REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Medicii şi pompierii au văzut INFERNUL: oameni târându-se, cu carnea curgând de pe ei. Incendiul de la Club Colectiv a ucis zeci de oameni

Medicii şi pompierii au văzut INFERNUL: oameni târându-se, cu carnea curgând de pe ei. Incendiul de la Club Colectiv a ucis zeci de oameni

Replica API 2 noiembrie 2015 | 10:49 361

O studentă din Constanţa, între victime: este internată în Terapie Intensivă

O studentă din Constanţa, între victime: este internată în Terapie Intensivă

Nenorocire de proporţii în Capitală: zeci de oameni au murit şi alţi zeci sunt în stare critică, după ce un incendiu a făcut scrum, în noaptea de vineri spre sîmbătă, Clubul Colectiv din Sectorul 4. În timp ce autorităţile se aşteaptă ca numărul morţilor să crească, mulţi dintre răniţi fiind internaţi în stare mult prea gravă pentru a se spera la o minune, tragedia readuce în atenţie incendiul din Constanţa, de la Restaurant Beirut, unde două dansatoare şi o cântăreaţă au ars de vii. Se pune, din nou, întrebarea: cum funcţionează astfel de localuri, cine şi cum le autorizează, dacă patronii obţin autorizaţii pentru evenimente? Urmare a tragediei, au fost declarate 3 zile de doliu naţional! În plus, se anunţă controale în toate cluburile din ţară.

Cei 30 de morţi în urma incendiului de la Colectiv au lăsat în urmă familii pentru care cuvântul „durere” este prea mic pentru a descrie drama prin care trec, prieteni îndureraţi şi multă revoltă. Din fericire, Ioana Ruxandra Grigore, de 25 de ani, din Constanţa, s-a numărat printre supravieţuitori. Ea a fost internată în Secţia de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” din Bucureşti, cu arsuri pe 8 la sută din suprafaţa corpului. Cadrele medicale spun că tânăra a suferit arsuri la faţă şi mâini.

„Nu a fost operată până la această oră. Au intrat în sala de operaţie cazurile grave. Tânăra din Constanţa a suferit arsuri pe 8 la sută din suprafaţa corpului”, au declarat reprezentanţii unităţii de tratament în cursul zilei de sâmbătă. Duminică, tânăra din Constanţa a fost transferată în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI). Cadrele medicale au precizat că s-a luat această hotărâre din cauza unor probleme respiratorii.

De precizat faptul că familia fetei se află alături de ea. Ioana Ruxandra Grigore a absolvit, în anul 2009, Liceul Teoretic „Decebal“ din Constanţa, profilul Mate-Info, şi a luat Bacalaureatul cu media 09.30. Ea este studentă anul II în cadrul Facultăţii de Biologie din Bucureşti.

„Să condamne la pedeapsa capitală prin ardere a celor vinovaţi!“

Comentariile românilor pe pagina de Facebook a clubului Colectiv nu încetează să se oprească. Evident, nu sunt cuvinte de laudă la adresa patronilor. Din contră. Oamenii cer ca vinovaţii pentru această catastrofă să fie arşi. Andru Alex spune:

„Rog preşedintele şi premierul să dea ordonanţă de urgenţă, să condamne la pedeapsa capitală prin ardere a celor vinovaţi!“. George Năstase a comentat: „Cea mai mare vina este a patronilor, adică şi a lui Anastasescu. Şi-a bătut joc de oameni sfidând toate regulile de securitate.

Un astfel de om nu merită să fie liber în societate!“. „Sper să plătiţi! Nenorociţilor!“, „Toată lumea comentează de pârnaie , dar chiar nimeni nu e interesat de omul care a avut ideea “genială” de a aprinde artificiile înăuntru? Chiar daca pereţii erau rezistenţi, nu vad ce idiot ar face aşa ceva într-un spaţiu închis plin cu oameni“, au fost doar câteva dintre mesajele de revoltă adresate patronilor. Dincolo de revolta oamenilor, de după tragedie, cele mai impresionante mărturii vin din partea celor chemaţi să salveze ce se mai putea salva din tot infernul declanşat în noaptea de vineri. O mărturie teribilă vine de la Violeta Maria Naca - asistentă pe salvare:

„Ne-am dus senini. Credeam că e un incendiu banal iniţial, continuă, am fost al doilea echipaj la faţa locului. Apoi au venit pompierii agitaţi. Primele două victime. Totul era ca un coşmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfiguraţi. Urlau mulţi. Eram două salvări. Una dintre victime, era o tânără, rănită grav. Ţipa la mine să venim mulţi. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arşi, călcaţi în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arşi. Plângeam. Săreau arşi pe mine, urlau.

Voiau să intre mulţi în ambulanţe. Şi nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum. Abia atunci s-a dezlănţuit coşmarul. Au venit alţi patru grav răniţi. Izbeau în mine. În salvare. Le curgea pielea, carnea. Acum plâng. Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanţe, că e haos. Să vină poliţia. Rupeau jacheta de pe mine. Apoi, a venit un pompier, avea o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, mă implora cu lacrimi de erou:

Ia-o mai repede din braţele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am şi eu o fată acasă!. Mi s-a făcut rău. Veneau mulţi, mulţi de tot. Erau îndesaţi în salvări. Civilii urlau, tinerii răniţi trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Implorau să fie ajutaţi, să fie salvaţi. Se aruncau în faţa ambulanţelor. Dădeau cu pumnii în ambulanţe. Am urme de piele arsă, pe mine, pe echipament. Pompierul şef plângea în hohote. Era în şoc. Ţipa: De ce, Doamne?”.

Raed Arafat: Este posibil să mai avem încă vreo 20 de decese în următoarea perioadă

Numărul deceselor în rândul răniţilor grav în incendiul de la clubul Colectiv s-ar putea dubla, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, menţionând că aceasta este concluzia unui grup de lucru pe care l-a convocat la Guvern. Ponta a discutat duminică la Guvern cu vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Duşă, ministrul Sănătăţii, Nicu Bănicioiu, secretarul de stat Raed Arafat, directorul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu şi şeful Clinicii de Chirugie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr.

„În urma discuţiilor a reieşit că numărul deceselor este posibil să crească, chiar să se dubleze”, a precizat premierul. La rândul său secretarul de stat Raed Arafat a spus: „Riscăm să mai avem încă decese, şi chiar un număr semnificativ din cei internaţi, având în vedere că un număr este încă critic. Sunt 90 în stare gravă şi critică. Sunt unii foarte grav şi unii grav. Asta nu înseamnă că ne aşteptăm să avem, Doamne fereşte, 90 de decese. Din aceste cazuri, statistic vorbind, un procent poate să fie cu riscul de a sucomba în timpul tratamentului”, a afirmat secretarul de stat.

Tragedia din Bucureşti a pus pe jar autorităţile din România. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanţa a trimis în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 03.00, produse sanguine pentru cei peste 100 de răniţi internaţi în spitalele din Capitală. „Am luat legătura cu reprezentanţii Centrului de Transfuzii din Bucureşti. Am venit la centru şi cu sprijinul Serviciului de Ambulanţă Constanţa, care ne ajută de fiecare dată, maşina a plecat spre Bucureşti cu produsele sanguine pe care noi am putut să le punem la dispoziţie”, a declarat, pentru „Replica”, dr. Alina Mirella Dobrotă, directorul Centrului Regional de Transfuzii Constanţa.

Este vorba de 24 de pungi de plasmă şi alte 22 de pungi de concentrat eritrocitar. „Ceea ce reprezintă toată colecta unei zile. Săptămâna trecută colecta a fost destul de slabă, la nivel mediu, dar era important ca Bucureştiul să aibă acolo pe stoc produse sanguine, să poată răspundă solicitărilor medicale”, a precizat medicul.Peste 20 de pompieri au donat sâmbătă, 31 octombrie a.c., sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanţa, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, Anca Chiriţă.

„În urma nefericitului eveniment petrecut seara trecută în Bucureşti, 21 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa au donat sânge la Centrul de Transfuzii, fiind astfel alături de persoanele rănite. Pentru tinerii pompieri astăzi a fost prima lor misiune de salvare a vieții omenești, tot astăzi aceștia au depus jurământul militar, fiind încadrați din sursă externă, începând cu dată de 01.10.2015”, a declarat reprezentantul ISU Dobrogea.

Medicii recomandă ca donarea de sânge să se facă eșalonat în următoarele zile pentru a se evita aglomerarea și suprasolicitarea personalului La Constanţa se aşteaptă ca numărul donatorilor să crească. “Ne aşteptăm la o creştere uşoară pentru luni-marţi pe fondul acesta emoţional. Este bine ca oamenii să vină să doneze sânge, să nu aştepte să se întâmple tragedii şi abia atunci să vină pentru donare. Colecta cea mai scăzută la noi s-a înregistrat în luna august.

Am făcut atâtea apeluri şi pe luna octombrie am reuşit să creştem colecta. Noi rugăm populaţia să se prezinte periodic să doneze sânge. Să nu uităm că în Bucureşti, la cele 60 de spitale, în afară de aceste urgenţe, mai există pacienţi internaţi. Poate că şi noi zilele următoare vom cere ajutor altor centre, pentru că la noi stocul nu era mare, dar din produsele date nu afectăm răspunsul pentru urgenţe. Spitalele din Constanţa trebuie să înţeleagă să nu mai programeze intervenţii chirurgicale care nu constituie o urgenţă fără să verifice stocul de produse disponibil pentru această săptămână care urmează”, a conchis medicul Dobrotă.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, face un apel către populaţie să nu aglomereze centrele de transfuzii, precizând că necesarul de plasmă şi sânge pentru victimele incendiului de la Club Colectiv “este asigurat în momentul de faţă” şi că “efortul trebuie conservat” pentru zilele următoare. “Facem însă un apel pentru a nu crea aglomeraţie şi pentru a conserva eforturile şi pe zilele următoare când vom avea nevoie de cantităţi suplimentare de sânge. Deci să nu ne ducem toţi în momentul de faţă, ci să conservăm efortul pentru zilele următoare”, a declarat ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu. Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat că solidaritatea oamenilor este “de apreciat”.

Tânără din Constanţa, rănită în incendiul din Bucureşti, internată în Terapie Intensivă.

Constanța este alături de victimele incendiului din clubul Colectiv!

Constănțenii sunt alături de victimele incendiului de la Colectiv, dar și de rudele acestora. În memoria celor care și-au pierdut viața, dar și pentru tinerii care se zbat între viață și moarte, au fost organizate, duminică, mai multe evenimente la Constanța. Unul, la inițiativa elevilor Liceului Teoretic Traian. S-au aprins lumânări și au fost aduse flori în omagiul celor răniţi și decedați! „În memoria celor care și-au pierdut viața în acel club aprindem, ca omagiu, o lumânare. Cu toții am mers în club odată în viața doar ca noi...ne-am și întors!

Este cutremurător și suntem cu toții îndurerați de cele întâmplate. Dumnezeu să îi odihnească în pace“, au transmis organizatorii evenimentului. De asemenea, a mai fost organizat un eveniment comemorativ. Piața Ovidiu a fost punctul de întâlnire pentru toți cei care au dorit să participe la un marș de solidaritate dedicat victimelor din Colectiv. Din Piața Ovidiu, participanții au pornit spre restaurantul Beirut care, în aprilie 2014, a fost cuprins de flăcări, incidentul soldându-se cu moartea a trei tinere.

Ironia sorții: Trei incendii, două cluburi și o terasă, același acționar

Firma clubului Colectiv unde a avut loc tragedia de vineri seară este deţinută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) şi Paul Cătălin Gancea (30%). Cel din urmă deţine și clubul Goblin din Constanța, dar și terasa cu același nume din Vama Veche, care a ars din temelii acum 5 ani. În urma incendiului, terasa şi anexele, construite din lemn, au fost distruse în totalitate, pe o suprafaţă de aproximativ 850 de metri pătraţi. Elephant, unul dintre cluburile din Centrul Vechi al Capitalei, la care, de asemenea, Costin Mincu are acțiuni, a ars anul trecut. Zeci de oameni au fost atunci la un pas de a-și pierde viața iar un pompier a fost rănit.

Dan Helciug a amânat concertul din Constanţa: “Nu mai înjuraţi rockul. Satana nu se ascunde în... rock!”

Cunoscutul Dan Helciug, solistul trupei Spitalul de Urgenţă, anunţă faptul că: “suntem în doliu național şi de aceea rugăm publicul din Constanța să ne înțeleagă că din motive evidente amânăm concertul din seara asta din Doors Club. Mulțumim pentru înţelegere”. Din solidaritate cu familiile îndurerate în urma tragediei din clubul bucureștean, concertul Dan Helciug și Spitalul de Urgență anunțat pentru sâmbătă se va reprograma în data de 27 noiembrie.

“Mulțumim frumos pentru înțelegere”, au declarat cei de la Doors Club. Dan Helciug cere românilor să nu mai înjure rockul: “Nu mai înjurați rockul. Satana nu se ascunde în... rock. Nu mai căutaţi draci. Ei sunt la vedere... peste tot. Citesc cu groază anumite postări de pe internet care blamează stilul unei trupe pentru tragedia de aseară. În astfel de momente trebuie să fim împreună cu cei aflați în suferinţă.

Portul ilegal de creier nu este caz penal? Păcat... Sunt alături de cei care au suferit și suferă în această tragedie fără precedent”. Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” a anulat duminică spectacolului de operă “Traviata” din cauza doliului naţional, conform Hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial. Ancheta în cazul incendiului de vineri seară, din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 30 de morţi şi peste 150 de răniţi, a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, aflat la locul incendiului, a declarat că a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă, iar principala ipoteză de lucru ar fi incendiul, şi nu explozia. Procurorii au făcut duminică primele autopsii. În paralel, duminică, au fost audiate persoane care ar fi putut avea cunoştinţă despre împrejurările şi modul în care a avut loc evenimentul, au mai spus anchetatorii.

Alexandra VASILE, Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218