotul s-a catapultat”, a declarat Adrian Jiga, purtător de cuvânt al Aeroportului Mihail Kogălniceanu.

Avionul avea o problemă majoră la motor! Oamenii se întreabă ce se întâmpla dacă pica peste case

Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forțelor Aeriene Române, s-a catapultat astăzi, 12 iunie, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare. potrivit MApN. Pilotul este conștient și se află în stare stabilă.

El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la fața locului și a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Județean Constanța. Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului "Thracian Eagle 2017", care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare.

După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite. Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.

"Meseria de militar presupune nenumărate riscuri pe care colegii noștri fie că sunt de la MAI sau MAPN și le asumă cu bărbăție și curaj în fiecare zi. Astăzi, pilotul de la bordul aeronavei MIG 21 Lancer, a reușit să se catapulteze și să-și salveze viața. Suntem alături de el, sperăm să își revină cât mai curând!”, a transmis Carmen Daniela Dan, ministrul afacerilor interne. Însă, oamenii au rămas cu întrebarea: dacă pica peste casele noastre?

Dosar Penal la Parchetul Militar

La Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-a constituit azi, 12 iunie 2017, un dosar penal privind accidentul aviatic produs în cursul zilei de astăzi în apropierea localității Constanța. Evenimentul s-a produs în cursul procesului de aterizare și a avut ca urmare catapultarea pilotului și distrugerea aeronavei MIG 21 Lancer. La locul incidentului s-a deplasat un procuror militar în vederea efectuării cercetării la fața locului.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică. Precizăm că, în anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne. MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale şi a zburat pentru prima dată în anul 1957. Avionul a intrat în producţie de serie în anul 1958, fiind echipat cu un motor cu reacţie Tumanski R-11, atingând forma finală un an mai târziu sub denumirea MiG-21F.

Liliana CHIRU, Claudia CORBU

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand isi alege meseria pilotul este constient de riscuri,idem si croitorul,cismarul, ceasornicarul de unde si diferenta veniturilor, pozitia sociala!
1
0
Felicitari murphy ca habar nu ai ce inseamna ptr un pilot de vanatoare multiplele fracturi cu care s-a ales si cat de complicata va fi recuperarea doar ptr a-si sustine propria greutate pe picioare.Felicitari murphy ca tu incurajezi pilotul sa revina la mansa de supersonic,stiind ca organismul trebuie sa fie perfect ca la un sportiv,fara sa te informezi ce riscuri apar chiar in timpul recuperarii.Felicitari murphy ptr ca pilotul a evitat doar aerodromul,venind la aterizare,nefiind nici un sat in pericol
3
1
Felicitari domnului locotenent comandor care, constient fiind de zona in care-si desfasura misiunea de zbor, a stiut cum sa dirijeze avionul pentru a se prabusi in zona de camp, libera de casa si libera de populatie. Este mai mult decat un pilot erou pentru solutia de prabusire alesa si pentru faptul ca a reusit si catapultarea lui, putea sa moara daca ne gandim la faptul ca, a gandit, a dirijat nava psre camp, si a mai apucat, din fericire si sa se catapulteze. Insanatosire grabnica domnule pilot adevarat, si revenirea sanatos langa familie si apoi,din nou la alte misiuni de lupta,antrenament
7
2
De ce s-a prabusit avionul?de ce?chiar asa de ce s-a prabusit la antrenament? In situatii de lupta cad ca musculitele
1
3
vai de steaua noastra, ca n ultimii 25 de ani am ramas fara nici o protectie militara, in caz de ceva, picam din prima saptamana, ucrainenii au tinut ceva rezistenta in fata rusilor, noi....la noi se scufunda navele de razboi inainte sa se intalneasca cu inamicu. idem si cu avioanele! dar bine ca luam fiare vechi la preturi astronomice de la....portughezi parca era ultima achizitie!
5
1
asa da pregatire militara, bulgarii au dat cu elicopteru intro nava si a murit un om noi am dat ci migu in brazda, cred ca tremura rusii de frica
4
5
Dae de ce vorbeste si secretara aia de scoala generala de la tara , Carmen Dan , cand avionul era la MApN...?!? Este experta , fiind o parasuta ?
3
3
Versuri ptr localnicii speriati: cade migu-n batatura,face oaia tochitura!La hangar cu mig lancer!Sa mai ramana intregi cateva exponate de aratat la nepoti!
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367