REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ministrul Korodi s-a convins de seriozitatea olandezilor de la Van Oord: lucrările de pe litoral sunt în întârziere

Ministrul Korodi s-a convins de seriozitatea olandezilor de la Van Oord: lucrările de pe litoral sunt în întârziere

Replica API 21 noiembrie 2014 | 22:36 161

Lălăială pe bani europeni

Lălăială pe bani europeni

Gălăgia demarată de mass-media s-a dovedit a fi fundamentată. Constructorul olandez, Van Oord Dredging and Marine Contractors, abilitat potrivit contractului încheiat cu ministerul Mediului să reabiliteze litoralul românesc a călcat teribil „în străchini”. În cadrul vizitei pe care ministrul Attila Korodi a efectuat-o, joi, la Constanţa, au fost constatate numai nereguli. Korodi şi-a pus mâinile în cap şi, în timpul conferinţei organizată la finalul vizitei, a măturat pe jos cu constructorul olandez, dar şi cu partenerul său, Porr Bau GmbH, care are o organizare de şantier la intrarea în staţiunea Mamaia.

„De ieri (miercuri – n.r.) sunt în Constanţa şi în Mamaia. Ieri şi astăzi am fost să văd personal lucrări, pentru că eram interesat, din punctul meu de vedere, să văd ce se întâmplă. Cumva, la ora 11:00, am reuşit să ne vedem şi prima dată cu executantul lucrărilor de pe acest şantier, după care am avut şansa să am discuţii tehnice şi pe lucrările celelalte. Situaţia faţă de vizita mea de acum o lună nu s-a schimbat radical. Sunt anumite elemente, care pe noi, ca instituţie de finanţare şi vorbesc din partea ministerului Mediului ca instituţie care finanţează acest proiect, nu ne încântă. Termenele de finalizare ale proiectului sunt cele mai importante. Sunt întârzieri, din ceea ce constat, în cazul proiectului care se desfăşoară în imediata vecinătate a Mamaiei şi sunt întârzieri pe proiectul celălalt, de două săptămâni, de executantul olandez (Van Oord – n.r.). Ceea ce pe mine mă îngrijorează, dacă există capacitatea întârzierilor mari din proiectul ca Mamaia să poată să fie făcută, de aceea probabil că vizitele mele vor mai exista pe teren şi, personal, voi urmări dacă din punctul nostru de vedere se îndeplinesc să fie duse la bun sfârşit termenele. Mobilizarea este foarte slabă, nu vreau să intru în toate detaliile tehnice, pentru că nu este în responsabilitatea noastră, toate detaliile tehnice sunt elemente la care colegii mei tehnici care urmăresc procedurile sunt îngrijoraţi”, a spus ministrul Korodi.

Ministru: Aş dori ca vizitele mele pe aici să fie surprize, ca toată lumea să înţeleagă că e nevoie de activitate de şantier

În apărarea sa, Van Oord a invocat în faţa lui Korodi cauze meteo, deşi în Constanţa în ultima perioadă a plouat cam cât în Sahara şi nici vântul parcă nu ne-a deranjat aşa cum face de obicei. „Van Oord, pentru întârzierile de două săptămâni, a invocat vremea rea, dar a zis că faţă de utilajele de pe teren va aduce şi alte utilaje şi în cazul discuţiilor de aici au fost elemente birocratice sau nemobilizare. (...) Ei (Van Oord – n.r.) au zis că lucrează şi iarna. Întârziere de două săptămâni nu este periculoasă. De un an, da. Van Oord va lucra şi iarna. O să aducă şi alte capacităţi din ce-am înţeles, nu numai din România, ci şi din afară. Aşa că au tot interesul să lucreze. Dacă vedeţi lucrări, înseamnă că e o direcţie, dacă nu vedeţi lucrări, înseamnă că nu e o direcţie bună”, a mai spus Korodi, care a adăugat faptul că următoarele sale vizite vor fi inopinante, folosindu-se de elementul surpriză pentru aceşti constructori. „Aş dori ca vizitele mele pe aici să fie surprize, ca toată lumea să înţeleagă că e nevoie de activitate de şantier, nu de dragul vizitei unui ministru, ci de dragul finalizării acestui proiect”, a mai spus Korodi. În 2012, contractul, contestat iniţial de Grup Servicii Petroliere, era de 100 de milioane de euro. Între timp, situaţia s-a mai schimbat, în sensul că aproape s-a dublat: 170 de milioane de euro.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218