REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Lafarge Medgidia ar putea intra pe mâna turcilor

Lafarge Medgidia ar putea intra pe mâna turcilor

Replica API 21 noiembrie 2014 | 22:36 788

Negocieri avansate

Negocieri avansate

Armata turcă ar putea deveni unul din cei mai mari producători de ciment din România, dacă o firmă controlată de aceasta va finaliza negocierile pentru cumpărarea fabricilor de ciment deţinute de Holcim şi Lafarge în România. Fondul de pensii al cadrelor militare din Turcia, Oyak Group, are la dispoziţie lichidităţi de 2 miliarde de dolari şi s-a arătat interesat de preluarea afacerilor Holcim şi Lafarge din România, Serbia şi Ungaria, în condiţiile în care cei doi coloşi se află în curs de fuziune şi sunt obligaţi de lege să renunţe la o parte din active, în vederea reducerii cotei de piaţă. În Constanţa, francezii de la Lafarge deţin fabrica de ciment de la Medgidia, pe care armata turcă are tot interesul de a o cumpăra, ţinând cont de faptul că deţine deja un centru de import, export şi distribuţie de ciment la Mangalia. „Replica” scria din 2009 despre terminalul de ciment pe care Oyak Group l-a ridicat în Portul Mangalia, pe o dană deţinută de Romned, fără a avea vreo autorizaţie în momentul începerii lucrărilor. Ulterior, construcţia a intrat în legalitate.

Unye Cem SRL din Mangalia, firmă controlată de Unye Cimento Sanayi ve Ticaret, parte a Oyak Group, deţinut de Armata Turciei, a ridicat în Portul Mangalia patru silozuri de ciment, cu o capacitate de totală de 8.000 de tone, în urma unei investiţii de 9 milioane de euro. Din Mangalia, turcii distribuiau ciment în România şi Bulgaria, Unye Cem SRL raportând pentru anul 2013 o cifră de afaceri de 12.902.855 lei şi un profit net de 12.568 lei, cu 10 angajaţi. Din octombrie 2009, Unye Cem SRL este condusă de administratorii Arik Guney, de 37 de ani, din Ankara şi Ibrahim Keretli, de 47 de ani, din Adana, iar operaţiunile firmei au fost preluate anul acesta de firma mamă, care şi-a deschis la Mangalia un centru zonal de import, export şi distribuţie a cimentului. Fără doar şi poate, asta face parte din strategia de extindere a turcilor, următorul pas fiind cumpărarea fabricii Lafarge din Medgidia, francezii mai deţinând o fabrică şi la Hoghiz, cele două unităţi asigurând o cotă de piaţă de 33% în România. Potrivit unor surse de pe paţă, preţul celor două fabrici ar fi de circa 350 milioane de euro. Oyak este cel mai mare producător de ciment din Turcia, unde deţine şase fabrici listate la bursă. Compania Armatei turce are tot interesul să se extindă, în condiţiile în care cererea de ciment din această ţară creşte impresionant, de la an la an. Proiectele guuvernului de la Ankara prevăd construcţia de autostrăzi, un tunnel rutier pe sub Bosfor, stadioane şi linii de metrou. Tocmai de aceea, Oyak a spus că are la îndemână pentru achiziţii imediate lichidităţi de 2 miliarde de dolari, dar are posibilitatea de a face rost şi de 5 ori mai mult dacă este nevoie.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367