REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Medicina Legală a intrat în reabilitare: se montează un aparat pentru determinări toxicologice

Medicina Legală a intrat în reabilitare: se montează un aparat pentru determinări toxicologice

Replica API 21 aprilie 2016 | 00:00 353

Interviu cu medicul şef Marius Popa

Interviu cu medicul şef Marius Popa

Sediul Serviciului de Medicină Legală din Constanţa a intrat în renovare. După ce prioritară a fost dotarea laboratoarelor, acum se înlocuieşte gardul împrejmuitor, pavelele, după care se vor schimba podelele din interior, glafurile de la geam cât şi altele. Pe viitor, actualul şef al SML, medicul Marius Popa, are în plan să extindă clădirea cu un nivel, fiind vorba despre o mansardă. Cât despre personalul angajat, deja s-a făcut un demers pentru mărirea schemei de personal. În plus, trebuie precizat faptul că urmează a se instala un aparat care se numeşte gaz-cromatograf, pentru determinări toxicologice, motiv pentru care probele nu vor mai fi trimise la Bucureşti!

Reporter: De când aţi revenit la cârma SML, situaţia s-a schimbat, aţi încercat să adoptaţi un nou plan?

Marius Popa: Treburile, în mare, sunt în regulă. Planul, practic, este cel pe care îl structurasem în perioada de 5 ani cât am fost medic şef, între 2008 şi 2013. Colegul meu, doctorul Onciu, în linii mari, a dus planul acesta mai departe, la fel cum fac şi eu acum. Dânsul chiar a avut o contribuţie bună din multe puncte de vedere, mai ales în ceea ce priveşte dotarea laboratoarelor. Eu am făcut atunci, în perioada celor 5 ani, nişte lucrări de reabilitare a clădirii, iar dânsul s-a ocupat mai mult de partea de dotare a laboratoarelor. Acum continui lucrările de reabilitare a clădirii şi a terenului din jur. Asta din punct de vedere organizatoric. Din punct de vedere profesional ne facem treaba ca întotdeauna.

Rep.: Am observat că se înlocuieşte gardul...

M.P.: Da, se amenajează curtea aceasta mică din faţa clădirii. Gardul era unul vechi, din beton, care, din cauza poziţiei, (în pantă) stătea să cadă. În afară de faptul că era inestetic, am luat în calcul şi faptul că s-ar putea produce o nenorocire. De asemenea, în jurul clădirii erau nişte dale din piatră, vechi de cel puţin 40 de ani, care permiteau infiltrarea apei spre fundaţia clădirii. Le vom înlocui, după care vom trece la interior. Aici se vor reface pardoselile, glafurile de la geamuri, mă rog, lucrări de amenajare interioară. Da, din fonduri proprii.

Rep.: Ştim că existau probleme cu privire la personalul angajat, care ar fi insuficient...

M.P.: Da, chiar acum am făcut un demers pentru mărirea schemei de personal de specialitate cu un post de medic legist şi un post de asistent autopsier. S-a făcut un referat care s-a înaintat Institutului Mina Minovici de la Bucureşti, care, ierarhic, este deasupra noastră. Aşteptăm răspunsul de acolo, după care, dacă răspunsul e pozitiv, vom face referat către conducerea spitalului şi mai departe se va merge cu referatul la Consiliul Judeţean. Ce este de subliniat esre faptul că salarizarea personalului nu se face de la Casa de Asigurări, cum se întâmplă pentru majoritatea secţiilor din spital, ci noi avem finanţare de la Ministerul Sănătăţii prin Institutul de Medicină Legală de la Mina Minovici. Practic, mergând pe principiul: cine plăteşte hotărăşte ce se întâmplă, probabil că dacă vom avea acordul Institutului, vom reuşi şi pe plan local să mărim schema de personal.

Rep.: Într-o perioadă, oamenii erau oarecum nemulțumiți de perioada mare de timp în care se eliberau certificatele medico-legale.

M.P.: Există un termen legal pentru certificatele medico-legale de 7 zile de la data examinării sau de la data în care a fost adusă ultima examinare pentru alte specialități. Spre exemplu, dacă un pacient prezintă o afecțiune din sfera ortopedică îi dăm bilet de trimitere și din momentul în care ne parvine rezultatul, avem șapte la dispoziție, conform procedurii, în care să finalizăm, să tehnoredactăm.

Rep.: Cât despre colaborarea cu celelalte instituții, cu IPJ – spre exemplu, mai există probleme legate de datorii?

M.P.: Există niște datorii curente, dar nu sunt sume mari. La sfârșitul anului trecut s-a plătit la zi și acum este totul în ordine. Nu se plătește la fiecare lucrare în parte, se strânge un anumit număr de facturi și apoi se plătește. Sunt datorii curente, nu mai este cum era acum mai mulți ani când a fost o perioadă lungă în care IPJ nu a plătit. Nu sunt probleme financiare, motiv pentru care ne și permitem să continuăm cu reabilitarea.

Rep.: Cu privire la reabilitare, ce mai aveți în plan?

M.P.: Ca și plan de perspectivă, ne gândeam la posibilitatea de a amenaja încă un nivel la clădire, sub forma unei mansarde ușoare, care să ne permită să câștigăm spațiul de care avem nevoie. Probabil vom cuprinde acest lucru în bugetul de venituri și cheltuieli de anul viitor. Deocamdată facem aceste mici reparații curente. Cert este că instalația electrică și cea sanitară a fost calibrată de acum 3 – 4 ani pentru încă un nivel. Încă de atunci a fost gândit acest proiect, pe care sperăm să-l ducem mai departe la anul.

Rep.: Este agitația mare ca și cazuistică?

M.P.: Ca și cazuistică suntem, cred, pe primul loc dintre Serviciile Județene de Medicină Legală și din punctul de vedere al anumitor indici, cum ar fi numărul de autopsii pe an, inaintea multor institute din țară. Adică numărul nostru de autopsii este peste cel al Institutului de la Cluj, Timișoara. Practic, după București și Iași este Constanța, noi nefiind institut. Sunt peste 800 de autopsii pe an, așa a fost în ultimii ani. Am avut și peste 1.000, dar acum sunt în scădere. Anul acesta preconizăm că vom avea peste 800.

Rep.: Alte planuri de viitor?

M.P.: Pe lângă reabilitare, un gând pe care îl avem de multă vreme, atât eu cât și doctorul Onciu și mulți dintre colegii noștri, este legat de dezvoltare, în ideea de a creea o structură regională, asta în condițiile în care se va reveni la ideea regionalizării țării. Atunci noi vom fi într-o regiune în care vor fi două facultăți de medicină, la Galați și Constanța. Și, probabil, va trebuie să fie o structură regională. În ideea aceasta încercăm să ne dezvoltăm cât putem de mult și cu infrastructura și cu personalul.

Ce ar fi de subliniat, sigur, prin efortul medicului Mihai Onciu, au fost dotate atât laboratorul de Anatomie Patologică cu o linie modernă de lucru pentru examenul histopatologic, iar la laboratorul de toxicologie a fost achiziționat un aparat și acum suntem în curs de a instala un altul, care se numește gaz-cromatograf, pentru determinări toxicologice care se nu se regăsește la multe servicii din țară. În felul acesta ne-am apropiat foarte mult ca dotare tehnică de nivelul unui Institut de Medicină Legală.

Rep.: Nu va mai fi nevoie să trimiteți probele la București?

M.P.: Cel puțin în momentul în care aparatul va intra în funcțiune și va lucra din plin, cred că nu va mai fi nevoie. Nu pot să anticipez la momentul acesta. Oricum, vom începe să lucrăm majoritatea examenelor toxicologice aici, la Constanța și nu vom mai trimite la București. Asta înseamnă timp câștigat.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367