REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Made in Cogeleac: primăria plăteşte daune unui afacerist pentru o clădire ridicată ilegal de acesta, după ce au pierdut intenţionat procesul

Made in Cogeleac: primăria plăteşte daune unui afacerist pentru o clădire ridicată ilegal de acesta, după ce au pierdut intenţionat procesul

Replica API 18 februarie 2015 | 00:39 552

Încă o ispravă a fostului edil Cati Hristu

Încă o ispravă a fostului edil Cati Hristu

Cati Hristu

La Cogealac, oricine ridică o clădire fără nici un fel de autorizaţie, eventual în mijlocul drumului sau în curtea primăriei, nu numai că nu este pedepsit, dar mai şi primeşte bani din partea administraţiei locale. Pare absurd, dar s-a întâmplat în mandatul fostului primar Cati Hristu, care a renunţat la judecată, ca să fie absolut sigur că instituţia va oferă daune unui contravenient, căreia tot primăria îi demolase un imobil construit complet ilegal. Comuna Cogealac va plăti astfel aproape 200.000 de lei afaceristului Constantin Căpăţână, întrucât nu mai există nici o cale de atac, iar primăria nu-şi va recupera banii decât dacă aleşii locali vor aproba o acţiune în răspundere împotriva celor responsabili de această escrocherie. Situaţia a fost descoperită în urma unei inspecţii efectuate în decembrie 2014 de către ANAF la Primăria Cogealac.

Totul a pornit în 2007, când primarul de atunci a construit o clădire lângă şcoala din comună, fără nici un fel de autorizaţie. După un timp, imobilul este cumpărat cu 40.000 de lei de către afaceristul local Constantin Căpăţână, prin intermediul firmei Plus Angelli SRL, care voia să deschidă aici un magazin alimentar. Ulterior, avea să se constate că nimeni nu ştia nici măcar al cui ar fi terenul, oficialii primăriei spunând c-ar fi domeniu public, în timp ce Parohia Cogealac avea să descopere că de fapt e proprietatea sa, motiv pentru care se bagă şi ea în scandal, pentru a primi bani, în urma demolării aşa zis abuzive. Demolare care avea să intervină în septembrie 2009, la ordinul viceprimarului de atunci, Mihai Dore, iar de aici s-ar putea spune că lucrurile revin la normal, întrucât a fost corectată o ilegalitate. De fapt, absurdul de abia acum avea să înceapă. În aceeaşi lună, afaceristul Căpăţână dă în judecată primăria pentru că i-a demolat clădirea ridicată ilegal, iar Judecătoria Constanţa îi dă dreptate. Inspectorii ANAF aveau să descopere şi de ce: primarul de atunci, Cati Hristu, nu a catadicsit să formuleze vreo întâmpinare la plângerea depusă de Căpăţână, altfel spus a pierdut prin neprezentare. Cu decizia favorabilă a judecătoriei la mână, în ianuarie 2010, Parohia Cogealac şi firma Plus Angelli dau din nou în judecată Primăria Cogealac şi cer prejudicii de 150.000 lei pentru clădire, reamintim, construită ilegal. Ulterior, parohia renunţă la calitatea sa procesuală şi cedează toate drepturile litigioase către Căpăţână, în martie 2010.

Primarul angajează avocat, dar face cerere de renunţare la judecată cu două zile înainte de termen

Pentru păstrarea aparenţelor că i-ar păsa şi acţionează în interesul comunei, primarul Cati Hristu îl angajează, chipurile, pe avocatul Marius Gherlan, pentru a apăra instituţia în procesul cu afaceristul Căpăţână. De ochii lumii, însă, inspectorii ANAF urmând să descopere că nu există în realitate un contract de asistenţă juridică între avocat şi primărie, aşa cum se arăta într-o împuternicire avocaţială depusă la dosar în iunie 2010, iar decizia magistraţilor avea să confirme şi calitatea actului de asistenţă juridică prestat. Astfel, pe 30.11.2011, Judecătoria Constanţa emite sentinţa cu numărul 21567, prin care admite acţiunea reclamantei Plus Angelli SRL şi obligă Primăria Cogealac la plata sumei de 165.505 lei cu titlu de despăgubiri (reamintim, pentru o clădire construită ilegal) şi 5.726,1 lei cheltuieli de judecată, sentinţă înregistrată la primărie pe 12.03.2012. În aceeaşi lună, Primăria Cogealac face, chipurile, recurs, prin intermediul altui avocat, Cristian Diaconu, iar Tribunalul Constanţa stabileşte primul termen de judecată pe 09.05.2012. ANAF avea să descopere însă o decizie scandaloasă luată de fostul primar Cati Hristu: pe 07.05.2012, deci cu doar două zile înainte de termen, Primăria Cogealac depune la tribunal cerere de renunţare la judecată. „În nota explicativă dată de dl. Cati Hristu referitor la adresa transmisă Tribunalului Constanţa, la data de 07.05.2012, prin care se renunţă la judecarea apelului, acesta îşi explică decizia privind întocmirea şi depunerea acestei adrese, ca urmare a discuţiilor avute cu avocaţii instituţiei şi a considerentului că valoarea prejudiciului stabilit de instanţă ar putea fi mai mic decât plata cu onorariile avocaţilor în cazul continuării procesului civil cu SC Plus Angelli SRL”, se arată în procesul verbal de inspecţie al ANAF, întocmit pe 19.12.2014 şi aflat în posesia „Replica”.

În iunie 2013, Primăria Cogealac începe să fie executată silit pentru aproape 200.000 lei, în contul unei clădiri construite ilegal în valoare de 40.000 lei

În aceste condiţii, la termenul de pe 09.05.2012, Tribunalul Constanţa ia act de renunţarea la judecată a Primăriei Cogealac, cu recurs în 15 zile, decizia civilă fiind înregistrată la primărie pe 30.05.2012. Evident, primarul Cati Hristu nu face recurs în cele 15 zile, astfel încât sentinţa devine definitivă şi irevocabilă. Explicaţia fostului primar? „Chestionat referitor la acest aspect, în nota explicativă dl. Cati Hristu a declarat că nu îşi mai aduce aminte ce s-a întâmplat şi că în acea perioadă se afla în campanie electorală”. Adică şi-a adus aminte de discuţiile cu avocaţii şi renunţarea la judecată pentru că ar fi devenit cheltuielile mai mari decât daunele cerute, dar nu-şi mai aduce aminte de o decizie finală a instanţei, survenită în interval de câteva zile. Convenabil, nu? În consecinţă logică, Plus Angelli SRL a solicitat Judecătoriei Constanţa investirea cu formulă executorie a sentinţei civile sus menţionate a tribunalului, rămasă definitivă, iar instanţa admite cererea prin încheierea de pe 05.07.2012, irevocabilă. Pe 09.08.2012, Judecătoria Constanţa admite cererea executorilor judecătoreşti Stoica Constantin Adrian şi Stoica Constantin Gabriela Simona şi încuviinţează începerea executării silite a Primăriei Cogealac, fără cale de atac. Pe 13.06.2013, executorii aduc la cunoştinţă primăriei şi primarului că s-a procedat la înfiinţarea popririi asupra conturilor deschise la Trezoreria Năvodari până la concurenţa creanţei în valoare de 196.921,25 lei. Până la data încheierii procesului verbal de către ANAF, comuna Cogealac plătise către executorii judecătoreşti suma de 39.000 lei. Coincidenţă sau nu, cam aceasta este suma cu care respectiva clădire a fost cumpărată de afaceristul Căpăţână, cu ani înainte de a fi demolată. Rentabilă afacere, nu?

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614