REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Metoda clasică de şpagă la Bac, la Colegiul Dimitrie Leonida: bani băgaţi în pachetele de şerveţele

Metoda clasică de şpagă la Bac, la Colegiul Dimitrie Leonida: bani băgaţi în pachetele de şerveţele

Replica API 4 septembrie 2013 | 00:00 262

Există imaginile care dovedesc frauda

Există imaginile care dovedesc frauda

Elevii de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Constanţa au apelat la metoda "clasică" de a promova examenul de Bacalaureat. Potrivit elevilor, în trecut s-ar mai fi acţionat şi prin intermediul pachetelor de ţigarete, însă acum este vorba de şerveţele. Cum se procedează? Foarte simplu, banii se introduc în pachet, după care acesta este lăsat pe catedră, sau, în alte cazuri, în bazinul toaletei din incinta şcolară, de unde urmează a fi ridicate de către cadrele didactice. Imaginile din cadrul Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida au fost făcute publice, aici putându-se observa traseul şpăgii de la Bac.

După ce şeful comisiei de Bacalaureat din cadrul liceului Ion Bănescu din Mangalia, Gheorghe Amza, a fost arestat pentru luare de mită, iată că un alt caz a început să facă vâlvă la malul mării. Este vorba de Bacalaureatul de toamnă, unde o elevă din cadrul Colegiului Comercial Carol I, dar care a susţinut examenul la Dimitrie Leondida, supărată că a fost eliminată întrucât a fost surpinsă copiind, a vrut să dea totul în vileag. Aceasta a menţionat că toţi elevii au dat bani pentru a fi lăsaţi să copieze. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi de Direcţia Generală Anticorupţie. Cercetările sunt în fază încipientă, mai mulţi elevi fiind audiaţi până la ora actuală, însă au apărut în presă şi imaginile surprinse de camerele de luat vederi, montate în sălile de curs. Aici se poate observa cum se procedează pe metoda "clasică", mai exact cu bani băgaţi în pachetele de şerveţele. Pe imaginile publicate de reporterntv.ro se poate observa cum un elev trece pe lângă catedră şi lasă pe un colţ un pachet de şerveţele, în care se presupune că ar fi bani. La scurt timp, profesorul supraveghetor trece şi ia pachetul. Urmările nu întârzie să apară, o elevă din prima bancă începând să se agite, după care scoate o fiţuică şi începe să scrie de zor. Reprezentanţii DGA au declarat, pentru "Replica", faptul că ancheta este în plină desfăşurare. Reamintim că "Replica" a prezentat acum câteva zile detaliile de faţă, şi se presupune cum că elevii ar fi primit răspunsurile tot prin intermediul pachetelor de şerveţele. Una dintre asistentele suspectate că au luat bani de la elevi este profesoară de engleză la Şcoala Generală nr. 5 şi la Şcoala Generală nr. 24, iar cealaltă este educatoare la Grădiniţa "Roboţel".

Liliana CHIRU

Captură foto şi video: TV Neptun

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614