REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Lansarea lui Boroianu în cursa pentru Primăria Constanţa, primită cu suspine de opoziţie

Lansarea lui Boroianu în cursa pentru Primăria Constanţa, primită cu suspine de opoziţie

Replica API 16 mai 2015 | 00:16 304

Reacţii la potenţiala candidatură

Reacţii la potenţiala candidatură

Robert Boroianu

Robert Boroianu a organizat, joi, o conferinţă de presă în care şi-a exprimat intenţia de a candida, în 2016, la Primăria Constanţa. Pregătit recent în „laboratoarele” PNL, Boroianu a ieşit determinat în faţa unei opinii publice, cu expresii precum „de acum avem opoziţie în Constanţa” sau „nu reprezint un grup de interese”. În aceste condiţii, liderii opoziţiei locale, precum aspirantul la Primăria Constanţa, fostul co-preşedinte al Christian Gigi Chiru, preşedintele Asociaţiei M10, Mihai Petre sau preşedintele PMP Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, aproape că nu ştiu ce să creadă despre Boroianu.

Palaz zice că a văzut un băieţel care şi-a luat o jucărie nouă

La PMP, afirmaţiile lui Boroianu au fost percepute ca amatorism politic, Boroianu reuşind să-şi pună partidul într-o imagine proastă, sugerând că, până acum, PNL nu a făcut opoziţie. Totodată, Palaz este mai îngăduitor şi lasă timpul să-şi spună cuvântul. „Trebuie să înţelegem că, pentru prima apariţie publică şi fiind prima declaraţie politică, în general i se pare că totul se învârte în jurul lui. Eu zic că presa şi constănţenii vor decide acest lucru. Constănţenii şi media vor decide dacă s-a făcut opoziţie până acum în Constanţa. Reacţia pe care a avut-o şi declaraţia pun partidul într-o situaţie foarte proastă, recunoscând în acest fel că cei care au fost până acum în PNL nu au făcut opoziţie lui Mazăre şi au fost de mână cu el. Declaraţia lui confirmă că USL trăieşte şi la Constanţa. Nu ai cum să spui că până acum nu s-a făcut opoziţie. Păi, PNL unde a fost până acum? Recunoşti că PNL nu a făcut opoziţie! (…) E foarte bine să fie figuri noi în politică, este normal ca electoratul din Constanţa să aibă de unde să aleagă şi este important că a apărut acum. Eu am spus că cei care doresc să candideze să fie lansaţi în spaţiul public cu mult înainte, pentru a da posibilitatea celor care merg la vot să îl „scaneze”, să vadă dacă este sau nu bun. Dar, declaraţiile politice mai trebuie să le „pieptene” puţin, pentru că îşi pune partidul într-o lumină proastă”, a spus Palaz, pentru „Replica”.

Chiru, în stand-by. „Pleacă cu şansa pe care partidul are datoria să o acorde”

Debutul lui Boroianu a stârnit neînţelegeri pe la vechiul PDL, cei de acolo încercând şi astăzi să afle ce-a vrut aspirantul PNL să spună prin declaraţiile de joi.

„Până acum nu a făcut, probabil, domnia sa opoziţie. „De acum avem opoziţie”. Asta e liniştitor, deja mă simt confortabil dacă avem opoziţia asigurată, deja noi ceilalţi putem pleca acasă. (…) În general, candidaturile sunt o expresie a voinţei partidelor, a organizaţiilor. Şi pentru mine domnul Boroianu e o figură nouă, în condiţiile în care am deja 11 ani de politică. Nu pot să spun foarte multe lucruri, dar, dacă este foarte hotărât şi îşi doreşte mult să candideze, pleacă cu o şansă pe care partidul are datoria să o acorde fiecărui aspirant la funcţia de candidat pentru o primărie sau alta”, a spus Chiru, pentru „Replica”.

Mihai Petre ar arunca PNL la gunoi şi i-ar da foc

Cel mai vehement aspirant local la Primăria Constanţa, Mihai Petre, a sărit nu la gâtul lui Boroianu, ci al PNL, amintind de coabitarea fructuoasă şi îndelungată a partidului cu PSD. Liderul M10 invocă o falsă „criză de moralitate şi conştiinţă”, raportându-se la „greul” PNL, Teodor Atanasiu, personajul principal al stenogramelor în care aliaţii partidului au fost măturaţi în cel mai josnic mod cu putinţă. „Liderii PNL se străduiesc din răsputeri să facă uitaţi lungii ani de coabitare locală cu PSD, de blat politic local, de activitate zero la nivelul Consiliului Local şi Judeţean, de mimare a actului de opoziţie, de susţinere pe faţă şi din culise a tandemului Mazăre - Constantinescu, de susţinere activă a maşinăriei de vot a PSD din CLM şi CJC. PNL vrea să pară ceea ce nu a fost vreme de cel puţin 12 ani de zile, adică forţă de opoziţie. Un fel de vopsim gardul şi atât. Declaraţia domnului Boroianu este un fel de ecou al lui Teodor Atanasiu care minimaliza şi îndemna la destructurarea partidelor mai mici decât umflatul PNL. Cu alte, cuvinte, dacă noi PNL, n-am făcut opoziţie că ne-a plăcut cu PSD, înseamnă că n-a făcut nimeni altcineva. Genul acesta de atitudine este extrem de păguboasă căci fără partidele astea mai mici, dar care au făcut opoziţie când PNL se înfrăţea cu PSD, domnul Boroianu nici primar nu va fi ales, şi nici majoritate de dreapta în CLM nu va exista. Cu alte, cuvinte, dacă noi PNL, n-am făcut opoziţie că ne-a plăcut cu PSD, înseamnă că nici altcineva n-a făcut. (…) Afirmaţia se comentează de la sine, astfel: până azi, noi, PNL, n-am făcut opoziţie, am coabitat cu PSD, dar gata, am avut o criză de moralitate şi conştiinţă, ne dezbrăcăm de haina veche, a blatului de 12 ani, şi îmbrăcăm haina nouă, a opoziţiei de un an”, a spus Mihai Petre, pentru „Replica”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218