REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Metoda Accidentul: INTERCEPTĂRILE din dosare scot la iveală detalii BOMBĂ

Metoda Accidentul: INTERCEPTĂRILE din dosare scot la iveală detalii BOMBĂ

Replica API 11 februarie 2016 | 00:26 620

Infractorii căutau victime cu prenumele Frusina, Domnica sau Elisaveta!

Infractorii căutau victime cu prenumele Frusina, Domnica sau Elisaveta!

Indivizii care acţionează prin metoda Accidentul încă sunt „activi” la malul mării, continuând să dea lovitură după lovitură. Oamenii legii au reuşit destructurarea mai multor grupări, acum continuând cercetările în cazurile ce au fost înregistrate recent. Însă, marea problemă cu care anchetatorii se confruntă se leagă de faptul că victimele aleg să se împace cu infractorii, iar dosarele sunt închise, ca şi cum n-ar fi existat. Ulterior, escrocii se pun iar pe treabă. Totodată, modul lor de acţiune este incredibil de bine pus la punct, aceştia ajungând să-şi schimbe vocea şi să inventeze pe loc tot felul de şiretlicuri şi variante de „poveste”. Interceptările din aceste cazuri sunt de-a dreptul desprinse din cele mai… reuşite regii!

Peste 20 de cazuri de înşelăciune au fost înregistrate în municipiul Constanţa, de la începutul anului curent. Poliţiştii au declanşat cercetările în vederea identificării, depistării şi tragerii la răspundere a făptaşilor. Însă, poate că mulţi se întreabă cum este posibil ca omul să mai pice în plasa escrocilor având în vedere că metoda este mediatizată foarte agresiv - am putea spune, iar poliţiştii efectueză acţiuni de prevenire. Răspunsul pare că se leagă, în mare parte, de impactul emoţional asupra victimei.

Paşii tehnicii sunt deja foarte bine cunoscuţi, adică un individ, aflat în penitenciar, contactează telefonic o persoană, spunându-i că un membru al familiei acesteia a fost implicat într-un accident rutier şi este nevoie de o sumă de bani fie pentru operaţie, fie pentru a scăpa basma curată. Pe ici, pe colo, scenariul se mai schimbă, în funcţie de caz. Însă, potrivit anchetatorilor, discuţle telefonice sunt foarte bine realizate în sensul că ar putea păcăli pe oricine. Spre exemplu, deţinutul poate suna pe zi chiar şi 20 de persoane, dintre acestea existând riscul pentru el să nu pice nici una în plasă. Dar, de asemenea, sunt cazuri când mai multe persoane devin victime.

Interceptări: un individ şi-a schimbat vocea, dându-se femeie!

Într-o conversaţie interceptată de către anchetatori s-a putut auzi cum infractorul care a sunat o potenţială victimă chiar şi-a schimbat vocea, dându-se drept femeie. Mai exact, conversaţia începe în forţă, în sensul că deţinutul spune pe un ton alert că o rudă a fost victima unui accident rutier. Atunci intervine impactul emoţional, iar escrocul încearcă să-l menţină cât mai mult posibil pentru a nu-i da şansa victimei să gândească.

Prin urmare, continuă: „Trebuie să vă mişcaţi repede, să daţi banii. Vine acum cineva la dumneavoastră. Nu mai sunaţi la spital că nu mai e acolo, a plecat spre Bucureşti, la operaţie. Uitaţi, vorbiţi cu doamna doctor”. Apoi şi-a schimbat vocea, dându-se femeie, şi i-a explicat în termeni medicali despre ce e vorba. În cele mai multe cazuri, persoanei vizate i se cere şi numărul de mobil, tocmai pentru a-l apela şi pentru a ţine ocupată şi această linie, în ideea ca victima să nu fie apelată, între timp, de vreo rudă. Totul trece extrem de repede, iar cei care vin să ia banii sunt deja în zonă. Până ce omul se trezeşte din şoc... banii sunt luaţi!

Cum se aleg victimele?

Au fost zvonuri conform cărora escrocii ar cunoaşte foarte multe amănunte despre victime şi se vorbea chiar despre o „colaborare” cu Casa de Pensii. Numai că anchetatorii consideră că lucrurile nu stau chiar aşa. Cum toată escrocheria se petrece în doar câteva minute iar omul este în stare de şoc, există posibilitatea ca acesta nici să nu mai ţină minte cu exactitate tot ce i s-a întâmplat. O altă posibilitate este aceea ca el să spună amănunte precum: poreclă, dacă are fiu sau fiică chiar în acele momente, fiind tras de limbă într-un ritm alert. Dar cum aleg şarlatanii victimele? Cele vizate sunt persoanele în vârstă pentru că au acces mai limitat la noua tehnologie şi intră mai repede în panică.

Aşadar, oamenii legii cred că escrocii se uită pe Pagini Aurii, spre exemplu, şi aleg prenume precum Frusina, Elisaveta, Domnica, Evdochia. De ce? Pentru că în aceste cazuri există şanse mai mici să dea peste persoane tinere. De asemenea, precizăm că deţinutul are legături şi în exterior, fiind vorba de 2, 3, 4 persoane, care mai strâng informaţii, dar şi banii solicitaţi. Acestea au rolul de a mai găsi potenţiale victime, de a vorbi cu vecinii sau cu persoane cunoscute, pe care le întreabă dacă au vâsrtnici în cartier şi date despre aceştia.

Jumătate dintre păgubiți îi iartă pe escroci. Anchetatorii rămân cu ochii în soare!

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă anchetatorii în momentul de față este cea legată de faptul că victimele aleg să se împace cu infractorii în cele mai multe dintre cazuri. Mai exact, escrocul prins alege să returneze suma de bani, iar păgubitul spune că vrea să-și retragă plângerea. În acel moment cercetarea se oprește, dosarul se închide, ca și cum nu ar fi existat.

Infractorul este pus în libertate și, bineînțeles, operează din nou. Acțiunea se poate repeta la nesfârșit, iar anchetatorii se aleg cu resurse epuizate și timp pierdut. Potrivit informațiilor noastre, cam jumătate dintre cei înșelați în municipiul Constanța au ales să se împace cu escrocii. Precizăm că, în această perioadă, polițiștii efectuează cercetări cu privire la mai multe înșelăciuni înregistrate la malul mării.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920