REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Manglele cu eoliene lasă Cogealacul în bătaia vântului

Manglele cu eoliene lasă Cogealacul în bătaia vântului

Replica API 30 iulie 2014 | 00:00 469

Primarul arestat pentru că se bătea cu bodyguarzii, împuternicit să negocieze cu CEZ! - vezi document

Primarul arestat pentru că se bătea cu bodyguarzii, împuternicit să negocieze cu CEZ! - vezi document

Prăpăd după schimbarea viceprimarului comunei Cogealac! Social-democrata Ştefania Costoiu ameninţă că va face o serie de dezvăluiri despre actualul primar PNL Gheorghe Alexa, după ce a fost înlocuită din funcţie. Într-o epistolă pe care o va transmite conducerii PSD, premierului Victor Ponta, vicepremierului Liviu Dragnea şi aşa mai departe, Ştefania Costoiu descrie mai multe posibile ilegalităţi comise de actuala administraţie locală.

Alţi consilieri, care nu au dorit să le fie făcute publice numele, au precizat că Ştefania Costoiu are dreptate şi că actualului primar "i-au luat minţile eolienele, întocmai cum a păţit fostul primar, Cati Hristu". "Alexa a făcut echipă acum cu Cati Hristu (consilier în prezent), l-a împuternicit să negocieze cu diverse firme, să le aducă la cunoştinţă că trebuie să îşi demoleze eolienele pentru că nu au autorizaţii valabile sau că au datorii la bugetul local, se numără şi CEZ", au spus consilierii. Situaţia este de un absurd cum numai la Cogealac se putea întâmpla: reamintim că, în mandatul de primar, Cati Hristu făcea o adevărată revoluţie în comună. A strâns mai mulţi locuitori din Cogealac şi a "descins" pe terenul destinat parcului de eoliene CEZ, luându-se la bătaie cu bodyguarzii. Din acest motiv, Cati Hristu a fost arestat, condamnat, iar ulterior achitat.

Pentru cei care au uitat, reamintim că procurorii constatau, referitor la scandalul şi bătaia de la Cogealac următoarele: "La iniţiativa fostului primar (Cati Hristu), începând cu săptămâna 19-25 iulie 2010, împreună, au constituit o asociere cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca, prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale, să îi determine pe angajaţii firmei CEZ Romania SRL şi partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac". Oamenii legii mai concluzionau, la acea vreme, că, urmare a acţiunilor întreprinse de Cati Hristu, o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreată de Consiliul Local şi de primar, ar fi trebuit să instaleze parcul eolian energetic.

Până la urmă, Cati Hristu a scăpat de condamnare, ba mai mult, în prezent, din ipostaza de consilier, a ajuns să fie împuternicit de primar să "negocieze şi să tranzacţioneze cu SC Tomis Team SRL, SC Ovidiu Development SRL, SC Viarom SRL, SC CEZ Romania SRL, SC Eolica Dobrogea, Transelectrica, A.N.R.E şi Consiliul Judeţean Constanţa orice problemă legată de amplasarea şi funcţionarea grupurilor energetice eoliene şi staţiile de transformare amplasate pe teritoriul administrative al comunei". Informaţia a fost confirmată de consilierul PSD Petrică Miu, care a adăugat că există şi alte probleme "în ograda" administraţiei locale, cum ar fi lucrarea pentru reţeaua de apă şi canalizare pentru Cogealac şi satul Tariverde. "În 2009, s-a încheiat un contract pentru această lucrare de apă şi canalizare, a fost făcut un îmrpumut de 1 milion de dolari, bani care au fost plătiţi executantului, adică firma Alex Building, iar în 2012 s-a făcut recepţia lucrării. Însă lucrarea nu este gata", se arată într-o sesizare semnată de fostul viceprimar Ştefania Costoiu. Sesizarea este susţinută şi de Petrică Miu, care se întreabă, evident retoric: "Dacă a fost semnată recepţia, dar lucrarea nu este gata, cine va plăti acest prejudiciu? Cel care a semnat sau vom scoate bani tot de la bugetul local?".

Vom reveni cu detalii.

Alexandra ANTON

Ar putea să vă intereseze şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614