REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ministerul Agriculturii, agent imobiliar pentru o directoare Eximbank, asociată cu suedezul din dosarul de corupţie Ericsson

Ministerul Agriculturii, agent imobiliar pentru o directoare Eximbank, asociată cu suedezul din dosarul de corupţie Ericsson

Replica API 1 iulie 2014 | 00:00 1470

Vinde 33 hectare de teren arabil în Dâmboviţa

Vinde 33 hectare de teren arabil în Dâmboviţa

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a făcut public, săptămâna trecută, primul anunţ de vânzare a unui teren conform Legii 17/2014, pe site-ul special creat de autorităţi pentru monitorizarea tranzacţiilor cu terenuri din ţara noastră. Este vorba despre 33 de hectare d eteren arabil din comuna Costeştii de Vale, judeţul Dâmboviţa. Conform anunţului, datat 11.06.2014, proprietarul terenului scos la vânzare este bucureşteanca Ilinca Popescu, reprezentată în tranzacţie de altă persoană, Olimpia Cecilia Oprea. Preţul cerut de Ilinca Popescu pentru cele 33,0518 hectare este de 495.000 lei, echivalentul a 15.000 lei pe hectar.

Interesant este faptul că, dintre toţi proprietarii de teren agricol din România, s-a găsit ca primul mediatizat de MADR să fie chiar un angajat al statului, asociat cu familia lui Thomas Lundin, cel din celebrul dosar de corupţie Ericsson. În vârstă de 59 de ani, Ilinca Popescu este director în cadrul băncii de stat Eximbank şi asociată în câteva afaceri în Bucureşti. Latifundiara din Dâmboviţa deţine Foarfk Studio SRL, alături de Marina Olteanu şi Domnica Ana Mărgescu (şefa publicaţiei "Elle"), soţul Domnicăi, George Mărgescu, fiind asociat într-o altă firmă, Prima Apartments SRL, firmă de imobiliare în care mai apar Dan Gabriel Marchivici şi Cristina Lundin. Cristina Lundin, de 40 de ani, este soţia lui Thomas Lundin, fostul manager al Ericsson România, acuzat de colosul telecom că a furat 7 milioane de dolari din banii companiei. În apărarea sa, Lundin a spus că a dat cei 7 milioane de dolari drept mită pentru diverşi politicieni din România, precum foştii miniştri ai Telecomunicaţiilor Dan Nica şi Sorin Pantiş, în schimbul acordării unor contracte publice.

Miniştrii corupţi din România, anchetaţi de magistraţii din Suedia

Acuzaţiile de corupţie la nivel înalt se regăsesc în dosarul aflat în prezent pe rolul instanţelor suedeze. Dacă banii Ericsson au ajuns sau nu la miniştrii români, urmează să stabilească magistraţii din Suedia. Între timp, este cert faptul că Lundin a dispus de milioane de euro pe care i-a investit în proiecte imobiliare de anvergură, în Bucureşti, iar printre asociaţii săi se află şi o directoare de la Eximbank, care tocmai şi-a scos la vânzare un teren din Dâmboviţa, prin intermediul MADR. Noua legislaţie privind vânzarea şi cumpărarea de teren agricol şi forestier aflat în extravilanul localităţilor a intrat în vigoare pe 30 mai, când au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare ale actului normativ. Potrivit Legii 17/2014, pot cumpăra teren agricol extravilan în România: cetăţenii români; cetăţenii unui stat din Uniunea Europeană; cetăţenii statelor care fac parte din Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE - Norvegia, Liechtenstein şi Islanda) sau ai Confederaţiei Elveţiene; apatrizii cu domiciliul în România, într-un stat din UE, într-un stat din ASEE sau în Confederaţia Elveţiană; persoanele juridice având naţionalitatea română; persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al UE, a statelor care sunt parte la ASEE sau a Confederaţiei Elveţiene. La rândul lor, cetăţenii şi persoanele juridice dintr-un stat UE, din statele ASEE sau din Elveţia pot achiziţiona teren agricol în ţara noastră în condiţii de reciprocitate. În consecinţă, dacă există un tratat cu o ţară din afara Europei, cetăţenii şi persoanele juridice din ţara respectivă au dreptul să cumpere teren agricol din România.

Cristian ANTON

Update:

Reprezentanţii Eximbank au contactat cotidianul Replica de Constanţa pentru a preciza că Ilinca Popescu nu mai lucrează în cadrul băncii mai-sus amintite, dar şi faptul că Eximbank nu are nici o legătură cu datele din cuprinsul articolului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614