REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Mădălin Voicu, deputat de Constanţa cu banii daţi de Guvern pentru ţigani. Cine erau contracandidaţii şi ce s-a ales de ei

Mădălin Voicu, deputat de Constanţa cu banii daţi de Guvern pentru ţigani. Cine erau contracandidaţii şi ce s-a ales de ei

Replica API 9 martie 2016 | 00:21 545

Candidat la invitaţia lui Mazăre şi Constantinescu

Candidat la invitaţia lui Mazăre şi Constantinescu

Mădălin Voicu

Mădălin Voicu a devenit deputat PSD de Constanţa cu banii alocaţi de Guvern în 2012 pentru diverse programe destinate ţiganilor, se arată într-un memoriu depus de Nicolae Păun la DNA. Deputatul Nicolae Păun, arestat pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani prin derularea a două proiecte cu finanţare europeană, a explicat procurorilor că banii de la buget oferiţi Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa au fost distribuiţi în special în judeţele Constanţa şi Gorj, unde au fost organizate acţiuni ce au avut drept scop câştigarea încrederii electoratului pentru ca Victor Ponta şi Mădălin Voicu să câştige alegerile parlamentare, a scris Adevărul, citând surse judiciare. Culmea, în noiembrie 2012, Partida Romilor încheia un protocol de colaborare cu PSD Constanţa, pentru susţinerea candidaturii lui Mădălin Voicu la Camera Deputaţilor, în Colegiul 10. Pe atunci deputat de Giurgiu, Voicu spunea că a decis să candideze în Constanţa la invitaţia bunilor săi prieteni Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Este greu de crezut că USL (PSD+PNL) n-ar fi câştigat alegerile din Colegiul 10 şi fără banii deturnaţi de la Partida Romilor. Dovadă fără echivoc în acest sens este chiar faptul că Mădălin Voicu a luat 57,71% (16.258 de voturi) în ceea ce se presupunea a fi colegiul cu populaţia cea mai educată din judeţ, întrucât acoperă exclusiv municipiul Constanţa. Acelaşi Mădălin Voicu ce spunea despre cei care s-au bulucit să-l voteze şi şefii de la judeţ care l-au invitat să candideze: „Românii sunt laşi şi trădători. Ţiganul fură o ladă de roşii, românul fură un judeţ”. Ce-i drept, Mădălin Voicu nu a făcut discriminări şi avea o părere la fel de bună şi despre locul pentru care candida şi-i plătea leafa de zi cu zi: „Parlamentul nu e o scenă, e o mizerie! Acolo sunt o grămadă de gherțoi. Sunt şi mulţi ţigani… Chiar de-i știu sau îi miros, nu pot să merg și să le spun: Ce faci, bă, țigane? La ce instrument a cântat tac’tu?”. Până la urmă, însă, se prea poate ca tocmai exprimarea elevată, sensibilă, ca de la suflet la suflet, să-i fi cucerit pe extrem de pretenţioşii alegători constănţeni. Nu de alta dar, la mitingul electoral al USL, de pe 23 noiembrie 2012, din Piaţa Far, atotputernicul Radu Mazăre de atunci le spunea constănţenilor: „Vreau să vă mulţumesc că de 12 ani ne întâlnim aici, de 12 ani de zile vorbim, vă promit, mai dansăm, ultima oară băgam nişte bani la ţâţele dansatoarelor de la Clejani, vă aduceţi aminte, că mă bălăcăreau ăia pe la televizoare pe la Bucureşti. Însă m-am străduit ca tot ce vă promit să încerc să mă ţin de cuvânt pentru că eu nu cred că politicienii trebuie să fie băţoşi, gomoşi, numai la cravată, să pozeze în familişti şi altfel să umble cu amante. Ia uite la Mădălin Voicu, ce ziceai, mă, pe scenă, ia vino încoace, cică şi eu am fost harnic, am un copil de două luni şi mai am cinci acasă. Am venit aici ca să vă spun un singur lucru, că promisiuni, palavre, hai că ne cunoaşteam foarte bine şi cu ăştia mici care luaţi cadouri şi cu ăia mai mari care luaţi pachete, ne cunoaştem de 12 ani. Am venit să vă spun aşa: ca să pot să vă fac tot ce am promis, am nevoie să avem guvernul nostru, am nevoie să mă ajutaţi pe 9 decembrie să punem ştampila pe ce trebuie, să votaţi USL, că de restul mă ocup eu, aşa cum sunt eu mai golan, mai bagabont, mai nu ştiu ce, dar îmi fac treaba. Aşa că pe 9 mergeţi, puneţi ştampila pe USL şi gândiţi-vă aşa, bă, ne-a rugat primarul ăla al nostru diliu ca să-l ajutăm”.

Cine a mai candidat în Colegiul 10, dar n-a avut noroc

Mădălin Voicu a devenit deputat PSD de Constanţa cu 57,71 % într-un colegiu în care şi-a demolat, pur şi simplu, adversarii. Nu că i-ar fi fost prea greu, date fiind notorietatea şi calitatea majorităţii contracandidaţilor. Al doilea clasat, cu 21,79% ( 6.139 voturi), a fost Florin Gheorghe, care a ajuns şi el deputat din partea PDL, în prezent reprezentând UNPR. Pe locul 3 s-a clasat Nicoleta Ploscaru, candidata PPDD obţinând 12,27% (3.458 voturi), restul competitorilor obţinând rezultate subunitare: Viorel Ion (PER- 572 voturi), Ion Cârnu (PRM) - 409 voturi; Ion Gabriel Petcu (PPPS) - 102 voturi; Para Lorant (UDMR)- 88 de voturi. Dintre cei amintiţi, doar Florin Gheorghe poate spune c-a avut noroc în viaţă, actualul deputat UNPR rămânând o figură activă în politica din Constanţa. De restul nu se mai ştie mai nimic, chiar dacă sunt, în acest moment, probabil foarte frustaţi să audă cum au pierdut ei alegerile din cauza trişorului Mădălin Voicu. Astfel, udemeristul Para Lorant, care era în anul candidaturii secretar general adjunct în Ministerul Mediului, apărea în 2014 director în cadrul Ministerului Dezvoltării. La rândul său, candidatul peremist Ion Cârnu, cunoscut inventator şi poreclit omul-orchestră, a mai intrat în atenţia publică după participarea fără succes la ediţia din 2014 a show-ului „Românii au Talent”, dar şi după ameninţarea, din acelaşi an, de a-şi da foc în faţa TVR. În fine, afacerista Cătălina Ploscaru a părăsit politica după eşecul candidaturii din partea PPDD. În septembrie 2015, Ploscaru a fost reţinută pentru 24 de ore pentru furt calificat şi tulburare de posesie, ulterior luându-se decizia cercetării sale sub control judiciar.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614