REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Managerul unui spital, un fost şef CAS şi un consilier la Curtea de Conturi, acuzaţi de furtul a milioane de euro

Managerul unui spital, un fost şef CAS şi un consilier la Curtea de Conturi, acuzaţi de furtul a milioane de euro

Replica API 21 februarie 2014 | 00:00 2867

Jaf ca la balamuc, sesizat DIICOT. În facturi, s-a cumpărat borş cu 31 lei litrul - VEZI DOCUMENTE

Jaf ca la balamuc, sesizat DIICOT. În facturi, s-a cumpărat borş cu 31 lei litrul - VEZI DOCUMENTE

Într-un sistem medical cangrenat de corupţie şi incompetenţă, un spital din Bucureşti a ridicat ştacheta jafului organizat la niveluri nemaiîntâlnite până acum. Potrivit unei sesizări intrate în posesia "Replica", conducerea Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia (mai cunoscut sub titulatura de Spitalul 9) a furat sume de ordinul milioanelor de euro din fondurile publice ale sănătăţii, în intervalul 2010-2013, beneficiind de complicitatea unui fost şef al Casei de Asigurări Bucureşti şi a unui consilier din Curtea de Conturi a României. Sesizarea a fost făcută de către o fostă angajată a spitalului şi înregistrată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 02.04.2013, în atenţia DIICOT. Documentului îi sunt ataşate câteva zeci de facturi parafate şi semnate de managerul spitalului, Monica Claudia Boer, una din figurile contestate ale sistemului sanitar. Proporţiile jafului dezvăluit de fosta angajată sunt incredibile, iar facturi prin care s-au plătit 75 de lei pentru un litru de dezinfectant sau 31 de lei pentru un litru de borş nu fac decât să confirme sesizările.

În sesizarea către DIICOT, managerul Monica Claudia Boer este acuzat că face parte dintr-un grup infracţional format din mai multe persoane care se ocupă cu sustragerea fondurilor publice de sănătate. Potrivit fostei angajate, "persoanele care fac parte din acest grup infracţional sunt Boer Monica Claudia- manager Sp. Obregia, Ştefan Bogdan- soţul d-nei Boer Monica, fost preşedinte al Casei de Asigurări a Mun. Bucureşti, Robert Şerban- administrator împreună cu soţia lui la Gral Medical, Păltineanu Bogdan- manager Institutul Ana Aslan Bucureşti, coleg de facultate cu d-na Boer Monica, Stoinea Cristian- consilier Curtea de Conturi, prieten cu Ştefan Bogdan. Deturnarea fondurilor din asigurările de sănătate se face prin societăţi comerciale agreate. Ulterior, se trimite un control al Curţii de Conturi aranjat de către consilierul Curţii de Conturi a României, Stoinea Cristian, pentru acoperirea legală a acestora". Conform documentului citat, Bogdan Ştefan, în perioada cât a fost preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, a suplimentat lunar bugetul Spitalului 9, la care manager este soţia lui, Monica Claudia Boer, cu suma de 2.200.000 lei, rezultând anual o creştere a bugetului cu 26.400.000 lei, bani care scurgeau prin societăţile comerciale agreate, fiind trecuţi în documente ca acordaţi pentru asistenţă medicală. De asemenea, "Robert Şerban face parte din acest grup infracţional, fiind acţionar şi administrator la SC Gral Medical, societate aflată în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti şi care a acordat servicii medicale pacienţilor decedaţi sau prin trimiterea de bilete fictive acordate de medicii de familie sau specialişti, pentru analize care nu s-au efectuat niciodată", se mai arată în sesizarea către DIICOT. Printre cele mai grave acuzaţii sunt cele aduse lui Cristian Stoinea, consilier la Curtea de Conturi a României, prieten bun a lui Ştefan Bogdan, care, contra unor sume de bani, aranja să trimită la Spitalul 9 consilieri de conturi care să nu verifice realitatea lucrurilor cu privire la activitatea financiar contabilă şi procedurile de achiziţii, ci să acopere prin încheierea de rapoarte de control cum că activitatea managerială s-a efectuat cu respectarea prevederilor legale.

Sute de contracte atribuite direct pentru materiale şi servicii fantomă

Exemplificările din sesizare, însoţite de facturi, sunt flagrante. Astfel, firma BI Euromconstruct SRL, cu un sediu fictiv în Bucureşti, a primit în 2010 un număr de 106 contracte de achiziţie directă, în 2011 alte 112 contracte, iar în 2012 încă 104, în valoare de 15.000 de euro fiecare, pentru materiale de construcţii şi reparaţii curente, dar care nu au fost livrate şi nu au fost executate niciodată. Un calcul simplu arată un prejudiciu anual de peste 1,5 milioane de euro, numai în cazul acestei firme, girat de managerul Monica Claudia Boer. Într-un alt caz, Servicii Salubritate Bucureşti SA, care se ocupă cu ridicarea şi transportul deşeurilor medicale de la Spitalul 9, nu a putut justifica în anul 2012 cantitatea de 400 de tone de deşeuri, ridicate pe hârtie, dar care nu au fost arse niciodată, cu un prejudiciu de 400.000 de euro. În afara celor expuse în sesizare, parcurgerea facturilor ataşate şi trimise către DIICOT ne-au relevat furăciuni de-a dreptul golăneşti. Astfel, pe 01.02.2013, conducerea Spitalului 9 a eliberat către firma Denimed Consulting SRL o factură de 27.900 lei, pentru achiziţia de dezinfectant pentru suprafeţe, în care apare cantitatea de 300 de litri de produs, la preţul de 75 de lei litrul. Într-o altă factură, emisă de Spitalul Obregia pe 13.02.2013, se arată că s-au plătit firmei Taube Impex SRL 1199,33 lei pentru 31 litri de borş, cu un preţ unitar de 31,2 lei litrul, adică de cel puţin 30 de ori mai mult decât preţul pieţei.

Medic ORL-ist, demis pentru incompetenţă de la Spitalul Sf. Pantelimon, pus şef la Spitalul 9 de fostul ministru Videanu

Monica Claudia Boer nu s-a bucurat niciodată de o imagine prea bună printre colegii ei. De profesie medic ORL-ist, Boer a fost demisă, la un moment dat, de la conducerea Spitalului Sf. Pantelimon din motive de proastă gestionare, altfel spus, pentru incompetenţă. O scurtă perioadă de timp, medicul a fost director general adjunct la Tipografia Coresi pentru ca, pe 23 decembrie 2009, ministrul interimar al Sănătăţii de atunci, Adriean Videanu, s-o numească, în ultima sa zi de mandat, manager la Spitalul Obregia, cel mai mare spital de psihiatrie din România. De la numirea sa în funcţie, scandalurile au curg gârlă: de la zeci de doctori ai spitalului care au cerut oficial demiterea managerului Boer, până la episoade penibile, în care aceasta a ajuns să meargă prin unitate cu bodyguardul după ea, nemulţumirile au fost făcute publice cu duiumul, fără ca Monica Caludia Boer să fi avut vreodată ceva de suferit. Mai mult, ca răsplată pentru haosul de care este acuzată că l-a creat în spital şi, după cum arătam mai sus, pentru delapidarea a milioane de euro din bani publici, Boer este cel mai bine plătit manager de spital din România, cu un salariu lunar net de peste 10.000 lei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614