REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Mara, căţeluşa salvatoare de la ISU Dobrogea a părăsit sistemul: nu asculta comenzile!

Mara, căţeluşa salvatoare de la ISU Dobrogea a părăsit sistemul: nu asculta comenzile!

Replica API 4 iunie 2015 | 23:53 235

Căutarea şi salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături

Căutarea şi salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături

Echipa de căutare - salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa a pierdut un membru. Este vorba despre Mara, un câine din rasa ciobănesc german, care avea misiunea de a-i ajuta pe pompierii constănţeni la căutarea şi salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături. Din păcate, căţeluşa nu a mai îndeplinit criteriile necesare în sensul că nu asculta comenzile, motiv pentru care a fost scoasă la vânzare.

Astfel, pe 7 aprilie anul curent, ISU Dobrogea a organizat o licitaţie publică deschisă cu strigare, în vederea valorificării câinelui de serviciu. Însă, nu au existat persoane care să se arate interesate de ofertă, preţul de pornire al patrupedului fiind de 5.7910, 40 de lei. A urmat şi a doua etapă, pe 24 aprilie, preţul fiind unul mai scăzut, dar tot nu s-au ivit doritori. A treia etapă a fost programată pe 30 aprilie, rezultatul fiind acelaşi. În cele din urmă, Mara a fost luată, în mod gratuit, de către cel care a avut grijă de ea, fiind vorba despre un angajat al ISU Dobrogea. Menţionăm că Mara a ajuns la Constanţa în februarie 2013, ea fiind născută pe 4 aprilie 2012, prin intermediul unui program naţional de la Centrul Chinologic Sibiu. După perioada de acomodare, petrecută împreună cu instructorul ei, Mara a intrat în perioada de predresaj şi a fost antrenată zilnic, a învăţat elemente de disciplină şi principalele comenzi, dezvoltându-şi astfel ataşamentul faţă de instructorul său şi anumite deprinderi esenţiale pentru viitoarele misiuni. Începând cu luna septembrie 2014, cei doi au urmat un curs de patru luni, pentru specializare, la Centrul Chinologic din Sibiu, în vederea deprinderii aptitudinilor necesare viitoarelor misiuni. După absolvirea cursului la Sibiu, Mara a fost testată şi se pare că nu a îndeplinit condiţiile, în sensul că nu asculta toate comenzile, motiv pentru care a fost necesară disponibilizarea ei. În momentul de faţă, ISU Dobrogea nu mai deţine câini specializaţi în căutarea şi salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218