REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Licitaţie gigantică lansată de ExxonMobil. Americanii pun la bătaie un miliard de dolari în Constanţa

Licitaţie gigantică lansată de ExxonMobil. Americanii pun la bătaie un miliard de dolari în Constanţa

Replica API 29 mai 2017 | 00:00 613

Proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Americanii de la ExxonMobil organizează una din cele mai mari licitaţii din istoria României, gigantul petrolier pregătind aproape un miliard de dolari pentru servicii de consultanţă, proiectare şi construcţii în vederea exploatării zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră. Desfăşurarea de forţe americane în Constanţa este fără precedent. Tot în această perioadă, colosul ADM va investi cel puţin 350 milioane de dolari pentru un terminal petrolier în Portul Constanţa, iar US Army a bugetat între 25 şi 100 de milioane de dolari pentru construcţii complexe de infrastructură la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas)- Sucursala Bucureşti a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) două anunţuri de intenţie cu privire la proiectul pe care îl derulează în Marea Neagră alături de OMV Petrom, pentru exploaterea uriaşului zăcământ de gaze naturale descoperit pe platforma continentală a României. Un prim anunţ se referă la achiziţia de servicii privind „consultarea pieţei pentru furnizarea de conducte termoplastice de tip ombilical şi/sau sisteme flexibile încălzite electric pentru a sprijini activitatea de fabricare în cadrul proiectului “Neptun – zona de apă adâncă”. Durata contractului va fi de 36 de luni de la data adjudecării acestuia, iar valoarea estimată este de 42.000.000 de dolari, fără TVA. Suma este impresionantă, dar reprezintă mai nimic pe lângă cel de-al doilea contract pregătit de cea mai mare companie din lume. Astfel, ExxonMobil a lansat şi o licitaţie privind „consultarea pieţei pentru a obţine informaţii de la operatorii economici de pe piaţa de proiectare, achiziţii şi construcţii pentru a sprijini dezvoltarea unei potenţiale exploatări de gaze în partea românească a Mării Negre în cadrul proiectului “Neptun – zona de apă adâncă”. Contractul este unul din cele mai mari acordate vreodată în România: 900.000.000 de dolari, fără TVA.

Parteneriat de 9 ani

Reamintim că OMV Petrom şi ExxonMobil explorează împreună încă din 2008 zonele de mare adâncime din Marea Neagră, iar în 2012 au anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze cu rezerbe cuprinse între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Companiile au investit până acum 1,5 miliarde de dolari în acest proiect, dar cheltuielile se vor dubla, ţinând cont de suma colosală pusă la bătaie de ExxonMobil pentru activităţile sale din zona Constanţei. Cu toate acestea, o decizie finală, dacă se va dovedi fezabil ca gazele să fie exploatate din punct de vedere comercial, ar putea fi luată în 2019, iar, în varianta favorabilă, gazele vor ajunge în România cel mai devreme în anul 2020.

Desant american pe toate fronturile

În paralel, americanii de la ADM vor construi un terminal petrolier în Portul Constanţa, investiţie estimată la cel puţin 350 de milioane de dolari. Proiectul se află în faza obţinerii ultimelor autorizaţii. ADM este cel mai mare producător de etanol din SUA, unul dintre cei mai mari producători de biodiesel din Europa, cel mai mare procesator de porumb, grâu şi cacao din lume şi deţine una dintre cele mai mari reţele de transport şi logistică din lume. Pentru a putea începe construcţia terminalului petrolier, ADM a trebuit să cumpere în 2015 operatorul portuar Minmetal, întrucât nu putea face rost de teren în alt fel. Iar desantul americanilor se reflectă şi pe partea militarizată. vine în completarea celei anunţate de US Army, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Aşa se face că Armata SUA a anunţat recent că are în buget între 25 şi 100 de milioane de dolari pentru construirea unui nou terminal feroviar şi multimodal, dar şi a mai multor clădiri, inclusiv spaţii de depozitare.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mihai este in prostovan .Ce carti ai citit tu,neamule? Ia priveste si spune cam ce foloase au romanii,la propriu,din faptul ca altii ne iau resursele? Dupa judecata ta,daca si asa esti in delegatie,e bine sa-ti f..a altul nevasta si sa-ti lase cinci lei pe masa,iar tu sa fii fericit ca femeia nu ramane ,,neexploatata''? Pai tehnologia romaneasca,oare cine a sabotat-o? Si rafinariile de la Ploiesti nu le-au bombardat americanii si englezii? Au ajutat la recontruire dupa razboi ,cum au facut cu altii prin planul Marshal,sau ne-au lasat rusilor? Desteptule !
0
3
Ma uit pe toate comentariile de mai jos si imi dau seama ca au comentat doar dobitoci care nu stiu sa scrie, agramati nostalgici dupa perioada comunista, care stiu doar sa isi dea cu parearea, dar habar nu au ce tehnologie trebuie sa ai sa explorezi si apoi sa exploatezi acele resurse.Apoi odata cu tehnologia vin si banii necesari pe care Romania nu ii are si daca ne uitam in trecut in istoria petrolului, cine mai citeste o carte, bineinteles, nu dobitocii care isi dau cu parerea, toate rafinariile de langa Ploiesti au fost contruite cu ajutorul americanilor sau a englezilor...etc!
4
1
Noi nu suntem in stare sa exploatam lemnul si apa si vrem sa exploatam petrolul si gazul care necesita investitii de miliarde de euro. Stiti cine exporta masa lemnoasa si stiti la cine platiti apa si curentul? Stiti ca terenurile nu mai sunt ale noastre? Dar stiti cine detine tot sistemul bancar? Pai acum v-ati gasit sa protestati?
3
2
Vorbim de parca ar mai fi a noastra. Era, dar noi am ucis ultimu patriot si am votat cu tradatori in timp ce ne bateam pe caldari si pomeni. Nu mai avem din ce sa ne trezim, pentru ca nu mai avem nicio sansa, iar daca vreti sa ma credeti, nici nu am avut vre-una! Asa ca singurul lucru care ne-a mai ramas este sa sarim la gatul primarului pentru o groapa in asfalt, doar nu la gatul americanului ca ne cucereste, ne saraceste si ne inrobeste neamurile si generatiile ce vor urma fara ca macar sa scoata sabia din teaca
2
1
saracul va deveni mai sarac, iar bogatul mai bogat. vorbiti despre niste giganti care daca vor cumpara Romania, am vandut si distrus absolut tot ce era bun sau ce mai putea fi salvat din tara asta. o sa se bucure o mana de constanteni cand ii vor angaja pe pozitii de salahori pe 1-2000 dolari si vai domne ce bne ca a venit exxon la noi ne a scos din saracie, ca off shore s a dus in cap peste tot in lume... in fine ce te mai surprinde
4
2
Pt fanii americanilor-nubse duc nicaieri daca nu au interes pentru ei.Vezi razboaiele din golf. Si despre ce prosperitate se spunea mai jos ca lasa in urma pe unde se duc...?! Sunteti copii sa credeti ca le pasa lor de altii.Ei , care sunt cel mai mare consumator de hidrocarburi din lume !
2
2
cine pure pariu ca aceasta rezerva de gaz nu ne v-a ajuta cu nimic,va lua calea pierderii binecuvantata de seftanii nostrii,la noi si arhiepiscopii sunt hoti,qatarul nu are petrol dar are gaz,este o tara bogata,intre primele cinci,rezerva gasita sigur nu-i singura dar cum spuneam noi tot saraci v-om fi
4
1
Calatoresc destul de des prin Europa si vad ce carti citesc cei din Europa de Vest. Daca citesti o carte gen Fifty Shades of Grey este egal cu zero. Cartile din librariile lor sunt reviste in comparatie cu cartile pe care le gasesti in librariile noastre. Conteaza mult si ce citesti nu numai cat citesti. Oricum cultura generala a multor romani este peste media europeana.
6
2
politrucii de 27 de ani au distrus Romania;Au furat terenurile, agricole, padurile, apele, carbunele, minereurile, banii de autostrazi, Institutul Cantacuzino,care asigura vaccinurile de calitate ,SCOALA ROMANEASCA AU DISTRUS FLOTA, au distrus turismul.,Neptunul si Mamaia si Delta sint in agonie, Deci urmasii comunistilor, au impins Romania in abis!Ma bucur ca macar o farima putem culege de la americani!!de la Dragnea, tariceanu, varanul, hrebenciuc, cosminca, mazare, constantinescu, ce v a dat?!circsi destrabalare!!
6
1
Afara din Romania cu toti rahatii din guverne care v au permis sa calcati pe aici CRIMINALILOR !
6
2
sUNTEM AMESTECATURA CEA MAI DE CACAT GENETIC DE PE CONTINENT O NATIE DE INGALATI MANELISTI HOTI SI INCULTI PE ULTIMUL LOC LA CITIT O CARTE IN EUROPA...meritam fiecare secunda de calcat pe cap de orice imperiu...inclusiv burete de pisat pt altii sa fim...cu bemweu de 20 ani si manele la maxim asta putem....
5
16
Ptr 15:40 Esti nostalgic dupa fier vechi,productivitate de calitate proasta si multa,salariu mare umflat si dupa nr de copii din familie,habar nu ai cati mineri au murit din cauza lipsei echipamentelor dinainte de revolutie,irigatii nu au fost functionale peste tot,asa ca,nostalgicule dupa vremuri mincinoase,du-te si dovedeste acum de ce esti in stare!
24
3
Pentru nu mai zici 0:56 . La revolutie aveam o flota de aproximativ 250 de nave care functionau si mergeau in toata lumea si mai aveam cateva 20-30 aproximativ platforme petroliere care functionau ele in acele din urma au ajuns la Gsp Comanescu . Ce vroiam eu sa spun ca la revolutie aveam toata infrastructura necesara sa ne exploatam bogatiile . Nu mai vb ce sistem de irigatii aveam la aceea ora . Dar cu trecerea anilor multi tineri nu stiu sau nu mai sunt informati nici nu se doreste , ca Romana nu a fost asa cum e acum gen Dorel care nu are cu ce sapa . O zi buna ca tre sa mai si muncim
5
25
pai sa recapitulam unde au fost americanii si au lasat "dezvoltare si prosperitate" in urma: panama, granada, liban, irak, afganistan. mai nou, sunt in libia. grecia - e in faliment. filipine - ii vor afara. ce cacat ziceai? ca io vad cu ochii mei, nu cu spalatura ta pe creier!
4
29
Gazul este acolo de cand lumea si noi nu am facut nimic ca sa-l descoperim, nici vorba sa-l exploatam. Nici nu putem ramane la nesfarsit in urma fata de tarile din UE, acum avem ocazia sa ne dezvoltam, pe unde au fost americanii au lasat dezvoltare si prosperitate in urma, fiti optimisti si lasati gargara.
6
3
Proiect pentru definitivarea colonizarii..
6
3
Ptr 07:33 taci si inghite,javra tinuta de urechi!
35
4
Cum Romania nu mai este ce era,adica o forta reala in domeniul extractiei de petrol,furnizor de echipamente si consultanta,pentru ca asa au dorit niscaiva tradatori de tara,de ce sa nu se imbogateasca altii? Si de ce sa ne laudam cu dezvoltarea altora datorita resurselor noastre? Pai asta este daca ne place si ne complacem sa fim slugoi. Slugoi mandri,ca uite ce resurse bune le dam altora si ce frumos ne zambesc ei,ce lozinci misto' inghitim noi......La pompa,platim ca si ei,bogatii,ca doar suntem in UE la plata,nu si la castig,dar sa fie bere si manele,nu-i asa?
9
1
Capitalismul intra in ultima lui faza aceea cand acapareaza tot: resurse, bani, putere si inclusiv vietile oamenilor. Este pentru prima oara cand animalele si oamenii planetei sunt dirijati si folositi deopotriva de gigantii economici. Asa arata zorii imperialismului si al capitalismului dezvoltat, din pacate prea putin pentru oameni.
10
2
Nu se spune nimic despre ce cistiga Romania. Din 90, s-a vindut tot : petrol, paduri, aur, gaze naturale, etc. Si ce am realizat: romanii o duc din ce in ce mai rau. Nu conteaza cine cumpara, ci cum se vinde, si in folosul cui.
22
1
nu l atribue hotului de comanescu care nu plateste angajatii de ani de zile si nu e la zdup ca toate contractele lui sunt offshore ,,,
9
1
Problema e ca noi nu castigam nimic. Imperiul colecteaza orice resursa naturala.
23
3
tu sugi pula inainte sa vorbesti?
12
40
parca si curvele de lux sunt mai destepte decat noi.cum e oare posibil sa dam degeaba un bun care este al nostru de drept? trebuie sa fugi din tara asta de lehamite,rusine liderilor
21
4
Bai 00:17,uita-te la filme americane ptr ca sa intelegi si tu ceva!Las-o cu exploatarea bogatiilor cand noi n-avem nici tarnacop de sapat santuri si dorel e nevoit sa sparga conducte subterane cu excavator din import
52
21
Pentru ca noi romanii nu am fost in stare sa ne exploatam bogatiile patriei . Asa le exploateaza altii iar noi ramanem cu firimiturile . Iar noua celor de rand ni se livreaza titluri mari in ziare vai doamne ce mai investesc americanii la noi . Dar cat castiga dupa resursele noastre ?
33
43

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920