REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ministrul Agriculturii, “abordări de cârpaci”. Angajaţii Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar nu şi-au mai primit salariile de patru luni

Ministrul Agriculturii, “abordări de cârpaci”. Angajaţii Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar nu şi-au mai primit salariile de patru luni

Replica API 4 noiembrie 2015 | 00:00 423

Instanţa, singura soluţie pentru salvare. Directorul Ranca: În nici o ţară nu există cercetare fără finanţare

Instanţa, singura soluţie pentru salvare. Directorul Ranca: În nici o ţară nu există cercetare fără finanţare

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar intenţionează să cheme în instanţă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS) şi Ministerul de Finanţe. Angajaţii Stațiunii de Cercetare din Murfatlar nu şi-au mai primit salariile de mai bine de patru luni, iar fonduri de la bugetul de stat pentru cercetare nu au fost prevăzute în acest an.

“Sunt probleme în aproape toate institutele de cercetare din ţară. Nu avem finanţare de la bugetul de stat, deşi legea prevede acest lucru. Ar trebui să existe voinţă politică. Noi deja pregătim o acţiune în instanţă împotriva Ministerului Agriculturii, Academiei de Ştiinţe Agricole şi a Ministerului Finanţelor. Acţiunea este aproape gata şi în câteva zile o vom depune în instanţă”, a declarat, pentru “Replica”, dr. biolog Aurora-Maria Ranca, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar.

Ministerul Agriculturii vrea să preia în subordine şi să şteargă datoriile istorice doar în cazul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare (ISPIF), deşi majoritatea institutelor de cercetări agricole din România sunt în aceeaşi situaţie.

“Nu este o soluţie. Este ca şi cum ai cârpi ceva. Unde se rupe mai tare, atunci cârpeşti în zona aceea. Nu rezolvi problema cârpind pe ici pe colo. În nici o ţară nu există cercetare fără finanţare. (…) Domnul director (Radu Răducu, directorul Institutului de Cercetare pentru Creşterea Ovinelor din Palas-n.r.) a fost mai vocal. Situaţia lor a fost mai disperată. Dar nu este o soluţie. Este o abordare de cârpaci. S-au acumulat datorii. Suntem executaţi de ANAF. Nu este vina noastră”, a declarat dr. biolog Ranca. Directorul Staţiunii de Cercetări din Murfatlar recunoaşte că nu a avut o discuţie cu ministrul Agriculturii despre situaţia instituţiei pe care o conduce, însă oficialii de la Bucureşti nu sunt străini de problemele din judeţul Constanţa.

“Au fost discuţii nenumărate. Nu cu domnul ministru, ci cu subalternii: secretari de stat, directori. Au venit în unitate şi cunosc problemele. Este o dispută între Ministerul Agriculturii şi Academie. Ministerul Agriculturii vrea să ne preia în subordine, iar Academia nu doreşte. Discuţiile se prelungesc fără să se ia o decizie concretă. Noi avem de suferit. Salariile angajaţilor sunt neplătite de patru luni. Avem 45 de angajaţi, la care se adaugă şi zilieri”, a explicat dr. biolog Ranca. Nici protestele nu par a fi soluţia salvatoare.

“Au participat liderii de sindicat la Ministerul Agriculturii. Problemele nu se rezolvă imediat. Bani pentru cercetare nu am avut deloc. Cu ce să finanţezi cercetarea? Ar fi trebuit să dăm afară cercetătorii, pentru că nu am avut buget pentru ei. Dar nu poţi să faci aşa ceva. Un cercetător îl formezi în 3-4 ani. Nu oricine poate să facă cercetare. Este greu. Tinerii care îi formăm pleacă. Două persoane au plecat la firme private sau chiar la Ministerul Agriculturii. Situaţia este disperată”, a conchis directorul Ranca.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102