REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Legea care „apără” profesorii de pumnii elevilor stârneşte hohote de râs: „Bieţii parlamentari, se cam plictisesc”

Legea care „apără” profesorii de pumnii elevilor stârneşte hohote de râs: „Bieţii parlamentari, se cam plictisesc”

Replica API 16 octombrie 2015 | 00:00 365

Iniţiativă: aleşii neamului vor statut de autoritate publică pentru dascăli

Iniţiativă: aleşii neamului vor statut de autoritate publică pentru dascăli

Cadrele didactice, statut de autoritate publică?! Profesorii sunt pe cale să obţină acelaşi statut ca poliţiştii, în faţa elevilor şi a părinţilor acestora. Mai mulţi parlamentari au depus un proiect de lege care prevede statutul de autoritate publică pentru cadrele didactice. Iniţiativa prevede ca procurorii să se sesizeze din oficiu în cazul în care un elev săvârşeşte o infracţiune împotriva unui profesor. Şcolarii ar urma să fie pedepsiţi grav dacă ameninţă sau agresează un cadru didactic ori familia acestuia.

Părerile în rândul profesorilor constănţeni, cu privire la această iniţiativă legislativă, sunt împărţite. Unii consideră benefic acest proiect, iar alţii sunt de părere că aleşii neamului... se cam plictisesc în Parlament. Reprezentanţii părinţilor, la rândul lor, spun că sistemul nu are nevoie de astfel de legi şi cer parlamentarilor să acorde o atenţie sporită asupra problemelor cu care se confruntă educaţia. La fel, şi elevii consideră că iniţiativa este o exagerare, întrucât există deja legi care pedepsesc faptele antisociale!

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Gabriela Bucoală, nu comentează iniţiativa legislativă, însă este de părere că un cadru didactic are nevoie de protecţie. Drept urmare, o prevedere legislativă în acest sens ar fi binevenită. „Nu văd de ce ar trebui să comentăm noi un proiect de lege. Tot ce pot să spun este că un cadru didactic are nevoie de protecţie, având în vedere că nu există în legislaţie prevederi care să asigure şi protecţia cadrelor didactice. De când sunt inspector general, n-au existat sesizări de acest gen dar, ca şi director, ştiu că există şi astfel de situaţii pentru care nu există prevederi legislative“, a declarat Gabriela Bucovală.

Profesorii, sau cel puţin unii dintre ei, văd cu ochi buni această iniţiativă. „Consider că orice act de violenţă trebuie sancţionat, nu numai un act de violenţă săvârşit faţă de profesor, ci şi un act de violenţă săvârşit faţă de elevi sau orice alt cetăţean al acestei ţări. Actele de violenţă trebuie respinse din viaţa noastră cotidiană. Dacă asta este tema proiectului de lege, mi se pare în regulă. Orice persoană care săvârşeşte un act de violenţă, săvârşeşte ilegalitate. Atunci, orice persoană care săvârşeşte o ilegalitate face o infracţiune.

Dacă elevii săvârşesc o infracţiune, vor suporta prevederile legii în egală măsură“, a declarat Elisabeta Ana Iuliana Linea, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga“ Constanţa. Aceasta a precizat, totodată, faptul că în liceul pe care-l conduce n-au existat astfel de situaţii ruşinoase. „La noi nu a existat o astfel de situaţie, până acum, din fericire. Nici un elev n-a agresat vreun profesor şi nici un profesor n-a agresat sau ameninţat vreun elev. La liceul nostru n-au existat astfel de conflicte“, a conchis Linea. Vasile Nicoară, directorul Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, se află în categoria acelor cadre didactice care nu „digeră“ acest proiect de lege. „Bieţii parlamentari, se cam plictisesc pe-acolo!“, spune Nicoară.

„N-are ce căuta autoritatea statului în actul de educaţie. Nu este pedagogic, nu este eficient, nu este normal. Noi avem reglementările noastre, ele nu ţin de justiţie. Justiţia e atotputernică şi acţionează fără intervenţia noastră. Pe mine încă nu m-a bătut nici un elev şi nici un profesor din colegiul nostru nu s-a confruntat cu o astfel de situaţie. Este o şcoală cu eleganţă de comportament. Cred că se plictisesc, bieţii parlamentari, pe acolo, şi îşi imaginau că sunt profesori. Dar ar trebui să-şi imagineze şi că ne dau salariile lor“, a precizat Nicoară. Iniţiativa nu a primit feedback pozitiv nici din partea reprezentanţilor părinţilor, care consideră iniţiativa legislată complet... inutilă.

„Numai de legi din acestea nu aveam nevoie, cu toate că e interesul profesorilor. Nu cred că asta va rezolva violenţa în şcoală. Procurorul, iarăşi, are destul de rezolvat. În astfel de situaţii trebuie să se implice inspectoratele şcolare, care au atribuţiuni, Poliţia, Jandarmeria. Eu consider acest proiect de lege inutil. Mai dăm o lege să mai încărcăm sistemul de educaţie. Sistemul are nevoie de altceva. Avem o lege care stipulează, printre altele, despre siguranţa elevilor şi a profesorilor în şcoală.

S-au făcut în şcoli tot felul de instrucţiuni de genul acesta“, a declarat Adrian Topor, prim vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar. Acesta a dorit să transmită un mesaj parlamentarilor care au avut această iniţiativă: „Haideţi să ne aplecăm spre rezolvarea problemelor, spre ceea ce este de rezolvat, să dăm 6 % din PIB la învăţământ, să ne aplecăm la ceea ce însemană curriculum în şcoală, la ceea ce însemană moralitat! Avem nevoie să fim consecvenţi în legile care le avem şi să le respectăm“, a conchis Topor. La rândul lor, elevii văd iniţiativa legislativă drept inutilă.

„Am discutat cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, pe marginea acestei iniţiative. Consider că iniţiativa nu îşi are rostul. Condamnăm orice acte de violenţă, însă există deja sancţiuni pentru comportamentele antisociale, sun prevăzute în Codul Penal. La fel, elevii pot fi sancţionaţi şi disciplinar în unităţile de învăţământ. Prin urmare, ridicarea cadrelor didactice la statut de autoritate publică nu are sens”, a declarat, pentru „Replica”, Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Mirela Sorina PASCAL, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614